To, co jesz w czasie ciąży, ma ogromny wpływ na rozwój płodu. Wszystko, co dostarczysz (lub nie dostarczysz) swojemu organizmowi będzie miało znaczenie dla zdrowia dziecka. Jednym z produktów idealnych do diety w czasie ciąży są brokuły – sprawdź, dlaczego warto jeść brokuły w czasie ciąży!

Jakie składniki odżywcze zawiera brokuł?

Kwas foliowy to najważniejszy składnik odżywczy w brokułach. Kwas foliowy jest jednym z niezbędnych elementów, dzięki którym ludzki organizm funkcjonuje prawidłowo. Odpowiada za prawidłowy wzrost i funkcjonowanie komórek, chroni przed wadami układu nerwowego, zapobiega wadom rozwojowym, obniża ryzyko powstawania wad serca i układu moczowego. Brokuł jako źródło kwasu foliowego to swoista gwarancja prawidłowego rozwoju ciąży!

Wapń zawarty w zielonych warzywach buduje szkielet i zęby. Co istotne, wapń służy Wam obojgu – dziecko, które miało pod dostatkiem wapnia jest silniejsze i lepiej chronione przed wadami wrodzonymi, Ty natomiast fundując sobie porcję wapnia zawartego w brokułach obniżasz ciśnienie krwi i poprawiasz krzepliwość krwi, zapobiegając tym samym krwawieniom w czasie ciąży.

W parze z wapniem pojawia się fosfor, będący budulcem kości. Poza tym magazynuje energię i odpowiada za prawidłowy metabolizm – dodatkowe porcje fosforu w diecie poleca się zwłaszcza przy ciąży mnogiej, oraz mamom cierpiącym na cukrzycę.

Magnez to kolejny składnik, dzięki któremu brokuły tak doskonale uzupełniają dietę w ciąży. Odpowiedzialny za wzrost, regulujący poziom cukru we krwi, mający udział w prawidłowym tworzeniu tkanek płodu – trudno wyobrazić sobie prawidłowo rozwijającą się ciążę bez magnezu! Jakby tego było mało, magnez zapobiega skurczom i przedwczesnemu porodowi.

salatka z kaszy jeczmiennej i brokulaŻelazo to kolejny składnik, który powinnaś dostarczać sobie i swojemu dziecku w czasie ciąży. Jako składnik hemoglobiny jest absolutnie niezbędny organizmowi ciężarnej.

Zawarty w brokułach sulforafan pobudza produkcję enzymów, które pomagają chronić naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko zawałów serca i udarów mózgu. Jest także przydatny w procesie oczyszczania organizmu z toksyn i zapobiega przeziębieniom. Jego regularne spożywanie obniża ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych płuc i układu trawiennego. Brokuły są więc bardzo doskonałym elementem diety kobiet, które spodziewają się potomstwa.

Jak jeść brokuły? Przepis na sałatkę z drobnej kaszy jęczmiennej, brokułu i zieleniny

Przepis autorstwa Tomasza Jakubiaka

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej
  • garść kiełków słonecznika
  • kilka gałązek rukwii wodnej
  • świeża mięta
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • sparzone różyczki brokuła
  • 4 rzodkiewki
  • 100g sera bryndza, porwanego na drobne kawałki

Sos

  • ćwierć szklanki oliwy
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • czosnek

Przygotowanie

  1. Posiekane pomidorki wymieszaj z kaszą, brokułami i rzodkiewką.
  2. Dodaj bryndzę, kiełki i porwane na drobne kawałki liście ziół.
  3. W osobnej misce wymieszaj miód, oliwę, cytrynę i czosnek – tak, by uzyskać jednolity sos.
  4. Sałatkę przed podaniem polej sosem, udekoruj różyczkami brokuła i kilkoma listkami ziół.

Więcej przepisów na zdrowe dania z brokuła (dla ciężarnych i nie tylko) na www.broccoli-conference.com. Smacznego!