Więcej

    Burger na trzy sposoby!

    28 maja przypada Światowy Dzień Hamburgera. Obecnie danie to jest jednym z najpopularniejszych na świecie.

    Na jego pierwotną wersję z 1904 roku składał się jedynie kotlet mielony, grillowana bułka, sałata i musztarda z majonezem. Dzisiaj znamy wiele odmian tej potrawy, również w wersji light czy wegetariańskiej. Eksperci marki Kühne z okazji Dnia Hamburgera, przygotowali trzy wariacje na temat tej popularnej kanapki.

    Mimo tego, że daniem tym zajadają się zarówno kobiety jak i mężczyźni, to właśnie panie najczęściej szukają kulinarnych alternatyw dla klasycznego burgera. Chcąc przygotować wersję wegetariańską, niskotłuszczową, czy zwyczajnie urozmaicić smak mięsa, warto skorzystać z poniższych przepisów. Najlepszym sposobem na uczczenie tego święta jest bowiem przygotowanie prawdziwej, amerykańskiej uczty.

    Hamburger dla dbających o linię

    Jeśli chcemy ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu, to najlepszym rozwiązaniem będzie zamienienie tradycyjnego mięsa wołowego na kurczaka. Drób to wartościowe źródło białka i wielu witamin.

    Składniki:

    – Pierś z kurczaka

    – Dressing Enjoy Kremowa Cebulka marki Kühne

    – Pomidorki koktajlowe

    – Sałata

    – Bułka pełnoziarnista

    Przygotowanie:

    Mięso myjemy i czyścimy. Następnie dokładnie nacieramy je dressingiem i grillujemy. Pomidorki myjemy, nakrawamy z jednej strony i również wrzucamy na grilla na kilka minut. Bułkę kroimy na pół, wkładamy do niej umytą sałatę, ugrillowane mięso i pomidory.

    Vege burger

    Burger z zielonego groszku z dressingiem cytrynowo maślankowym będzie nie tylko idealną propozycją dla wegetarian, ale również zadba o sylwetkę. Dressing słodzony jest syropem z agawy i jest idealny dla osób uczulonych na gluten.

    Składniki:

    – 200 g ugotowanego groszku

    – 1 jajko

    – Łyżka mąki kukurydzianej

    – Dressing Wellfit Cytryna i Maślanka marki Kühne

    – 1 ogórek gruntowy

    – Sałata

    – Pomidor

    – Żółta papryka

    – Pełnoziarnista bułka

    – Sól, pieprz do smaku

    Przygotowanie:

    Groszek blendujemy z jajkiem i mąką na jednolitą masę. Z masy formujemy kotlety i pieczemy na grillu przez kilka minut po każdej stronie. Warzywa myjemy, kroimy na plasterki, mieszamy i doprawiamy dressingiem. Bułkę przekrawamy na pół, wkładamy do niej mieszankę warzyw i kotleta z groszku.

    Hamburger z masłem orzechowym i bekonem

    Danie to jest idealne, kiedy mamy ochotę na tradycyjnego burgera w niespotykanym wydaniu. Dodatek masła orzechowego znakomicie podkreśla smak wołowiny i boczku.

    Składniki:

    – 150 g mielonej wołowiny

    – Bułka do burgerów

    – Łyżka masła orzechowego

    – Sałata

    – 3 plasterki wędzonego boczku

    – Pomidor

    – Czerwona cebula

    – Sos Barbecue marki Kühne

    – Sól, pieprz do smaku

    Przygotowanie:

    Wołowinę mieszamy z 2 łyżkami sosu barbecue i doprawimy solą oraz pieprzem do smaku. Formujemy kotleta i grillujemy do momentu, aż uzyska on pożądany stopień wysmażenia. Boczek grillujemy aż będzie chrupki. Warzywa myjemy, cebulę obieramy i kroimy w piórka, a pomidora na plasterki. Na przekrojonej bułce kładziemy sałatę, ugrillowaną wołowinę, łyżkę masła orzechowego, bekon, pomidora i cebulę.

    Smacznego!

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,874ObserwującyObserwuj