Zdrowe garnki – czyli jakie?

    -

    Wybór garnków do codziennego użytkowania nie jest prosty. Mnogość dostępnych materiałów, technologii i rozwiązań sprawia, że łatwo zgubić się w gąszczu i dokonać niewłaściwego wyboru. Wyjaśniamy, czym różnią się poszczególne rodzaje garnków i na co zwrócić uwagę przy zakupie.

    Garnki aluminiowe

    Aluminium jest relatywnie lekkie i dobrze przewodzi ciepło. Jeśli jednak chcesz się na ten typ garnków zdecydować, wybierz naczynie o grubszych ściankach i dnie, najlepiej z wnętrzem pokrytym powłoką zapobiegającą przywieraniu. Stanowczo odradzamy najprostsze garnki aluminiowe bez powłoki, aluminium bowiem może reagować ze składnikami potraw i w ten sposób trafiać do Twojego organizmu.

    Garnki ze stali nierdzewnej

    Garnki o grubym dnie z aluminiową bądź miedzianą wkładką to bardzo popularny rodzaj naczyń kuchennych. Mają łatwość nagrzewania się drogich garnków, jednak kosztują mniej niż modele z miedzi czy ceramiki.

    Wysokiej jakości garnki ze stali nierdzewnej wykonuje się ze stali o symbolu 18/10, co oznacza bezpieczną, niereagującą z potrawami powłokę o wysokiej odporności. Miej jednak na uwadze, że posiłki przechowywane długo nawet w droższych garnkach mogą nabierać charakterystycznego metalicznego posmaku.

    Garnki szklane i ceramiczne

    Zarówno szkło jak i ceramika są bardzo dobrymi przewodnikami ciepła, dzięki czemu dobrze sprawdzają się w kuchni. Dodatkowo garnki tego typu w ogóle nie reagują z potrawami, dlatego są bezpieczne – ale pod jednym warunkiem. Garnki wykończone błyszczącą glazurą mogą zawierać kadm i ołów, dlatego zdecydowanie bardziej polecamy garnki z wykończeniem matowym, wolnym od tych szkodliwych pierwiastków.

    Pamiętaj jednak, że zarówno szkło jak i ceramika są nieodporne na uderzenia. Dlatego wymagana jest ostrożność przy ich użytkowaniu, by nie narazić się na ostre odłamki powstałe po upuszczeniu garnka na podłogę…

    Garnki emaliowane

    Tanie, lekkie i dostępne w tysiącu wzorów i kolorów. Emaliowane garnki służą nam od lat, jednak są mało odporne na uszkodzenia – a nawet niewielki odprysk wyklucza możliwość dalszego używania garnka. Jeśli jednak jesteś zdeterminowana, by kupić garnek emaliowany, wybierz model anodyzowany, który ma trwalszą powłokę.

    Garnki miedziane

    Jedyne garnki, w których cienkie ścianki są zaletą, nie potencjalną wadą. Miedziane garnki pokrywa się od wewnątrz cyną lub wysokiej jakości stalą. Miedź doskonale się nagrzewa i długo trzyma ciepło, nie przypalają potraw i nadają się do stosowania na wszystkich typach kuchenek.

    Niestety, poza wysoką ceną garnki miedziane mają dodatkową wadę – są niezwykle uciążliwe w utrzymaniu. Powłoka cynowa jest delikatna i łatwo ją zarysować, a jeśli chcesz utrzymać połysk miedzi, po każdym użyciu będziesz musiała je szorować solą i octem.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza