Kalafior po chińsku w kokosowej panierce

    -

    Kalafior można podawać na wiele sposobów – poza klasycznym gotowanym z bułką tartą, placuszkami czy pizzą kalafiorową dobrze czuje się w towarzystwie orientalnych sosów. Przedstawiamy nasz przepis na kalafiora pieczonego w kokosowej panierce, z miodowo-sojowym sosem. Smacznego!

    Składniki:

    • 1 średni kalafior
    • 1 jajko
    • mąka
    • mąka kokosowa
    • 50ml sosu sojowego
    • 50ml miodu
    • papryka chili
    • 2 ząbki czosnku
    • imbir
    • mąka ziemniaczana
    • woda
    • sezam
    • szczypiorek

    Przygotowanie:

    1. Kalafior podziel na małe różyczki, umyj i zostaw, by ociekł.
    2. Obtocz różyczki kolejno: w mące, jajku i mące kokosowej.
    3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, panierowane różyczki rozłóż na pokrytej papierem do pieczenia blasze, piecz 15 minut.
    4. W małym rondelku rozgrzej sos sojowy, dodaj miód i przyprawy.
    5. Dodaj wodę z mąką ziemniaczaną by zagęścić sos, odstaw do wystygnięcia.
    6. Upieczone różyczki pokryj sosem i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
    7. Podawaj z uprażonym sezamem i drobno siekanym szczypiorkiem.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza