Nieregularne pory spożywania posiłków, siedzący tryb życia i brak aktywności fizycznej to najczęstsze przyczyny problemów żołądkowych prowadzących do niestrawności. Inna nazwa dolegliwości ze strony układu trawienia to dyspepsja. Jakie są przyczyny, objawy niestrawności? W jaki sposób skutecznie zwalczymy ten problem?
Przyczyny dyspepsji
Samo słowo dyspepsja pochodzi z języka greckiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza po prostu złe trawienie. Pod terminem niestrawność wyróżnimy szereg objawów, które znacznie obniżają sprawne funkcjonowanie i wypełnianie codziennych obowiązków. Szereg nieprzyjemnych dolegliwości zlokalizowanych jest w nadbrzuszu środkowym. Dyspepsji towarzyszą: uczucie pełności (tak, jakbyśmy połknęli balon), pieczenie w nadbrzuszu, zgaga, ból w nadbrzuszu, wzdęcia oraz gazy, biegunka, odbijanie się treści pokarmowych, nudności, a także wymioty. Ponadto odczucie ciężkości senność, a także rozdrażnienie. Niestrawność pojawia się zazwyczaj po spożyciu ciężkostrawnego, tłustego posiłku.
Niestrawność może przybrać dwie postaci. Pierwsza to dyspepsja organiczna, która jest wynikiem choroby refluksowej, wrzodów trawiennych żołądka lub dwunastnicy. Inne przyczyny tego rodzaju choroby to skutki uboczne przyjmowania niektórych leków (na przykład niesteroidowych leków przeciwzapalnych). Druga postać niestrawności to dyspepsja czynnościowa. Tak naprawdę nie ma jednoznaczności w tym przypadku, gdyż czynnościowa postać nie jest wywołana przez konkretne. najbardziej prawdopodobne hipotezy mówią o tym, że niestrawność może być wynikiem dysfunkcyjnych kurczliwości niektórych fragmentów układu pokarmowego lub niewystarczającej reakcji odcinka pokarmowego na bodźce zewnętrzne.
Ponadto można wyszczególnić szereg czynników zwiększających ryzyko wystąpienia niestrawności. Wśród nich znajdują się takie faktory, jak cukrzyca, niedokrwienie jelita, tętniak aorty brzusznej itp.
Dlatego też, zawsze stan zdrowia należy skonsultować ze specjalistą!
Choroby wywołujące niestrawność
Za przyczynę odczuwania stałej dyspepsji odpowiada najczęściej choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy. Wrzody to nic innego, jak znaczny ubytek błony śluzowej. W medycznym rozumieniu – choroba wrzodowa oznacza zranienie ściany żołądka lub dwunastnicy.
Kolejną chorobą jest refluks żołądkowo-przełykowy. Schorzenie polega na cofaniu się zawartości żołądka do przełyku. Dla choroby refluksowej charakterystyczna jest zgaga.
Niestrawność pojawia się również przy nowotworze przełyku i żołądka, a także przy zapaleniu żołądka. W tym przypadku jest to zapalenie nadżerkowe (występujące ze znacznymi ubytkami błony śluzowej) lub zapalenie krwotoczne. Dyspepsję polekową wywołuje zaś przyjmowanie niektórych leków. Najczęściej są to preparaty z dodatkiem salicylanów – ibuprofen, naproksen lub kwas acetylosalicylowy itd.
Więcej o schorzeniach, którym towarzyszy niestrawność przeczytacie tutaj:
Jak poradzić sobie z niestrawnością?
Dyspepsji towarzyszy przede wszystkim uczucie pełności. Przy wystąpieniu nieprzyjemnych objawów można zastosować doraźne leczenie polegające na przyjęciu preparatu z obecnością aktywnych, naturalnych składników. Najczęściej tego rodzaju leki zawierają:
- Aloes – pozwala wyregulować mechanizm wypróżniania.
- Kurkumę – jej głównym zadaniem jest obniżenie cholesterolu we krwi, a także poprawa funkcji trawienia.
- Dymnicę pospolitą – skutecznie łagodzi bóle kolkowe i działa rozkurczająco na mięśnie gładkie.
- Miętę – poprawia metabolizm, eliminuje nudności oraz chroni przed wymiotami.
- Karczochy – główną rolą karczochów jest wspomaganie wytwarzania enzymów trawiennych.
Aby zupełnie pozbyć się kłopotów związanych z dyspepsją, warto zmienić dotychczasowe, nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Zrezygnujmy z tłustych i słonych potraw. Dla żołądka są bardzo dużym obciążeniem. Żeby usprawnić metabolizm stosujmy herbatki ziołowe z melisy, dziurawca, imbiru lub melisy. Ważne są również zasady prawidłowego spożywania posiłków. Starajmy się jeść powoli, do stołu siadajmy zaś po krótkim odpoczynku. Jedzmy minimum 3-4 razy dziennie (nie spożywajmy pokarmów przed snem). Zmiana codziennego jadłospisu musi polegać także na wyeliminowaniu: wysoko przetworzonej żywności, alkoholu, papierosów i innych używek. Pomiędzy posiłkami warto zadbać o ruch. Wejdź na stronę http://lodz.naszemiasto.pl/artykul/uczucie-pelnosci-w-brzuchu-z-czym-moze-byc-zwiazane,4097672,art,t,id,tm.htmli dowiedz się więcej.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!