Odżywianie się w czasie ciąży ma niebagatelne znaczenie, ponieważ w tym wyjątkowym dla każdej kobiety okresie nie odżywia się ona tylko dla siebie, lecz także dla rozwijającego się dziecka, na które to, co je ma olbrzymi wpływ. Przede wszystkim ważne jest, aby się nie przejadać, ale też i nie odmawiać sobie wartościowych posiłków. Powinno się jeść pięć razy dziennie o stałych porach. Oczywiście godziny posiłków mogą się trochę przesunąć, ale trzeba uważać, by różnice nie były znaczne.
Co jest zatem ważne w odżywianiu się w okresie ciąży? Przede wszystkim posiłki muszą być tak skomponowane, by nie zabrakło w nich ważnych witamin i minerałów. Muszą zawierać dużo żelaza, kwasu foliowego, potasu, witamin z grupy B, kwasów omega-3. W menu ciężarnej muszą pojawić się warzywa i owoce, ryby, mięso, nabiał, pieczywo, jaja. Na pewno nie powinny się w nim znaleźć dania typu fast food, gazowane, kolorowe napoje i oczywiście alkohol. Dla kobiety w ciąży bardzo ważne w piramidzie żywieniowej są węglowodany złożone, czyli pieczywo, ziemniaki, makarony i ryż. Powinny one stanowić 1/3 wszystkiego, co jest w tym czasie spożywane.
Równie istotne są ryby morskie, jak: sardynki, łosoś, śledzie, makrele, szprotki. Jak wiadomo, powszechnie stosowane są suplementy diety w postaci tabletek z witaminami i niezbędnymi składnikami mineralnymi, ale powinno się wchłaniać te składniki przede wszystkim z pożywienia, tak więc nie należy zapominać o owocach i warzywach: jabłkach, gruszkach, cytrusach (jeśli oczywiście nie jest się na nie uczulonym), szpinaku, jako bogatym źródle żelaza, burakach, pomidorach, sałatach. Istotne w diecie są warzywa o ciemnozielonych liściach, jak i dodatki w postaci szczypiorku, natki pietruszki itd. Ważny jest tłuszcz, jak na przykład oliwa z oliwek, różne oleje (np. lniany). Także owoce suszone są jak najbardziej dozwolone. Należy wypijać co najmniej 1,5 litra płynów dziennie, w tym koniecznie bardzo zdrowe soki owocowe. Nie można zapomnieć o roli, jaką w żywieniu podczas ciąży odgrywa nabiał, który pomaga budować układ kostny.
Czego powinno się unikać? Otóż najbardziej niebezpieczne dla dziecka są bakterie wywołujące listeriozę, toksoplazmozę czy salmonellę. Należy bezwzględnie wyeliminować sery pleśniowe, mleko niepasteryzowane, owoce morza, surowe dania typu tatar, jajka należy przed spożyciem poddać obróbce termicznej, a owoce dokładnie umyć.
Najlepiej odżywiać się na zasadzie łączenia podczas posiłków ważnych i potrzebnych dla zdrowia matki i dziecka produktów. Jak wiadomo, nie każdy ma czas na przygotowanie doskonale zbilansowanych posiłków. Czasami po prostu lepiej odpocząć i zająć się własnym zdrowiem zamiast siedzieć w kuchni. Warto wypróbować firmę cateringową. Firma kielkinawidelki.pl oferuje doskonałe posiłki dla osób, które wymagają czegoś więcej niż tradycyjnego menu. Także kobiety w ciąży znajdą tu ofertę dla siebie, opracowaną w porozumieniu z dietetykami, dostosowaną do indywidualnych potrzeb.
Można tu zamówić dania na jeden dzień, można na cały tydzień. Wszystko doskonale zbilansowane, estetycznie podane z dbałością o zawartość odżywczą i zdrowotną. Posiłki zawierające akurat to, czego trzeba osobom na diecie, sportowcom, dzieciom czy właśnie kobietom ciężarnym, to coś, co warto sprawdzić i wypróbować. Ponadto oferta obejmuje także dania, jakich nie zjemy na co dzień – ze znanych, bezpiecznych składników, ale przyrządzone w ciekawy, smaczny sposób.