Kalafior można podawać na wiele sposobów – poza klasycznym gotowanym z bułką tartą, placuszkami czy pizzą kalafiorową dobrze czuje się w towarzystwie orientalnych sosów. Przedstawiamy nasz przepis na kalafiora pieczonego w kokosowej panierce, z miodowo-sojowym sosem. Smacznego!
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 1 jajko
- mąka
- mąka kokosowa
- 50ml sosu sojowego
- 50ml miodu
- papryka chili
- 2 ząbki czosnku
- imbir
- mąka ziemniaczana
- woda
- sezam
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Kalafior podziel na małe różyczki, umyj i zostaw, by ociekł.
- Obtocz różyczki kolejno: w mące, jajku i mące kokosowej.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, panierowane różyczki rozłóż na pokrytej papierem do pieczenia blasze, piecz 15 minut.
- W małym rondelku rozgrzej sos sojowy, dodaj miód i przyprawy.
- Dodaj wodę z mąką ziemniaczaną by zagęścić sos, odstaw do wystygnięcia.
- Upieczone różyczki pokryj sosem i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
- Podawaj z uprażonym sezamem i drobno siekanym szczypiorkiem.