Potrawy jednogarnkowe mają same zalety – są treściwe i niedrogie, a przy tym niezwykle proste w przygotowaniu. Mogą być zarówno łagodne, jak i pikantne, z przewagą mięsa lub warzyw. Ich składniki można łączyć dowolnie, za każdym razem uzyskując smakowite dania, idealne zarówno na obiad, jak i na kolację.

Dania jednogarnkowe – mogą być bardziej wykwintne i bardzo proste, słynne na cały świat albo stanowiące specjalność tylko jednej pani domu. Ale wszystkie przyjemnie rozgrzewają, zwłaszcza gdy za oknem jesienna słota! Jak je przyrządzić? Oto kilka praktycznych porad i przepisów!

Burrito po polsku

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego,
  • 1 duża cebula,
  • wołowa kostka rosołowa,
  • warzywna kostka rosołowa,
  • puszka czerwonej fasoli w zalewie,
  • puszka białej fasoli w zalewie,
  • kukurydza konserwowa,
  • koncentrat pomidorowy (słoiczek),
  • przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, oregano.

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone wraz z cebulą usmażyć na suchej patelni. Uwaga! Trzeba je często mieszać, żeby się nie przypaliło.
  2. W garnku zagotować 250ml wody i wrzucić kostki rosołowe.
  3. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodawać do niego kolejno: mięso z cebulą, kukurydzę i fasole (razem z zalewą!).
  4. Potem gotować przez kilka minut na małym ogniu.
  5. Na koniec dodać koncentrat i przyprawy.
  6. Ponownie zagotować. Smacznego!

Wegetariańskie ragout ziemniaczane z soczewicą

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka soczewicy,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • oliwa z oliwek
  • mielona słodka papryka, pieprz, ostra papryka, majeranek, sos sojowy.

Przygotowanie:

  1. Zacząć od ugotowania ziemniaków w mundurkach (po to, aby szybciej przygotować danie).
  2. Kiedy ziemniaki gotują się, pokroić paprykę i cebulę w grubą kostkę.
  3. Wrzucić je na rozgrzaną oliwę i przesmażamy chwilę, po czym obficie posypać słodką papryką i jeszcze chwilę przesmażyć ciągle mieszając (aby papryka nie przypaliła).
  4. Po chwili podlać wodą i dodać łyżkę koncentratu, wymieszać.
  5. Posypać obficie majerankiem, ostrą papryką i pieprzem do smaku.
  6. Potem jest czas na soczewicę i czerwoną fasolę: wysypać z puszek na sito i dobrze wypłukać z zalewy. Dodać do warzyw razem z przeciśniętym czosnkiem i jeszcze chwilę dusić.
  7. Obrać ziemniaki ze skórek, pokroić w grube plastry i od razu dodać do warzyw na patelnię.
  8. Wymieszać, skropić sosem sojowym i dusić chwilę pod przykryciem, aby ziemniaki doszły z warzywami. Pycha!

Jeśli powyższe inspiracje wzbudziły u Ciebie chęć spróbowania dań jednogarnkowych w różnych odsłonach, a nie masz pod ręką niezbędnych składników lub zwyczajnie nie przepadasz za gotowaniem możesz skorzystać z serwisu www.PizzaPortal.pl, który umożliwia zamawianie jedzenia online. Na platformie znajdziesz wiele propozycji z różnych kuchni świata, w tym również te gęste, esencjonalne, aromatyczne i bardzo rozgrzewające potrawy jednogarnkowe.