Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Sezon na rabarbar
Rabarbar dotarł do Polski wiele wieków temu, kiedy transportowany był wypełnionymi po brzegi łodziami przez rzekę Wołgę… z dalekich Chin. To smakowite warzywo zyskało w naszym kraju niezwykłą popularność, a wielu z nas kojarzy się z błogim dzieciństwem spędzanym...
MINI CO NIECO – smaczna innowacja
Większość z nas nie lubi nudy i rutyny. Dlatego często mamy ochotę spróbować czegoś zupełnie nowego – co odmieni codzienność, wniesie powiew świeżości i przyniesie inspirację. Poszukiwanie nowości towarzyszy nam także w kuchni...
Chętniej niż kiedyś sięgamy w niej po...
Orzeźwiający koktajl bez laktozy z awokado!
Czerwcowe, ciepłe dni wymagają dodatkowego wsparcia. Z pomocą przychodzą owocowe koktajle, które zapewnią solidną dawkę witamin i potrzebne orzeźwienie podczas letniego sezonu.
Poznajcie przepis na koktajl bez laktozy z aksamitnym awokado!
Orzeźwiający koktajl bez laktozy z awokado
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef...
Pyszne lody na bazie zielonej herbaty
Zielona herbata to nie tylko bazowy składnik doskonałego naparu, ale również świetny produkt, dzięki któremu możemy stworzyć pyszne i orzeźwiające desery o niespotykanym smaku.
Jednym z nich są lody orientalne, które w prosty sposób możemy przyrządzić samodzielnie w domowym zaciszu,...
Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym
Szparagi – na to warzywo zdecydowanie warto czekać przez cały rok! Sezon na nie trwa jeszcze do końca czerwca, więc wykorzystajmy go w pełni.
Przygotowując danie ze szparagami pamiętajmy jednak o tym, że cały urok tkwi w prostocie ich podania....
Lekkie przepisy na przyjęcie typu garden party
Latem, kiedy pogoda za oknem zachęca do większej aktywności, chętniej spotykamy się z przyjaciółmi. Nie chcąc spędzać czasu w zamkniętych pomieszczeniach, wybieramy restauracyjne ogródki, parki, plaże lub przygotowujemy spotkania w formie garden party.
To przyjęcia, na których królują lekkie przekąski, podawane...
Niecodzienna ryba w niecodziennym wydaniu – poznaj labraksa!
Uwielbiasz ryby, ale tradycyjny, „polski” karp, makrela czy dorsz już nieco Ci się przejadły? Szukasz inspiracji i pragniesz odkrywać nowe smaki?
Jeśli tak, najlepszą odpowiedzią na potrzeby i wymagania Twojego podniebienia może okazać się labraks. Co to za ryba, jak...
Lekka sałatka z kuleczkami ziemniaczanymi
Przepis na lekką sałatkę z kuleczkami ziemniaczanymi!
Składniki:- młody szpinak - 1 garść
- rukola - 1 garść
- kapusta pakchoi - 1 szt.
- pomidorki koktajlowe - 8szt.
- melon - 150g
- kiełki rzodkiewki, cebuli, buraka -...
Smoothie na bazie herbaty
Smoothies są w ostatnim czasie coraz bardziej popularne. Nie ma się czemu dziwić - to niesamowicie zdrowe napoje, które są prawdziwą bombą witaminową.
Gęsty koktajl można rozrzedzić sokiem owocowym lub warzywnym, wodą mineralną, a także przestudzonym naparem ziołowym lub herbacianym....
Ziemniaki wcale nie muszą oznaczać nudy!
Oswojeni z zasadami kuchni fusion śmiało sięgamy po polskie warzywa i chętnie nadajemy im nowe oblicze. Najlepszym przykładem są ziemniaki, które od wieków obecne na naszych stołach, dziś stają się głównym składnikiem egzotycznych dań rodem z wielu zakątków Europy.
Portugalskie...