Jajka w koszulkach to niezwykle popularny pomysł na śniadanie. Choć jajka w koszulkach przygotowuje się nieco trudniej niż zwykłe jajka gotowane w wodzie, warto się postarać i zaproponować domownikom pyszne, wykwintne śniadanie.
Jajka w koszulkach
Składniki
- 8 jajek (jajka powinny być bardzo świeże – można to sprawdzić wbijając jajka na talerzyk, żółtko musi tworzyć wyrastającą ponad białkiem kopułkę)
- 2 łyżki octu
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
- Jajka dokładnie umyj.
- W szerokim rondlu zagotuj 2 litry wody, dodaj ocet i płaską łyżkę soli.
- Jajko wbij do małej, płytkiej miseczki – uważaj, żeby żółtko się nie rozlało.
- Zamieszaj wodę, by powstał wir i ostrożnie wlej jajko w środek wiru – w ten sposób będzie miało właściwy kształt.
- Jajka w wodzie gotuj przez 4 minuty.
- Gotowe jajka w koszulkach wyjmij łyżką cedzakową, ułóż na talerzach i usuń najbardziej postrzępione części białka. Po chwili odlej nadmiar wody z talerza.
Jajka w koszulkach możesz podać na talerzu lub kromce zapieczonego chleba. Jajka w koszulkach przypraw solą, pieprzem lub posiekaną natką pietruszki albo podawaj z zimnymi sosami.
Jajka w koszulkach na szpinaku
Składniki
- 8 jajek
- 2 łyżki octu
- sól
- 500 g szpinaku
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Przygotuj szpinak – usuń twarde łodygi, liście szpinaku opłucz, zalej co najmniej 2 litrami osolonego wrzątku i gotuj 3 minuty.
- Zagrzej patelnię, zeszklij na maśle posiekany czosnek. Dodaj szpinak, ciągle mieszając podsmażaj kolejne 6 minut.
- Podsmażony szpinak z czosnkiem dopraw do smaku i wyłóż na półmisek.
- Jajka ugotuj w koszulkach, jak w przepisie powyżej.
- Jajka w koszulkach ułóż na szpinaku, oprósz solą i pieprzem.