Jajka w koszulkach – 2 sprawdzone przepisy

    -

    Jajka w koszulkach to niezwykle popularny pomysł na śniadanie. Choć jajka w koszulkach przygotowuje się nieco trudniej niż zwykłe jajka gotowane w wodzie, warto się postarać i zaproponować domownikom pyszne, wykwintne śniadanie.

    Jajka w koszulkach

    Składniki

    • 8 jajek (jajka powinny być bardzo świeże – można to sprawdzić wbijając jajka na talerzyk, żółtko musi tworzyć wyrastającą ponad białkiem kopułkę)
    • 2 łyżki octu
    • sól
    • pieprz
    • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

    Przygotowanie

    1. Jajka dokładnie umyj.
    2. W szerokim rondlu zagotuj 2 litry wody, dodaj ocet i płaską łyżkę soli.
    3. Jajko wbij do małej, płytkiej miseczki – uważaj, żeby żółtko się nie rozlało.
    4. Zamieszaj wodę, by powstał wir i ostrożnie wlej jajko w środek wiru – w ten sposób będzie miało właściwy kształt.
    5. Jajka w wodzie gotuj przez 4 minuty.
    6. Gotowe jajka w koszulkach wyjmij łyżką cedzakową, ułóż na talerzach i usuń najbardziej postrzępione części białka. Po chwili odlej nadmiar wody z talerza.

    Jajka w koszulkach możesz podać na talerzu lub kromce zapieczonego chleba. Jajka w koszulkach przypraw solą, pieprzem lub posiekaną natką pietruszki albo podawaj z zimnymi sosami.

    Jajka w koszulkach na szpinaku

    Składniki

    • 8 jajek
    • 2 łyżki octu
    • sól
    • 500 g szpinaku
    • 3 łyżki masła
    • 2 ząbki czosnku
    • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Przygotuj szpinak – usuń twarde łodygi, liście szpinaku opłucz, zalej co najmniej 2 litrami osolonego wrzątku i gotuj 3 minuty.
    2. Zagrzej patelnię, zeszklij na maśle posiekany czosnek. Dodaj szpinak, ciągle mieszając podsmażaj kolejne 6 minut.
    3. Podsmażony szpinak z czosnkiem dopraw do smaku i wyłóż na półmisek.
    4. Jajka ugotuj w koszulkach, jak w przepisie powyżej.
    5. Jajka w koszulkach ułóż na szpinaku, oprósz solą i pieprzem.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza