Kurczak w panierce zagościł w Polsce na stałe – kawałki kurczaka w chrupiącej panierce, oferowane przez jedną z sieci fast foodów zdobyły sobie wierne grono zwolenników. Jednak panierka do kurczaka ma różne oblicza – prezentujemy 3 sposoby na kurczaka w panierce!

Zanim zrobisz panierkę – przygotuj mięso

Kurczak w panierce nie jest potrawą szczególnie trudną, jednak zanim przygotujesz się do smażenia, zadbaj o dobrze przygotowanie mięsa. Mięso z kurczaka (np. zagrodowy) łatwo może zrobić się suche od smażenia, a dodatkowo panierka do kurczaka wciągnie w siebie sporą część wody. By uzyskać delikatne, wilgotne mięso, namocz pokrojone kawałki kurczaka w mieszance przypraw i mleka/maślanki – wystarczy 30 minut kąpieli, by mięso było odpowiednio soczyste.

Możesz również zamarynować pokrojone kawałki kurczaka w marynacie z oliwy, soku z cytryny, ziół, soli i pieprzu. Wystarczy włożyć mięso do miski, zalać marynatą i wstawić na 30 minut do lodówki. W ten sposób mięso będzie kruche i nabierze ciekawego smaku.

sos-pomidorowy-w-trzech-roznych-odslonach-zwykly-sos-pomidorowy-sos-pomidorowy-ze-smietana-oraz-sos-pomidorowy-na-szybko-kobietawielepiej-pl

Naleśnikowa panierka z płatkami ryżowymi

Do wykonania kurczaka w panierce możesz użyć gęstego ciasta naleśnikowego. Osączone i przyprawione kawałki kurczaka trzeba zanurzyć w cieście, i obtoczyć w płatkach ryżowych. Tak przygotowane mięso wystarczy usmażyć na złoty kolor.

Panierka wykonana zgodnie z tym przepisem jest dość gruba, ale wyjątkowo silnie przylega do mięsa – i można wymienić płatki ryżowe na sezam, wiórki kokosowe lub płatki migdałowe, które równie dobrze będą pasowały do tego przepisu.

Kurczak w panierce z chipsów

Panierka z pokruszonych chipsów ziemniaczanych przywodzi na myśl klasycznego kurczaka z frytkami. W panierce z chipsów plusem jest to, że możesz wybrać swój ulubiony smak chipsów, a zawarty w nich tłuszcz nie pozwoli kurczakowi wysychać.

1 jajko wbij do miski i roztrzep z 2 łyżkami mleka i przyprawami. W 2 misce wymieszaj drobno pokruszone chipsy ziemniaczane (100g) i 1 łyżkę bułki tartej. Panierka wykonana z chipsów ziemniaczanych jest bardzo aromatyczna i wyjątkowo chrupiąca, jednak jeśli lubisz wiedzieć co jesz, bezpieczniej sięgnąć po mniej przetworzone składniki.

Alternatywą dla chipsów mogą być płatki kukurydziane – kurczak w panierce z płatków kukurydzianych przypadnie Ci do gustu, jeśli nie lubisz zbyt pikantnej panierki.

sos-majonezowy-przepisy-na-zwykly-sos-majonezowy-sos-majonezowy-ze-szczypiorkiem-oraz-sos-chrzanowy-kobietawielepiej-pl

Panierka serowa

Kurczak w panierce z tartego parmezanu jest bardzo ciężki, ale za to aromatyczny i soczysty. Kawałki kurczaka w miękkiej serowej panierce sprawdzą się jako alternatywa schabowego czy klasycznych kotletów.

Z 1 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżek tartego parmezanu, 2 jajek i 2 łyżek majonezu przygotuj masę o konsystencji gęstej śmietany, Przypraw do smaku i odstaw na 5 minut do lodówki. Serowa panierka do kurczaka nadaje się po schłodzeniu do użycia – wystarczy zanurzyć mięso w panierce i wrzucić na głęboki tłuszcz.