Strona głównaMacierzyństwoJesteś w ciąży? Jedz brokuły!

    Jesteś w ciąży? Jedz brokuły!

    To, co jesz w czasie ciąży, ma ogromny wpływ na rozwój płodu. Wszystko, co dostarczysz (lub nie dostarczysz) swojemu organizmowi będzie miało znaczenie dla zdrowia dziecka. Jednym z produktów idealnych do diety w czasie ciąży są brokuły – sprawdź, dlaczego warto jeść brokuły w czasie ciąży!

    Jakie składniki odżywcze zawiera brokuł?

    Kwas foliowy to najważniejszy składnik odżywczy w brokułach. Kwas foliowy jest jednym z niezbędnych elementów, dzięki którym ludzki organizm funkcjonuje prawidłowo. Odpowiada za prawidłowy wzrost i funkcjonowanie komórek, chroni przed wadami układu nerwowego, zapobiega wadom rozwojowym, obniża ryzyko powstawania wad serca i układu moczowego. Brokuł jako źródło kwasu foliowego to swoista gwarancja prawidłowego rozwoju ciąży!

    Wapń zawarty w zielonych warzywach buduje szkielet i zęby. Co istotne, wapń służy Wam obojgu – dziecko, które miało pod dostatkiem wapnia jest silniejsze i lepiej chronione przed wadami wrodzonymi, Ty natomiast fundując sobie porcję wapnia zawartego w brokułach obniżasz ciśnienie krwi i poprawiasz krzepliwość krwi, zapobiegając tym samym krwawieniom w czasie ciąży.

    W parze z wapniem pojawia się fosfor, będący budulcem kości. Poza tym magazynuje energię i odpowiada za prawidłowy metabolizm – dodatkowe porcje fosforu w diecie poleca się zwłaszcza przy ciąży mnogiej, oraz mamom cierpiącym na cukrzycę.

    Magnez to kolejny składnik, dzięki któremu brokuły tak doskonale uzupełniają dietę w ciąży. Odpowiedzialny za wzrost, regulujący poziom cukru we krwi, mający udział w prawidłowym tworzeniu tkanek płodu – trudno wyobrazić sobie prawidłowo rozwijającą się ciążę bez magnezu! Jakby tego było mało, magnez zapobiega skurczom i przedwczesnemu porodowi.

    salatka z kaszy jeczmiennej i brokulaŻelazo to kolejny składnik, który powinnaś dostarczać sobie i swojemu dziecku w czasie ciąży. Jako składnik hemoglobiny jest absolutnie niezbędny organizmowi ciężarnej.

    Zawarty w brokułach sulforafan pobudza produkcję enzymów, które pomagają chronić naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko zawałów serca i udarów mózgu. Jest także przydatny w procesie oczyszczania organizmu z toksyn i zapobiega przeziębieniom. Jego regularne spożywanie obniża ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych płuc i układu trawiennego. Brokuły są więc bardzo doskonałym elementem diety kobiet, które spodziewają się potomstwa.

    Jak jeść brokuły? Przepis na sałatkę z drobnej kaszy jęczmiennej, brokułu i zieleniny

    Przepis autorstwa Tomasza Jakubiaka

    Składniki

    • 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej
    • garść kiełków słonecznika
    • kilka gałązek rukwii wodnej
    • świeża mięta
    • kilka pomidorów koktajlowych
    • sparzone różyczki brokuła
    • 4 rzodkiewki
    • 100g sera bryndza, porwanego na drobne kawałki

    Sos

    • ćwierć szklanki oliwy
    • sok z cytryny
    • 2 łyżki miodu
    • czosnek

    Przygotowanie

    1. Posiekane pomidorki wymieszaj z kaszą, brokułami i rzodkiewką.
    2. Dodaj bryndzę, kiełki i porwane na drobne kawałki liście ziół.
    3. W osobnej misce wymieszaj miód, oliwę, cytrynę i czosnek – tak, by uzyskać jednolity sos.
    4. Sałatkę przed podaniem polej sosem, udekoruj różyczkami brokuła i kilkoma listkami ziół.

    Więcej przepisów na zdrowe dania z brokuła (dla ciężarnych i nie tylko) na www.broccoli-conference.com. Smacznego!

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,927ObserwującyObserwuj