To, co jesz w czasie ciąży, ma ogromny wpływ na rozwój płodu. Wszystko, co dostarczysz (lub nie dostarczysz) swojemu organizmowi będzie miało znaczenie dla zdrowia dziecka. Jednym z produktów idealnych do diety w czasie ciąży są brokuły – sprawdź, dlaczego warto jeść brokuły w czasie ciąży!
Jakie składniki odżywcze zawiera brokuł?
Kwas foliowy to najważniejszy składnik odżywczy w brokułach. Kwas foliowy jest jednym z niezbędnych elementów, dzięki którym ludzki organizm funkcjonuje prawidłowo. Odpowiada za prawidłowy wzrost i funkcjonowanie komórek, chroni przed wadami układu nerwowego, zapobiega wadom rozwojowym, obniża ryzyko powstawania wad serca i układu moczowego. Brokuł jako źródło kwasu foliowego to swoista gwarancja prawidłowego rozwoju ciąży!
Wapń zawarty w zielonych warzywach buduje szkielet i zęby. Co istotne, wapń służy Wam obojgu – dziecko, które miało pod dostatkiem wapnia jest silniejsze i lepiej chronione przed wadami wrodzonymi, Ty natomiast fundując sobie porcję wapnia zawartego w brokułach obniżasz ciśnienie krwi i poprawiasz krzepliwość krwi, zapobiegając tym samym krwawieniom w czasie ciąży.
W parze z wapniem pojawia się fosfor, będący budulcem kości. Poza tym magazynuje energię i odpowiada za prawidłowy metabolizm – dodatkowe porcje fosforu w diecie poleca się zwłaszcza przy ciąży mnogiej, oraz mamom cierpiącym na cukrzycę.
Magnez to kolejny składnik, dzięki któremu brokuły tak doskonale uzupełniają dietę w ciąży. Odpowiedzialny za wzrost, regulujący poziom cukru we krwi, mający udział w prawidłowym tworzeniu tkanek płodu – trudno wyobrazić sobie prawidłowo rozwijającą się ciążę bez magnezu! Jakby tego było mało, magnez zapobiega skurczom i przedwczesnemu porodowi.
Żelazo to kolejny składnik, który powinnaś dostarczać sobie i swojemu dziecku w czasie ciąży. Jako składnik hemoglobiny jest absolutnie niezbędny organizmowi ciężarnej.
Zawarty w brokułach sulforafan pobudza produkcję enzymów, które pomagają chronić naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko zawałów serca i udarów mózgu. Jest także przydatny w procesie oczyszczania organizmu z toksyn i zapobiega przeziębieniom. Jego regularne spożywanie obniża ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych płuc i układu trawiennego. Brokuły są więc bardzo doskonałym elementem diety kobiet, które spodziewają się potomstwa.
Jak jeść brokuły? Przepis na sałatkę z drobnej kaszy jęczmiennej, brokułu i zieleniny
Przepis autorstwa Tomasza Jakubiaka
Składniki
- 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej
- garść kiełków słonecznika
- kilka gałązek rukwii wodnej
- świeża mięta
- kilka pomidorów koktajlowych
- sparzone różyczki brokuła
- 4 rzodkiewki
- 100g sera bryndza, porwanego na drobne kawałki
Sos
- ćwierć szklanki oliwy
- sok z cytryny
- 2 łyżki miodu
- czosnek
Przygotowanie
- Posiekane pomidorki wymieszaj z kaszą, brokułami i rzodkiewką.
- Dodaj bryndzę, kiełki i porwane na drobne kawałki liście ziół.
- W osobnej misce wymieszaj miód, oliwę, cytrynę i czosnek – tak, by uzyskać jednolity sos.
- Sałatkę przed podaniem polej sosem, udekoruj różyczkami brokuła i kilkoma listkami ziół.
Więcej przepisów na zdrowe dania z brokuła (dla ciężarnych i nie tylko) na www.broccoli-conference.com. Smacznego!