MacierzyństwoGluten w diecie niemowlaka – czy później, znaczy bezpieczniej?

Gluten w diecie niemowlaka – czy później, znaczy bezpieczniej?

-

Najbardziej dyskutowaną kwestią dotyczącą zasad żywienia niemowląt jest moment wprowadzania glutenu. Rzecz w tym, że składnik ten może być sprawcą alergii, a w poważniejszych przypadkach nawet choroby trzewnej, zwanej celiakią. Eksperci z Feedo.pl radzą kiedy i jak wprowadzać gluten do diety dziecka.

Do tej pory panowało przekonanie, że stopniowe wprowadzanie glutenu do diety dziecka powinno się odbywać dopiero po 10 miesiącu życia niemowlęcia. Jednak najnowsze badania pokazują, że zalecane jest podawanie tego składnika znacznie wcześniej, czyli nawet od 5. miesiąca życia dziecka.

Czym jest gluten?

gluten w diecie niemowlaka czy pozniej znaczy bezpieczniej 1 - Gluten w diecie niemowlaka – czy później, znaczy bezpieczniej?Gluten jest to mieszanina białek roślinnych, czyli substancji występujących w ziarnach popularnych zbóż takich jak: pszenica, owies, jęczmień, żyto i orkisz. Wykorzystuje się go zatem przy produkcji mącznych produktów, ale znajdziemy go także w wędlinach, przetworach rybnych, sosach i przyprawach. O glutenie mówi się w kontekście celiakii, czyli nietolerancji tego składnika, która w konsekwencji wymaga bardzo restrykcyjnej diety. Brak jej zastosowania u małego dziecka objawia się uciążliwymi kolkami, zaparciami lub biegunką.

Im wcześniej, tym lepiej

Najnowsze badania z 2014r.1, dotyczące glutenu w diecie niemowlaka, wykazały, że czynniki takie jak wiek dziecka w momencie podania pierwszych posiłków z glutenem i długość karmienia piersią, nie wpływają na ryzyko zachorowania na chorobę trzewną (celiakię). Należy zatem gluten traktować jak inne, nowe pokarmy i wprowadzać go stopniowo. Najlepiej jest zacząć jeszcze w momencie karmienia piersią.

gluten w diecie niemowlaka czy pozniej znaczy bezpieczniej 2 - Gluten w diecie niemowlaka – czy później, znaczy bezpieczniej?Wczesna ekspozycja na gluten pod osłoną mleka matki, zmniejsza ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych i prawdopodobieństwa wtórnego rozwoju celiakii, cukrzycy typu I i reakcji alergicznych na białka pszenicy – wyjaśnia Aneta Strelau, dietetyk kliniczny z Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Dlatego termin wprowadzenia glutenu do diety ustalono na nie wcześniej niż w piątym i nie później niż w siódmym miesiącu życia. Dla dzieci żywionych mlekiem modyfikowanym, z uwagi na brak ochronnego działania pokarmu, termin ten został przesunięty o jeden miesiąc, a więc gluten wprowadzamy nie wcześniej niż w szóstym miesiącu. – dodaje Aneta Strelau.

Jak stopniowo wprowadzać gluten?

Najlepiej wprowadzać gluten do diety dziecka w postaci przecierów owocowych i warzywnych w ilości 100ml dziennie, do których dodajemy 2-3g produktu glutenowego. Dla przykładu będzie to około 1,5 łyżki stołowej kaszki ryżowo-pszennej BoboVita, albo jedna łyżka stołowa wieloowocowej bezmlecznej kaszki manny BoboVita. Na rynku istnieje szeroki wybór smaków i rodzajów pokarmów dla najmłodszych, który z łatwością można sprawdzić w sklepie internetowym Feedo.pl. Ma on w swoim asortymencie wszystkie niezbędne produkty dla dzieci od okresu niemowlęcego do 3 roku życia. gluten w diecie niemowlaka czy pozniej znaczy bezpieczniej 3 - Gluten w diecie niemowlaka – czy później, znaczy bezpieczniej?Prezentujemy parę przykładów produktów marki BoboVita polecanych przy wprowadzaniu glutenu:

  • BoboVita – Kaszka mleczna pszenna o smaku owocowym – 7,99zł (Feedo.pl)
  • BoboVita – Mleczna kaszka manna – 7,99zł (Feedo.pl)
  • BoboVita – Kaszka manna o smaku owocowym – 6,79zł (Feedo.pl)

1. 1 “Randomized Feeding Intervention in Infants at High Risk for Celiac Disease”, 2 października 2014.

Najnowsze artykuły

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie, brakuje czasu, a ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę po...

„Miękko” Niny Czarneckiej – nowa książka o wrażliwości i kobiecej sile

Czy w świecie, który nagradza twardość, stanowczość i perfekcję, jest jeszcze miejsce na delikatność? Nina Czarnecka, znana szerzej jako...

Błoga i pełna przyjemności jesień z kosmetycznymi niespodziankami od PURE BEAUTY!

Jesień to czas oddechu, otulenia i małych przyjemności tylko dla siebie. Gdy za oknem wiatr tańczy z liśćmi, coraz...

Nowa era pielęgnacji: Resveratrol-Lift od Caudalie – młodsza i jędrniejsza skóra każdego dnia

Piękno przyszłości ma swoje źródło w naturze. Francuska marka Caudalie prezentuje przełomową linię Resveratrol-Lift – innowacyjną pielęgnację opartą na...

Musisz przeczytać

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie,...

„Miękko” Niny Czarneckiej – nowa książka o wrażliwości i kobiecej sile

Czy w świecie, który nagradza twardość, stanowczość i perfekcję,...

Nowości MIYA Cosmetics – pielęgnacja skóry, wzmocnienie bariery hydrolipidowej i efekt glow

MIYA Cosmetics prezentuje serię innowacyjnych produktów, które odpowiadają na aktualne potrzeby skóry. Kosmetyki te wspierają mikrobiom, wzmacniają naturalną barierę...

NAOKO otwiera immersyjny butik w Manufakturze i prezentuje kolekcję BARBIE × NAOKO

Polska marka NAOKO wkracza w nowy rozdział swojej historii. W samym sercu łódzkiej Manufaktury otwarto NAOKO Studio – butik,...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie