Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Jemy oczami – czyli o tym, co wpływa na nasz apetyt
Wzrok to zmysł, który ma wpływ praktycznie na każdą dziedzinę naszego życia – również na kwestie żywieniowe. Potrawy, które nam się podobają i wyglądają apetycznie, po prostu bardziej nam smakują. Jak zatem komponować i serwować posiłki, aby pobudzały nasz...
Wielkanocne jajo w nowej odsłonie
Barwione łupinami cebuli, malowane wielobarwnymi farbkami, zdobione skrobanym deseniem. Jajo jest nieodłącznym elementem Wielkanocy – nie tylko jako ozdoba święconki, ale przede wszystkim jedna z najważniejszych potraw na wielkanocnym stole. Może warto w te święta, zamiast tradycyjnych jaj z...
Street food dookoła świata – jakich pyszności warto spróbować w podróży?
Wysokie temperatury oraz słoneczna pogoda zachęcają do organizowania pikników i jedzenia przekąsek na świeżym powietrzu. Uliczne przekąski to nie tylko kultowe zapiekanki. Wegetariańska Masala Dosa w Indiach, rozpływające się w ustach babeczki pastéis de Belém w Portugalii czy bombowa...
Jak ozdobić koszyczek wielkanocny? Pomysły na oryginalne przystrojenie święconki
Święcenie pokarmów to nieodłączny element Wielkanocy w Polsce. Odbywa się zawsze w Wielką Sobotę, w godzinach przedpołudniowych. Przygotowując święconkę, należy pamiętać o umieszczeniu w środku odpowiednich pokarmów, które mają znaczenie symboliczne. Istotne jest także udekorowanie koszyczka. Biała serwetka w...
Nowoczesne Raw – Mazurki
Wielkanoc za pasem. Na świątecznym, słodkim stole, oprócz tradycyjnych bab wielkanocnych, nie może zabraknąć także kolorowych mazurków. Kajmakowe, czekoladowe, z bakaliami. Nie sposób wymienić wszystkich. Obecnie najgorętszym trendem kulinarnym są mazurki raw.
Mazurki zdecydowanie kojarzą się ze Świętami Wielkanocnymi...
Wielkanocna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami – przepis
Strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami to idealna propozycja na wielkanocny stół. Mamy dla Was przepis na ciasto, które z pewnością uda się za każdym razem. Składniki: Nadzienie 400 g maku mielonego BackMit
400 ml mleka
200 g rodzynek Kresto
100...
Nieoczywiste zastosowanie sprzętu kuchennego
Można mieć wrażenie, że ludzie wymyślili już wszystko, co mogłoby przydać się w kuchni. Mamy więc sprzęt kuchenny, dzięki któremu pokroimy warzywa w finezyjne kształty, obieraczki do specjalnego rodzaju owocowców czy też urządzenia, które są w stanie przygotować perfekcyjnie...
Domowe masło z orzechami
Masło orzechowe, wraz z kremem czekoladowym i dżemem to sprawdzony sposób na pyszne, słodkie śniadanie. Jeśli jednak obawiasz się, że w kupionym właśnie słoiczku poza orzechami znajdzie się szereg ulepszaczy – weź sprawy w swoje ręce i przygotuj własne...
Co podarować wielbicielowi kawy
Wydaje się, że sprawa jest prosta – najbezpieczniej będzie podarować amatorowi kawy po prostu… kawę. Wysokiej jakości palone ziarna kupione w dobrym sklepie na pewno ucieszą każdego wielbiciela tego dodatku, zwłaszcza że kupić dobrą kawę w Polsce nie jest...
Nowa jakość gotowania – najlepsze garnki
Dobrze urządzona kuchnia nie tylko ładnie wygląda. Nie powinno brakować w niej naczyń i akcesoriów, dzięki którym przyrządzanie ulubionych potraw będzie proste i przyjemne. Na rynku dostępnych jest mnóstwo kompletów garnków, różniących się od siebie znacznie bardziej, aniżeli przypuszczamy.
Wzorem...