28 maja przypada Światowy Dzień Hamburgera. Obecnie danie to jest jednym z najpopularniejszych na świecie.
Na jego pierwotną wersję z 1904 roku składał się jedynie kotlet mielony, grillowana bułka, sałata i musztarda z majonezem. Dzisiaj znamy wiele odmian tej potrawy, również w wersji light czy wegetariańskiej. Eksperci marki Kühne z okazji Dnia Hamburgera, przygotowali trzy wariacje na temat tej popularnej kanapki.
Mimo tego, że daniem tym zajadają się zarówno kobiety jak i mężczyźni, to właśnie panie najczęściej szukają kulinarnych alternatyw dla klasycznego burgera. Chcąc przygotować wersję wegetariańską, niskotłuszczową, czy zwyczajnie urozmaicić smak mięsa, warto skorzystać z poniższych przepisów. Najlepszym sposobem na uczczenie tego święta jest bowiem przygotowanie prawdziwej, amerykańskiej uczty.
Hamburger dla dbających o linię
Jeśli chcemy ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu, to najlepszym rozwiązaniem będzie zamienienie tradycyjnego mięsa wołowego na kurczaka. Drób to wartościowe źródło białka i wielu witamin.
Składniki:
– Pierś z kurczaka
– Dressing Enjoy Kremowa Cebulka marki Kühne
– Pomidorki koktajlowe
– Sałata
– Bułka pełnoziarnista
Przygotowanie:
Mięso myjemy i czyścimy. Następnie dokładnie nacieramy je dressingiem i grillujemy. Pomidorki myjemy, nakrawamy z jednej strony i również wrzucamy na grilla na kilka minut. Bułkę kroimy na pół, wkładamy do niej umytą sałatę, ugrillowane mięso i pomidory.
Vege burger
Burger z zielonego groszku z dressingiem cytrynowo maślankowym będzie nie tylko idealną propozycją dla wegetarian, ale również zadba o sylwetkę. Dressing słodzony jest syropem z agawy i jest idealny dla osób uczulonych na gluten.
Składniki:
– 200 g ugotowanego groszku
– 1 jajko
– Łyżka mąki kukurydzianej
– Dressing Wellfit Cytryna i Maślanka marki Kühne
– 1 ogórek gruntowy
– Sałata
– Pomidor
– Żółta papryka
– Pełnoziarnista bułka
– Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Groszek blendujemy z jajkiem i mąką na jednolitą masę. Z masy formujemy kotlety i pieczemy na grillu przez kilka minut po każdej stronie. Warzywa myjemy, kroimy na plasterki, mieszamy i doprawiamy dressingiem. Bułkę przekrawamy na pół, wkładamy do niej mieszankę warzyw i kotleta z groszku.
Hamburger z masłem orzechowym i bekonem
Danie to jest idealne, kiedy mamy ochotę na tradycyjnego burgera w niespotykanym wydaniu. Dodatek masła orzechowego znakomicie podkreśla smak wołowiny i boczku.
Składniki:
– 150 g mielonej wołowiny
– Bułka do burgerów
– Łyżka masła orzechowego
– Sałata
– 3 plasterki wędzonego boczku
– Pomidor
– Czerwona cebula
– Sos Barbecue marki Kühne
– Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wołowinę mieszamy z 2 łyżkami sosu barbecue i doprawimy solą oraz pieprzem do smaku. Formujemy kotleta i grillujemy do momentu, aż uzyska on pożądany stopień wysmażenia. Boczek grillujemy aż będzie chrupki. Warzywa myjemy, cebulę obieramy i kroimy w piórka, a pomidora na plasterki. Na przekrojonej bułce kładziemy sałatę, ugrillowaną wołowinę, łyżkę masła orzechowego, bekon, pomidora i cebulę.
Smacznego!