KulinariaPrzyprawy w naszej kuchni

Przyprawy w naszej kuchni

-

Warto w kuchni mieć pod ręką komplet przypraw. Wystarczy wówczas sięgnąć po odpowiednią przyprawę do naszego dania i zawsze ono będzie smakowite. Przyprawy polepszają walory smakowe i zapachowe potraw. Występują w różnorodnych formach. Niektóre kupuje się jako rozdrobnione ziele, mogą występować w postaci korzeni, nasion czy minerału np. sól. Popularne są także sproszkowane warzywa np. czosnek w proszku.

Mini poradnik- jakie przyprawy do czego

  • Bazylia – świeże lub suszone listki można dodać do zupy pomidorowej, gotowanych ryb, kotletów cielęcych , potraw z kabaczków, sosów pomidorowych.
  • Curry – sproszkowaną mieszankę 12 do 15 korzeni można mieć w różnych smakach, zależnie od składu. Używa się je do zup rybnych, cielęciny, wieprzowiny, kurczaka, potrawki z drobiu, jaj faszerowanych, sosów z topionego sera, sałatek.
  • Czosnek – używa się go do wielu zup: ogonowej, fasolowej, grochowej, kiełbasek, do sałatki rybnej. Przyprawa chroni przed zaziębieniami.
  • Cynamon – używa się go zazwyczaj do dań słodkich np. ryżu z jabłkami, kompotu z jabłek.
  • Gałka muszkatołowa – polepsza smak takich zup jak: kalafiorowa, ziemniaczana, pomidorowa. Jest świetnym dodatkiem do siekanego mięsa, potrawki z cielęciny, pasztetów.
  • Gorczyca – jest podstawowym składnikiem przy wyrobie musztardy. W domu nasiona gorczycy białej używa się do marynat np. Śledzi, ryb , mięsa, również ogórków, cebulek.
  • Kminek -można tę przyprawę dodać do zupy ziemniaczanej, żurku i grzybowej. Z kminkiem jada się chleb, ziemniaki, kapustę kiszoną, gulasz, buraki( ćwikła), serki. Ułatwia trawienie dań tłustych i ciężkich.
  • Lubczyk – można dodawać liście świeże lub suszone do zup, sosów, mięs, flaków, wędlin, drobiu, sałatek, masła ziołowego.
  • Liście laurowe – dają bardzo silny aromat. Można dodawać do kapusty, sosów, zup.
  • Majeranek – można go dodawać do zup np. grochowej, żurku, brukwi, flaczków. Nadaje się także do sosów, baraniny, pieczonego mięsa, smalcu.
  • Pieprz turecki czyli papryka – są papryki sproszkowane słodkie, ostre i bardzo ostre. W zależności od potrzeby , używa się w mniejszej ilości paprykę ostrą, natomiast w większej ilości paprykę słodką. Nadaje się do zup jarzynowych, do wszystkich mięs, do wszelkich dań jajecznych, zapiekanek, sosów, do sałatek z ryżu, z mięsem, drobiem i do warzyw.
  • Pieprz ziołowy – używa się go do wszystkich dań do których bierzemy pieprz czarny, ale którego za względów np dietetycznych użyć nie możemy.
  • Pieprz czarny i biały – pieprz biały jest luksusowym dodatkiem używanym tam, gdzie chodzi o zaostrzenie smaku. Pieprz czarny w ziarnach lub w proszku stosuje się do zup, sosów, pieczeni, marynat, ryb pieczonych i gotowanych, potraw mięsnych, sałatek, kapusty, bigosu, grzybów, pomidorów, jaj itd.
  • Szafran – barwi na żółto zupy rybne, rosół, bulion, a także ciasta, budynie i desery. Możemy dodawać do puree ziemniaczanego, makaronu, ryżu z pomidorami i wszystkich dań z baraniny.
  • Tymianek – wzmaga przemianę materii. Dodaje się do dań, które się długo gotują, duszą lub pieką np. do pieczeni, sosów, mięsa mielonego, farszów.
  • Wanilia – dodaje się do deserów, ciast, wypieków słodkich i najróżniejszych legumin.
  • Ziele angielskie – nadaje się do dań słodkich i słonych. Dodaje się do zup: ogonowej i rosołu, do pieczeni baraniej, galaretek mięsnych, mięsa siekanego, móżdżku, nereczek, gotowanych ryb, marynat mięsnych oraz śledzi i sosów.

Najnowsze artykuły

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na zdjęciu i od razu mówi: „ostre, nietypowe, chyba nie dla...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

Musisz przeczytać

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie