Ciasto biszkoptowe nasączone herbatą i przełożone konfiturą jeżynową

    -

    Wszystkim tym, którzy co i rusz poszukują nowych przepisów na słodkie smakołyki, polecamy przepis na ciasto biszkoptowe nasączone herbacianym naparem i przełożone konfiturą jeżynową. Owoce te posiadają wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie, ponieważ zawierają naturalne antyoksydanty. Ponadto są doskonałym źródłem błonnika, a także witaminy C, E oraz K. Co więcej, zawierają również magnez i wapń.

    Ciasto biszkoptowe nasączone herbatą i przełożone konfiturą jeżynową

    Biszkopt

    Składniki:

    • 5 jajek
    • 110 g mąki pszennej
    • 150 g drobnego cukru
    • 40 g mąki ziemniaczanej
    • 250 ml wody
    • 1 torebka Earl Grey Ahmad Tea London
    • 1,5 szklanki konfitury jeżynowej

    Przygotowanie:

    1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 C.
    2. Średniej wielkości blachę w kształcie koła wyłóż papierem do pieczenia.
    3. Rozdziel jajka na białka i żółtka.
    4. Białka zmiksuj na sztywną masę, sukcesywnie dodając do nich drobno zmielony cukier.
    5. Do miski dodaj również żółtka jedno po drugim.
    6. Dodaj przesianą mąkę pszenną, a następnie przesianą mąkę ziemniaczaną cały czas delikatnie miksując, aby piana nie opadła.
    7. Masę przelej do blachy, a następnie wstaw ją do piekarnika na 40 min.
    8. Kiedy ciasto już się upiecze, uderz całą powierzchnią naczynia o blat, aby nie opadło i odstaw je do całkowitego ostygnięcia.
    9. Następnie wyjmij je z blachy i przetnij wzdłuż, aby uzyskać dwie równe części.
    10. W międzyczasie zaparz 1 torebkę herbaty Earl Grey Ahmad Tea London w 250 ml wody – saszetkę wyjmij po 1 minucie, aby napar uzyskał odcień jasnego brązu.
    11. Kiedy herbata ostygnie, skrop nią każdą z części biszkoptu równomiernie – około 30 ml na każdą z połówek.
    12. Następnie na dolnej części biszkoptu rozprowadź grubą warstwę konfitury jeżynowej (po całej powierzchni) i przykryj ją drugą częścią biszkoptu.

    Masa śmietanowa:

    Składniki:

    • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
    • 2 łyżki żelatyny
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1/4 filiżanki wody

    Przygotowanie:

    1. W 1/4 filiżanki gorącej wody rozpuść 2 łyżki żelatyny.
    2. Ubijaj 500 ml śmietanki kremówki (pamiętaj, aby była bardzo dobrze schłodzona, najlepiej pozostaw ją w lodówce na 24 h przed użyciem), dodając sukcesywnie cukier puder oraz rozpuszczoną żelatynę, aż masa będzie sztywna.
    3. Nałóż ją na przygotowane wcześniej ciasto z konfiturą.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza