Dania jednogarnkowe – smacznie, szybko i pożywnie

    -

    Potrawy jednogarnkowe mają same zalety – są treściwe i niedrogie, a przy tym niezwykle proste w przygotowaniu. Mogą być zarówno łagodne, jak i pikantne, z przewagą mięsa lub warzyw. Ich składniki można łączyć dowolnie, za każdym razem uzyskując smakowite dania, idealne zarówno na obiad, jak i na kolację.

    Dania jednogarnkowe – mogą być bardziej wykwintne i bardzo proste, słynne na cały świat albo stanowiące specjalność tylko jednej pani domu. Ale wszystkie przyjemnie rozgrzewają, zwłaszcza gdy za oknem jesienna słota! Jak je przyrządzić? Oto kilka praktycznych porad i przepisów!

    Burrito po polsku

    Składniki:

    • 500g mięsa mielonego,
    • 1 duża cebula,
    • wołowa kostka rosołowa,
    • warzywna kostka rosołowa,
    • puszka czerwonej fasoli w zalewie,
    • puszka białej fasoli w zalewie,
    • kukurydza konserwowa,
    • koncentrat pomidorowy (słoiczek),
    • przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, oregano.

    Przygotowanie:

    1. Mięso mielone wraz z cebulą usmażyć na suchej patelni. Uwaga! Trzeba je często mieszać, żeby się nie przypaliło.
    2. W garnku zagotować 250ml wody i wrzucić kostki rosołowe.
    3. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodawać do niego kolejno: mięso z cebulą, kukurydzę i fasole (razem z zalewą!).
    4. Potem gotować przez kilka minut na małym ogniu.
    5. Na koniec dodać koncentrat i przyprawy.
    6. Ponownie zagotować. Smacznego!

    Wegetariańskie ragout ziemniaczane z soczewicą

    Składniki:

    • 6 średnich ziemniaków,
    • 1 puszka czerwonej fasoli,
    • 1 puszka soczewicy,
    • 1 duża czerwona papryka,
    • 1 duża cebula,
    • 2 duże ząbki czosnku,
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
    • oliwa z oliwek
    • mielona słodka papryka, pieprz, ostra papryka, majeranek, sos sojowy.

    Przygotowanie:

    1. Zacząć od ugotowania ziemniaków w mundurkach (po to, aby szybciej przygotować danie).
    2. Kiedy ziemniaki gotują się, pokroić paprykę i cebulę w grubą kostkę.
    3. Wrzucić je na rozgrzaną oliwę i przesmażamy chwilę, po czym obficie posypać słodką papryką i jeszcze chwilę przesmażyć ciągle mieszając (aby papryka nie przypaliła).
    4. Po chwili podlać wodą i dodać łyżkę koncentratu, wymieszać.
    5. Posypać obficie majerankiem, ostrą papryką i pieprzem do smaku.
    6. Potem jest czas na soczewicę i czerwoną fasolę: wysypać z puszek na sito i dobrze wypłukać z zalewy. Dodać do warzyw razem z przeciśniętym czosnkiem i jeszcze chwilę dusić.
    7. Obrać ziemniaki ze skórek, pokroić w grube plastry i od razu dodać do warzyw na patelnię.
    8. Wymieszać, skropić sosem sojowym i dusić chwilę pod przykryciem, aby ziemniaki doszły z warzywami. Pycha!

    Jeśli powyższe inspiracje wzbudziły u Ciebie chęć spróbowania dań jednogarnkowych w różnych odsłonach, a nie masz pod ręką niezbędnych składników lub zwyczajnie nie przepadasz za gotowaniem możesz skorzystać z serwisu www.PizzaPortal.pl, który umożliwia zamawianie jedzenia online. Na platformie znajdziesz wiele propozycji z różnych kuchni świata, w tym również te gęste, esencjonalne, aromatyczne i bardzo rozgrzewające potrawy jednogarnkowe.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza