Potrawy jednogarnkowe mają same zalety – są treściwe i niedrogie, a przy tym niezwykle proste w przygotowaniu. Mogą być zarówno łagodne, jak i pikantne, z przewagą mięsa lub warzyw. Ich składniki można łączyć dowolnie, za każdym razem uzyskując smakowite dania, idealne zarówno na obiad, jak i na kolację.
Dania jednogarnkowe – mogą być bardziej wykwintne i bardzo proste, słynne na cały świat albo stanowiące specjalność tylko jednej pani domu. Ale wszystkie przyjemnie rozgrzewają, zwłaszcza gdy za oknem jesienna słota! Jak je przyrządzić? Oto kilka praktycznych porad i przepisów!
Burrito po polsku
Składniki:
- 500g mięsa mielonego,
- 1 duża cebula,
- wołowa kostka rosołowa,
- warzywna kostka rosołowa,
- puszka czerwonej fasoli w zalewie,
- puszka białej fasoli w zalewie,
- kukurydza konserwowa,
- koncentrat pomidorowy (słoiczek),
- przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, oregano.
Przygotowanie:
- Mięso mielone wraz z cebulą usmażyć na suchej patelni. Uwaga! Trzeba je często mieszać, żeby się nie przypaliło.
- W garnku zagotować 250ml wody i wrzucić kostki rosołowe.
- Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodawać do niego kolejno: mięso z cebulą, kukurydzę i fasole (razem z zalewą!).
- Potem gotować przez kilka minut na małym ogniu.
- Na koniec dodać koncentrat i przyprawy.
- Ponownie zagotować. Smacznego!
Wegetariańskie ragout ziemniaczane z soczewicą
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka soczewicy,
- 1 duża czerwona papryka,
- 1 duża cebula,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- oliwa z oliwek
- mielona słodka papryka, pieprz, ostra papryka, majeranek, sos sojowy.
Przygotowanie:
- Zacząć od ugotowania ziemniaków w mundurkach (po to, aby szybciej przygotować danie).
- Kiedy ziemniaki gotują się, pokroić paprykę i cebulę w grubą kostkę.
- Wrzucić je na rozgrzaną oliwę i przesmażamy chwilę, po czym obficie posypać słodką papryką i jeszcze chwilę przesmażyć ciągle mieszając (aby papryka nie przypaliła).
- Po chwili podlać wodą i dodać łyżkę koncentratu, wymieszać.
- Posypać obficie majerankiem, ostrą papryką i pieprzem do smaku.
- Potem jest czas na soczewicę i czerwoną fasolę: wysypać z puszek na sito i dobrze wypłukać z zalewy. Dodać do warzyw razem z przeciśniętym czosnkiem i jeszcze chwilę dusić.
- Obrać ziemniaki ze skórek, pokroić w grube plastry i od razu dodać do warzyw na patelnię.
- Wymieszać, skropić sosem sojowym i dusić chwilę pod przykryciem, aby ziemniaki doszły z warzywami. Pycha!
Jeśli powyższe inspiracje wzbudziły u Ciebie chęć spróbowania dań jednogarnkowych w różnych odsłonach, a nie masz pod ręką niezbędnych składników lub zwyczajnie nie przepadasz za gotowaniem możesz skorzystać z serwisu www.PizzaPortal.pl, który umożliwia zamawianie jedzenia online. Na platformie znajdziesz wiele propozycji z różnych kuchni świata, w tym również te gęste, esencjonalne, aromatyczne i bardzo rozgrzewające potrawy jednogarnkowe.