WnętrzaZdrowe garnki – czyli jakie?

Zdrowe garnki – czyli jakie?

-

Wybór garnków do codziennego użytkowania nie jest prosty. Mnogość dostępnych materiałów, technologii i rozwiązań sprawia, że łatwo zgubić się w gąszczu i dokonać niewłaściwego wyboru. Wyjaśniamy, czym różnią się poszczególne rodzaje garnków i na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Garnki aluminiowe

Aluminium jest relatywnie lekkie i dobrze przewodzi ciepło. Jeśli jednak chcesz się na ten typ garnków zdecydować, wybierz naczynie o grubszych ściankach i dnie, najlepiej z wnętrzem pokrytym powłoką zapobiegającą przywieraniu. Stanowczo odradzamy najprostsze garnki aluminiowe bez powłoki, aluminium bowiem może reagować ze składnikami potraw i w ten sposób trafiać do Twojego organizmu.

Garnki ze stali nierdzewnej

Garnki o grubym dnie z aluminiową bądź miedzianą wkładką to bardzo popularny rodzaj naczyń kuchennych. Mają łatwość nagrzewania się drogich garnków, jednak kosztują mniej niż modele z miedzi czy ceramiki.

Wysokiej jakości garnki ze stali nierdzewnej wykonuje się ze stali o symbolu 18/10, co oznacza bezpieczną, niereagującą z potrawami powłokę o wysokiej odporności. Miej jednak na uwadze, że posiłki przechowywane długo nawet w droższych garnkach mogą nabierać charakterystycznego metalicznego posmaku.

Garnki szklane i ceramiczne

Zarówno szkło jak i ceramika są bardzo dobrymi przewodnikami ciepła, dzięki czemu dobrze sprawdzają się w kuchni. Dodatkowo garnki tego typu w ogóle nie reagują z potrawami, dlatego są bezpieczne – ale pod jednym warunkiem. Garnki wykończone błyszczącą glazurą mogą zawierać kadm i ołów, dlatego zdecydowanie bardziej polecamy garnki z wykończeniem matowym, wolnym od tych szkodliwych pierwiastków.

Pamiętaj jednak, że zarówno szkło jak i ceramika są nieodporne na uderzenia. Dlatego wymagana jest ostrożność przy ich użytkowaniu, by nie narazić się na ostre odłamki powstałe po upuszczeniu garnka na podłogę…

Garnki emaliowane

Tanie, lekkie i dostępne w tysiącu wzorów i kolorów. Emaliowane garnki służą nam od lat, jednak są mało odporne na uszkodzenia – a nawet niewielki odprysk wyklucza możliwość dalszego używania garnka. Jeśli jednak jesteś zdeterminowana, by kupić garnek emaliowany, wybierz model anodyzowany, który ma trwalszą powłokę.

Garnki miedziane

Jedyne garnki, w których cienkie ścianki są zaletą, nie potencjalną wadą. Miedziane garnki pokrywa się od wewnątrz cyną lub wysokiej jakości stalą. Miedź doskonale się nagrzewa i długo trzyma ciepło, nie przypalają potraw i nadają się do stosowania na wszystkich typach kuchenek.

Niestety, poza wysoką ceną garnki miedziane mają dodatkową wadę – są niezwykle uciążliwe w utrzymaniu. Powłoka cynowa jest delikatna i łatwo ją zarysować, a jeśli chcesz utrzymać połysk miedzi, po każdym użyciu będziesz musiała je szorować solą i octem.

Najnowsze artykuły

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Musisz przeczytać

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Sztuka łączenia smaków: jak komponować potrawy, które wydobywają głębię aromatów

Kulinarne mistrzostwo rzadko polega na odkrywaniu zupełnie nowych składników. Prawdziwa magia kryje się w umiejętności łączenia tych już znanych...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie