Sałatka cebulowa

Sałatka cebulowa z liściem laurowym i jajkiem w majonezie. Szybki przepis na pyszną sałatkę, idealnie komponującą się z ostrymi potrawami.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 6 średniej wielkości cebul
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, płaska łyżka cukru
  • ocet
  • kubeczek gęstej śmietany
  • majonez

Wykonanie:

6 jaj ugotować na twardo, pokroić w większą kostkę ,odłożyć. 6 średniej wielkości cebul obrać, przekroić na połowę i pokroić w wąskie paseczki. Gotować przez 1o min. litr wody z płaską łyżką soli i płaską łyżką cukru, liściem laurowym, zielem angielskim, następnie dodać 1/5 szklanki octu, zagotować i wrzucić cebulę. Gotować około 3-5 min. (cebula musi być półtwarda), osączyć na sicie, gdy wystygnie połączyć z jajami, dodać kubeczek gęstej śmietany , 2 czubate łyżki majonezu, sól, pieprz i ew. cukier do smaku.

 

Cebula na piedestale

Cebula zwyczajna należy do rodziny czosnkowatych, pierwotnie rosła na terenie Azji Środkowej. Rośnie w klimacie umiarkowanym, choć bardzo źle reaguje na niedobó wody.

Cebula przywędrowała do nas już w starożytności – jak donoszą egipskie hieroglify, już za panowania Ramzesa II (1292–1234 r. p.n.e.) cebula była uprawiana na obrzeżach egipskich miast (co, nota bene, świadczy o niewiarygodnych wręcz zdolnościach Egipcjan – wyobraźcie sobie cebulę, która nie znosi niedoboru wody, uprawianą na bądź co bądź pustyni).

Dalej było jeszcze weselej – istnieją dowody wskazujące na to, że surową cebulą zajadali się antyczni Grecy, chrupiący cebulę podczas przedstawień teatralnych. Zeusowi należy dziękować, że teatry nie były pomieszczeniami zamkniętymi… Później cebula dotarła i do Polski – w poradniku zielarskim Stefana Falimirza z 1534r. możemy wyczytać na przykład, że sok cebulowy poprawia słuch i działa na porost włosów! A w medycynie ludowej miazgę z cebuli stosowano do odkażania ran i na leczenie owrzodzeń.

Działanie lecznicze cebuli:

Jak się okazuje, o zbawiennych właściwościach budzących płacz kulek możnaby pisać bez końca – poniżej krótki przegląd dobroczynnych właściwości tego warzywa:

  • Działa bakteriobójczo
  • Pobudza wydalanie moczu
  • Usuwa nadmiar wody w organizmie (zalecane przy reumatyzmie, artretyzmie, opuchliznie, albuminurii, uremii, zaburzeniach w oddawaniu moczu)
  • Zwiększa odporność na choroby
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Pobudza apetyt
  • Obniża poziom cukru we krwi
  • Wzmacnia organizm
  • Poprawia pracę jelit
  • Przyspiesza gojenie się ran
  • Uśmierza pieczenie po ukąszeniu owadóe
  • Podnosi poziom “dobrego” cholesterolu, obniżając poziom jego “złego” brata (badania amerykańskie)

I na koniec parę słów na temat tego, dlaczego przy krojeniu cebuli płaczemy. Cebula zawiera enzym LFS oraz aminokwasy zawierające siarkę. Gdy podczas krojenia te substancje się wydzielają, reagują ze sobą – tworząc kwasy sulfonowe, które (co warto odnotować), stosowane są jako środki powierzchniowo czynne w detergentach – stąd silnie bakteriobójcze właściwości cebuli. Kwasy te samorzutnie przekształcają się w lotny sulfin etylu, który wydzielony do powietrza przy krojeniu cebuli podrażnia śluzówkę oczu – a to powoduje łzawienie. Jednak chyba warto nieco pocierpieć dla tak wielkich korzyści?

Źródła:
wikipedia.org
poradnia.pl
w-spodnicy.ofeminin.pl