Wszyscy kochamy weekend za niespieszne poranki. Wyspani, tryskamy kreatywnością, przygotowując królewskie śniadanie. Naleśniki, sałatki i smoothie smakują tym lepiej, że możemy zjeść je bez pośpiechu, w towarzystwie bliskich. O śniadaniu należy jednak pamiętać także w ciągu tygodnia.
O tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia słyszymy od dziecka. Mimo to rezygnujemy z niego. Często ciepłe, wartościowe dania zastępujemy jedynie łykiem kawy. W efekcie przez cały dzień towarzyszy nam uczucie głodu i związany z nim spadek energii. Paradoksalnie im bardziej spieszymy się do pracy, tym jesteśmy w niej mniej efektywni. Jak wyjść poza ten schemat?
(Pełno)wartościowy start
Osoby jedzące regularnie śniadanie, a nie tylko w weekendy, mają wyrównany poziom glukozy i insuliny we krwi. Dzięki temu ryzyko wystąpienia cukrzycy czy choroby wieńcowej jest dużo mniejsze. Co jeść, aby dobrze rozpocząć dzień i dodać sobie energii? – Posiłek, który nas pobudzi, wzmocni odporność oraz rozgrzeje powinien zawierać porcję węglowodanów. Znajdziemy je w ciemnym pieczywie, granoli i musli. Węglowodany muszą wystąpić każdorazowo w duecie z pełnowartościowym białkiem w postaci jaj, mleka, jogurtu, wiejskiego masła. Istotnym i smacznym dodatkiem są oczywiście świeże owoce i warzywa – najlepiej korzystać z tych sezonowych – mówi dietetyk Paulina Domagała. Poszukując inspiracji na śniadanie, warto czytać etykiety. Znajdują się tam informacje na temat tego, jaką ilość kalorii i ważnych składników odżywczych zawiera porcja danego produktu. – Świadome, uważne podejście do kwestii odżywiania to nie tylko regularność posiłków. Ważne są również wybory podejmowane przy półce sklepowej. Lektura etykiety powinna wejść nam w krew – dodaje dietetyk.
Radość z jedzenia… od rana!
Śniadanie może być źródłem przyjemności (i zdrowia) również od poniedziałku do piątku. Wystarczy, że dzień wcześniej poświęcimy kilkanaście minut na przygotowanie czegoś pysznego. Istnieje wiele propozycji, które – przygotowane wieczorem – smakują doskonale rano. Przykładem jest pudding chia ze świeżym Mlekiem Wiejskim 2% od OSM Piątnica i dodatkiem ulubionych owoców oraz orzechów. Podobnie jest z owsianką lub chrupiącą granolą. Na śniadanie możemy wybrać również klasyki – domowy chleb i wiejskie masło. Co istotne, te zupełnie bazowe produkty o unikalnym smaku możemy wykonać samodzielnie w weekend. Przepis na pachnący bochenek znajdziemy na kulinarnych blogach, zaś świeże i zdrowie masło wykonamy, po prostu ubijając mikserem Śmietankę 42% od OSM Piątnica. Uwaga! Do masła możemy dodać ulubione przyprawy. Ten duet świetnie smakuje zarówno w postaci kanapek, jak i grzanek. Bywają jednak i takie tygodnie, kiedy ani w weekend ani wieczorami nie znajdziemy czasu na gotowanie. Nie jest to powód, aby rezygnować ze śniadania! Kierując się zasadą „mniej znaczy więcej”, sięgnijmy po ulubione owoce, Serek Wiejski i Mleko od OSM Piątnica, garść płatków zbożowych i… blender. Zmiksujmy wszystkie składniki – smoothie gotowe!