Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Nowoczesne Raw – Mazurki
Wielkanoc za pasem. Na świątecznym, słodkim stole, oprócz tradycyjnych bab wielkanocnych, nie może zabraknąć także kolorowych mazurków. Kajmakowe, czekoladowe, z bakaliami. Nie sposób wymienić wszystkich. Obecnie najgorętszym trendem kulinarnym są mazurki raw.
Mazurki zdecydowanie kojarzą się ze Świętami Wielkanocnymi...
Wielkanocna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami – przepis
Strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami to idealna propozycja na wielkanocny stół. Mamy dla Was przepis na ciasto, które z pewnością uda się za każdym razem.Składniki:Nadzienie400 g maku mielonego BackMit
400 ml mleka
200 g rodzynek Kresto
100...
Nieoczywiste zastosowanie sprzętu kuchennego
Można mieć wrażenie, że ludzie wymyślili już wszystko, co mogłoby przydać się w kuchni. Mamy więc sprzęt kuchenny, dzięki któremu pokroimy warzywa w finezyjne kształty, obieraczki do specjalnego rodzaju owocowców czy też urządzenia, które są w stanie przygotować perfekcyjnie...
Domowe masło z orzechami
Masło orzechowe, wraz z kremem czekoladowym i dżemem to sprawdzony sposób na pyszne, słodkie śniadanie. Jeśli jednak obawiasz się, że w kupionym właśnie słoiczku poza orzechami znajdzie się szereg ulepszaczy – weź sprawy w swoje ręce i przygotuj własne...
Co podarować wielbicielowi kawy
Wydaje się, że sprawa jest prosta – najbezpieczniej będzie podarować amatorowi kawy po prostu… kawę. Wysokiej jakości palone ziarna kupione w dobrym sklepie na pewno ucieszą każdego wielbiciela tego dodatku, zwłaszcza że kupić dobrą kawę w Polsce nie jest...
Nowa jakość gotowania – najlepsze garnki
Dobrze urządzona kuchnia nie tylko ładnie wygląda. Nie powinno brakować w niej naczyń i akcesoriów, dzięki którym przyrządzanie ulubionych potraw będzie proste i przyjemne. Na rynku dostępnych jest mnóstwo kompletów garnków, różniących się od siebie znacznie bardziej, aniżeli przypuszczamy.
Wzorem...
Czy znasz te 4 ikony włoskiej kuchni?
Pyszne, sycące i niewątpliwie ugotowane z sercem — to cecha wyróżniająca dania włoskiej kuchni, która słynie z perfekcyjnego połączenia nieoczywistych dla nas składników i wybitnego, wyrazistego smaku.
Do flagowych dań słonecznej Italii należą m.in.: pizza, spaghetti, tiramisu i zupa neapolitańska,...
Tłusty Czwartek – przepyszna tradycja
Tłusty Czwartek przypada w tym roku 24 lutego. Czy wiesz jakie rarytasy (oprócz tradycyjnych już pączków), możesz jeść w tym dniu bezkarnie? Tłusty czwartek to dzień, w którym na bok trzeba rzucić dietę i postanowienia noworoczne. To dzień beztroski,...
Zakupy spożywcze w Internecie – czy warto?
Nie masz czasu na całodzienne wyprawy do centrum handlowego i wielogodzinne spacery między alejkami supermarketu? Szukasz sposobu na szybkie i skuteczne zakupy spożywcze? Wypróbuj supermarkety internetowe!
Coraz więcej supermarketów udostępnia klientom opcję zakupów online z dostawą do domu. Możesz skorzystać...
Jajka w koszulkach z sosem holenderskim
Nasza propozycja na lekki posiłek – jajko w koszulce, podane z podsmażonym boczkiem, pieczarkami i polane sosem holenderskim domowej roboty. Smacznego!Składniki:Kilka grzanek lub bułek
4 jajka
kilka plasterków świeżego boczku
pieczarki pokrojone w plasterki (ilość wedle uznania)
150g...