MacierzyństwoGluten w diecie niemowlaka – czy później, znaczy bezpieczniej?

Gluten w diecie niemowlaka – czy później, znaczy bezpieczniej?

-

Najbardziej dyskutowaną kwestią dotyczącą zasad żywienia niemowląt jest moment wprowadzania glutenu. Rzecz w tym, że składnik ten może być sprawcą alergii, a w poważniejszych przypadkach nawet choroby trzewnej, zwanej celiakią. Eksperci z Feedo.pl radzą kiedy i jak wprowadzać gluten do diety dziecka.

Do tej pory panowało przekonanie, że stopniowe wprowadzanie glutenu do diety dziecka powinno się odbywać dopiero po 10 miesiącu życia niemowlęcia. Jednak najnowsze badania pokazują, że zalecane jest podawanie tego składnika znacznie wcześniej, czyli nawet od 5. miesiąca życia dziecka.

Czym jest gluten?

gluten w diecie niemowlaka czy pozniej znaczy bezpieczniej 1 - Gluten w diecie niemowlaka – czy później, znaczy bezpieczniej?Gluten jest to mieszanina białek roślinnych, czyli substancji występujących w ziarnach popularnych zbóż takich jak: pszenica, owies, jęczmień, żyto i orkisz. Wykorzystuje się go zatem przy produkcji mącznych produktów, ale znajdziemy go także w wędlinach, przetworach rybnych, sosach i przyprawach. O glutenie mówi się w kontekście celiakii, czyli nietolerancji tego składnika, która w konsekwencji wymaga bardzo restrykcyjnej diety. Brak jej zastosowania u małego dziecka objawia się uciążliwymi kolkami, zaparciami lub biegunką.

Im wcześniej, tym lepiej

Najnowsze badania z 2014r.1, dotyczące glutenu w diecie niemowlaka, wykazały, że czynniki takie jak wiek dziecka w momencie podania pierwszych posiłków z glutenem i długość karmienia piersią, nie wpływają na ryzyko zachorowania na chorobę trzewną (celiakię). Należy zatem gluten traktować jak inne, nowe pokarmy i wprowadzać go stopniowo. Najlepiej jest zacząć jeszcze w momencie karmienia piersią.

gluten w diecie niemowlaka czy pozniej znaczy bezpieczniej 2 - Gluten w diecie niemowlaka – czy później, znaczy bezpieczniej?Wczesna ekspozycja na gluten pod osłoną mleka matki, zmniejsza ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych i prawdopodobieństwa wtórnego rozwoju celiakii, cukrzycy typu I i reakcji alergicznych na białka pszenicy – wyjaśnia Aneta Strelau, dietetyk kliniczny z Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Dlatego termin wprowadzenia glutenu do diety ustalono na nie wcześniej niż w piątym i nie później niż w siódmym miesiącu życia. Dla dzieci żywionych mlekiem modyfikowanym, z uwagi na brak ochronnego działania pokarmu, termin ten został przesunięty o jeden miesiąc, a więc gluten wprowadzamy nie wcześniej niż w szóstym miesiącu. – dodaje Aneta Strelau.

Jak stopniowo wprowadzać gluten?

Najlepiej wprowadzać gluten do diety dziecka w postaci przecierów owocowych i warzywnych w ilości 100ml dziennie, do których dodajemy 2-3g produktu glutenowego. Dla przykładu będzie to około 1,5 łyżki stołowej kaszki ryżowo-pszennej BoboVita, albo jedna łyżka stołowa wieloowocowej bezmlecznej kaszki manny BoboVita. Na rynku istnieje szeroki wybór smaków i rodzajów pokarmów dla najmłodszych, który z łatwością można sprawdzić w sklepie internetowym Feedo.pl. Ma on w swoim asortymencie wszystkie niezbędne produkty dla dzieci od okresu niemowlęcego do 3 roku życia. gluten w diecie niemowlaka czy pozniej znaczy bezpieczniej 3 - Gluten w diecie niemowlaka – czy później, znaczy bezpieczniej?Prezentujemy parę przykładów produktów marki BoboVita polecanych przy wprowadzaniu glutenu:

  • BoboVita – Kaszka mleczna pszenna o smaku owocowym – 7,99zł (Feedo.pl)
  • BoboVita – Mleczna kaszka manna – 7,99zł (Feedo.pl)
  • BoboVita – Kaszka manna o smaku owocowym – 6,79zł (Feedo.pl)

1. 1 “Randomized Feeding Intervention in Infants at High Risk for Celiac Disease”, 2 października 2014.

Najnowsze artykuły

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na zdjęciu i od razu mówi: „ostre, nietypowe, chyba nie dla...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

Musisz przeczytać

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie