Podstawą wielu przepisów popularnych w tradycyjnej kuchni polskiej jest mięso. W zasadzie każda tradycyjna zupa, według pewnego stereotypu, powinna zostać przyrządzona na bazie wywaru mięsnego. Dla wielu z nas burgery bez mięsa wydają się niemożliwe do realizacji, makaron bez mięsa smakuje gorzej, a pierogi z serem czy owocami stanowić mogą jedynie przystawkę. Warto jednak lekko zmodyfikować swoje kulinarne przyzwyczajenia i odkryć niesamowite smaki tradycyjnych dań – pozbawionych mięsa, ale tak samo smacznych!
Domowy fast-food, czyli przepis na wegetariańskie burgery
Popularność burgerów w wersji wegetariańskiej rośnie – nawet osoby lubiące mięso potrafią docenić walory smakowe wegeburgerów. Bezmięsne kotlety można przyrządzić z kalafiora, ciecierzycy, kaszy jaglanej czy też soczewicy. Szczególnie polecamy ostatnią propozycję:
Składniki:
- 350 g czerwonej soczewicy,
- 3 cebulki dymki lub 1 duża cebula biała,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 pęczka natki pietruszki (można też dodać rukolę),
- 1 łyżeczka kurkumy,
- sól himalajska,
- chili,
- 1/2 szklanki bułki tartej lub płatków jaglanych,
- sezam,
- kaszka kukurydziana lub mąka gryczana do obtoczenia kotletów,
- 1 jajko,
- olej do smażenia (najlepiej kokosowy).
Sposób przygotowania:
- Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody.
- W tym czasie drobno posiekać cebulę oraz czosnek i delikatnie je podsmażyć.
- Następnie połączyć ugotowaną na papkę soczewicę z cebulą, czosnkiem, posiekaną pietruszką (rukolą).
- Masę zmiksować.
- Dodać przyprawy, a także jajko i bułkę, po czym sformować płaskie kotlety.
- Kotlet należy obtoczyć w mące, kaszce lub sezamie i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Pomysł na wegetariański farsz do pierogów
Pierogi z mięsem lub z kapustą i grzybami znamy chyba najlepiej, ale można czasami pokombinować z farszem, aby zaskoczyć domowników wyjątkowym smakiem innych pierogów. Możesz spróbować farszu z kaszy gryczanej i pieczarek, farszu z dyni czy farszu ze szpinaku i fety:
Składniki:
- 500 g świeżego szpinaku,
- 250 g sera feta (zamiennie może być oscypek lub ser kozi),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy do smaku – pieprz biały oraz gałka muszkatołowa,
- olej lub inny tłuszcz do podsmażenia cebuli.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz na patelnię i delikatnie podsmażyć.
- Następnie dodać opłukany szpinak i całość dusić pod przykryciem około 10 minut.
- Na końcu dodać przyprawy , jednak nie przesadzać z solą (feta jest wystarczająco słona).
- Kiedy farsz trochę przestygnie należy dodać pokruszony ser.
Przepis na kapuśniak bez dodatku mięsa
Tradycyjny przepis na kapuśniak nie może obyć się bez wędzonych żeberek, ale czy wegetarianie muszą rezygnować z tej pysznej i pożywnej zupy? Niekoniecznie. Kapuśniak przygotowany na aromatycznym wywarze warzywno-ziołowym jest wyśmienity, zwłaszcza kiedy dorzucimy do zupy garść suszonych grzybów.
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty,
- 1 duża cebula,
- garść suszonych grzybów,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera i pora,
- 250 g ziemniaków,
- po jednej łyżeczce lubczyku, oregano i majeranku,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz,
- 3 litry zimnej wody.
Sposób przygotowania:
- Grzyby namoczyć w gorącej wodzie.
- Obraną i umytą włoszczyznę wrzucić do dużego garnka i zalać wodą, po czym dodać ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, oregano i pieprz.
- Gotować 20 minut i wyjąć włoszczyznę.
- Dorzucić do wywaru warzywno-ziołowego odciśniętą i poszatkowaną kapustę.
- Gotować mniej więcej godzinę.
- W tym czasie w małym rondelku lub na parze ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Cebulę obrać i delikatnie szklić na rozgrzanej patelni, po czym dodać namoczone grzyby.
- Następnie cebulkę z grzybami dorzucić do kapusty i jeszcze przez 20 minut gotować.
- Dodać ugotowane wcześniej i pokrojone warzywa oraz ziemniaki, a następnie doprawić solą i majerankiem.
Makaron – szybkie i łatwe danie bezmięsne
Niektórzy uważają, że najłatwiejszym sposobem na szybki i w miarę tani obiad jest przyrządzenie makaronu z mięsem. Mięso możesz jednak z powodzeniem zastąpić cukinią i parmezanem. To wersja wegetariańska, ale naprawdę wyjątkowa w smaku.
Składniki:
- 1 duża cukinia lub dwie małe,
- 1 ząbek czosnku,
- świeżo starty parmezan,
- świeże oregano i bazylia,
- pieprz,
- olej,
- ugotowany makaron,
- opcjonalnie kilka czarnych oliwek.
Sposób przygotowania:
- Cukinię obrać ze skórki, jeżeli jest starsza, natomiast młoda może pozostać ze skórką.
- Następnie pokroić ją na kawałki i podgotować około 10 minut w gorącej wodzie.
- Olej rozgrzać na patelni, wrzucić przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony ząbek czosnku i delikatnie podsmażyć.
- Następnie dodać się cukinię, ugotowany makaron i przez chwilę trzymać na ogniu, aby smaki ładnie się wymieszały.
- Na koniec dodać parmezan, oregano, bazylię oraz doprawić solą i pieprzem.
Warto wiedzieć, że prawie każde danie mięsne można w większym lub mniejszym stopniu zastąpić jego bezmięsnym odpowiednikiem. A wybór jest ogromny – od zup warzywnych, przez sałatki i pierogi, po sycące drugie dania. I nawet jeśli jesteś miłośnikiem mięsa, warto czasem pokusić się o kulinarną, wegetariańską odmianę. Smacznego!