Jajka w koszulkach to niezwykle popularny pomysł na śniadanie. Choć jajka w koszulkach przygotowuje się nieco trudniej niż zwykłe jajka gotowane w wodzie, warto się postarać i zaproponować domownikom pyszne, wykwintne śniadanie.

Jajka w koszulkach

Składniki

  • 8 jajek (jajka powinny być bardzo świeże – można to sprawdzić wbijając jajka na talerzyk, żółtko musi tworzyć wyrastającą ponad białkiem kopułkę)
  • 2 łyżki octu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Jajka dokładnie umyj.
  2. W szerokim rondlu zagotuj 2 litry wody, dodaj ocet i płaską łyżkę soli.
  3. Jajko wbij do małej, płytkiej miseczki – uważaj, żeby żółtko się nie rozlało.
  4. Zamieszaj wodę, by powstał wir i ostrożnie wlej jajko w środek wiru – w ten sposób będzie miało właściwy kształt.
  5. Jajka w wodzie gotuj przez 4 minuty.
  6. Gotowe jajka w koszulkach wyjmij łyżką cedzakową, ułóż na talerzach i usuń najbardziej postrzępione części białka. Po chwili odlej nadmiar wody z talerza.

Jajka w koszulkach możesz podać na talerzu lub kromce zapieczonego chleba. Jajka w koszulkach przypraw solą, pieprzem lub posiekaną natką pietruszki albo podawaj z zimnymi sosami.

Jajka w koszulkach na szpinaku

Składniki

  • 8 jajek
  • 2 łyżki octu
  • sól
  • 500 g szpinaku
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Przygotuj szpinak – usuń twarde łodygi, liście szpinaku opłucz, zalej co najmniej 2 litrami osolonego wrzątku i gotuj 3 minuty.
  2. Zagrzej patelnię, zeszklij na maśle posiekany czosnek. Dodaj szpinak, ciągle mieszając podsmażaj kolejne 6 minut.
  3. Podsmażony szpinak z czosnkiem dopraw do smaku i wyłóż na półmisek.
  4. Jajka ugotuj w koszulkach, jak w przepisie powyżej.
  5. Jajka w koszulkach ułóż na szpinaku, oprósz solą i pieprzem.