Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Szparagowy zawrót głowy!
Gościły już w menu starożytnych Greków i Rzymian, nazywane jedzeniem królów były jednym z ulubionych przysmaków Ludwika XIV. Sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna. Te delikatne, zielone lub białe łodygi to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Warto więc...
Jak ugotować kapuśniak?
Gęsta zupa, pachnąca wędzonką, pełna warzyw. Często serwowana w góralskich karczmach, wielu osobom znana z babcinej kuchni. O jakim daniu mowa? O kapuśniaku! Jak ugotować kapuśniak i czym właściwie różni się on od kwaśnicy?
Dobry bulion – podstawa kapuśniaku
Esencjonalny, aromatyczny...
Czas na wielkie grillowanie. Co warto wrzucić na ruszt?
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że wiosenno-letnia aura sprzyja ucztowaniu na świeżym powietrzu i grillowaniu. Spotkania w gronie rodziny i przyjaciół, wspólne biesiadowanie oraz długie rozmowy w plenerze przy wspaniałych aromatach roztaczających się z grillowych dań, to coś co...
Dietetyczne i zdrowe przepisy na dania z makaronem!
Makaron, wbrew powszechnym opiniom, jest produktem dietetycznym. W jednej porcji znajduje się około 100 kcal. Niestety, to tłuste dodatki, takie jak boczek, śmietana, oliwa lub ser sprawiają, że całe danie staje się bombą kaloryczną. A czy istnieją dietetyczne, zdrowe...
Dlaczego warto jeść produkty z koziego mleka?
Nie ma nic lepszego niż kubek ciepłego mleka przed snem. Od tysięcy lat mleko krowie stanowi nieodłączny element diety w naszej szerokości geograficznej. Poza człowiekiem nie ma na świecie innych zwierząt, które mogą trawić mleko po okresie dzieciństwa. Ponieważ...
Przekąski w 5 minut na majówkowy piknik i grillowanie
Wszyscy z utęsknieniem czekamy na wspólne pikniki na świeżym powietrzu z rodziną i przyjaciółmi. To właśnie podczas nadchodzącego długiego weekendu majowego wielu z nas rozpocznie sezon grillowy. Poza tradycyjnie królującymi kiełbasami i marynowanymi karkówkami przygotujmy szybkie dodatki i przekąski....
ZIELONY MIX na wiosnę
Wiosną zmieniamy dietę na lżejszą, jemy więcej warzyw i owoców. Częściej przygotowujemy sałatki, koktajle na bazie owoców lub warzyw. Nasz organizm domaga się „zielonego” jedzenia. Doskonałym dodatkiem do zdrowych potraw będzie Zielony Mix Zdrowe Pola, czyli polski superfood.
Zielony MIX...
Co na wielkanocny stół?
Przypadające w niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca Święta Wielkiej Nocy to w naszej narodowej tradycji obchody szczególne, poprzedzone Wielkim Postem oraz całym tygodniem obrzędów religijnych. Budząca się na wiosnę natura oraz krajowa tradycja świętowania powodują, że trudno wyobrazić...
Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń
Wielkanoc to wyjątkowy czas. Spędzamy go wśród najbliższej rodziny oraz przyjaciół, najczęściej już w słonecznej, wiosennej atmosferze. Wielkanoc to również czas, który przywołuje na myśl tradycyjne smaki i zapachy. Jednym z nich jest żurek z jajkiem i kiełbasą, który...
Wielkanocne śniadanie z jajkiem, grzybami i… kawą!
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, Lavazza zachęca do nieco bardziej odważnego podejścia do przygotowania świątecznego śniadania - z jajkiem, grzybami i szpinakiem oraz aromatyczną kawą espresso.
JAJKA, GRZYBY I KAWA
SKŁADNIKI
Na 4 porcje
4 espresso (najlepiej zaparzone z kawy Lavazza Crema...