Podstawą wielu przepisów popularnych w tradycyjnej kuchni polskiej jest mięso. W zasadzie każda tradycyjna zupa, według pewnego stereotypu, powinna zostać przyrządzona na bazie wywaru mięsnego. Dla wielu z nas burgery bez mięsa wydają się niemożliwe do realizacji, makaron bez mięsa smakuje gorzej, a pierogi z serem czy owocami stanowić mogą jedynie przystawkę. Warto jednak lekko zmodyfikować swoje kulinarne przyzwyczajenia i odkryć niesamowite smaki tradycyjnych dań – pozbawionych mięsa, ale tak samo smacznych!

wegeburger

Domowy fast-food, czyli przepis na wegetariańskie burgery

Popularność burgerów w wersji wegetariańskiej rośnie – nawet osoby lubiące mięso potrafią docenić walory smakowe wegeburgerów. Bezmięsne kotlety można przyrządzić z kalafiora, ciecierzycy, kaszy jaglanej czy też soczewicy. Szczególnie polecamy ostatnią propozycję:

Składniki:

  • 350 g czerwonej soczewicy,
  • 3 cebulki dymki lub 1 duża cebula biała,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (można też dodać rukolę),
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • sól himalajska,
  • chili,
  • 1/2 szklanki bułki tartej lub płatków jaglanych,
  • sezam,
  • kaszka kukurydziana lub mąka gryczana do obtoczenia kotletów,
  • 1 jajko,
  • olej do smażenia (najlepiej kokosowy).

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody.
  2. W tym czasie drobno posiekać cebulę oraz czosnek i delikatnie je podsmażyć.
  3. Następnie połączyć ugotowaną na papkę soczewicę z cebulą, czosnkiem, posiekaną pietruszką (rukolą).
  4. Masę zmiksować.
  5. Dodać przyprawy, a także jajko i bułkę, po czym sformować płaskie kotlety.
  6. Kotlet należy obtoczyć w mące, kaszce lub sezamie i smażyć z obu stron na złoty kolor.

pierogi ze szpinakiem

Pomysł na wegetariański farsz do pierogów

Pierogi z mięsem lub z kapustą i grzybami znamy chyba najlepiej, ale można czasami pokombinować z farszem, aby zaskoczyć domowników wyjątkowym smakiem innych pierogów. Możesz spróbować farszu z kaszy gryczanej i pieczarek, farszu z dyni czy farszu ze szpinaku i fety:

Składniki:

  • 500 g świeżego szpinaku,
  • 250 g sera feta (zamiennie może być oscypek lub ser kozi),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy do smaku – pieprz biały oraz gałka muszkatołowa,
  • olej lub inny tłuszcz do podsmażenia cebuli.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz na patelnię i delikatnie podsmażyć.
  2. Następnie dodać opłukany szpinak i całość dusić pod przykryciem około 10 minut.
  3. Na końcu dodać przyprawy , jednak nie przesadzać z solą (feta jest wystarczająco słona).
  4. Kiedy farsz trochę przestygnie należy dodać pokruszony ser.

warzywa

Przepis na kapuśniak bez dodatku mięsa

Tradycyjny przepis na kapuśniak nie może obyć się bez wędzonych żeberek, ale czy wegetarianie muszą rezygnować z tej pysznej i pożywnej zupy? Niekoniecznie. Kapuśniak przygotowany na aromatycznym wywarze warzywno-ziołowym jest wyśmienity, zwłaszcza kiedy dorzucimy do zupy garść suszonych grzybów.

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 duża cebula,
  • garść suszonych grzybów,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera i pora,
  • 250 g ziemniaków,
  • po jednej łyżeczce lubczyku, oregano i majeranku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz,
  • 3 litry zimnej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie.
  2. Obraną i umytą włoszczyznę wrzucić do dużego garnka i zalać wodą, po czym dodać ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, oregano i pieprz.
  3. Gotować 20 minut i wyjąć włoszczyznę.
  4. Dorzucić do wywaru warzywno-ziołowego odciśniętą i poszatkowaną kapustę.
  5. Gotować mniej więcej godzinę.
  6. W tym czasie w małym rondelku lub na parze ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki.
  7. Cebulę obrać i delikatnie szklić na rozgrzanej patelni, po czym dodać namoczone grzyby.
  8. Następnie cebulkę z grzybami dorzucić do kapusty i jeszcze przez 20 minut gotować.
  9. Dodać ugotowane wcześniej i pokrojone warzywa oraz ziemniaki, a następnie doprawić solą i majerankiem.

makaron z parmezanem

Makaron – szybkie i łatwe danie bezmięsne

Niektórzy uważają, że najłatwiejszym sposobem na szybki i w miarę tani obiad jest przyrządzenie makaronu z mięsem. Mięso możesz jednak z powodzeniem zastąpić cukinią i parmezanem. To wersja wegetariańska, ale naprawdę wyjątkowa w smaku.

Składniki:

  • 1 duża cukinia lub dwie małe,
  • 1 ząbek czosnku,
  • świeżo starty parmezan,
  • świeże oregano i bazylia,
  • pieprz,
  • olej,
  • ugotowany makaron,
  • opcjonalnie kilka czarnych oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię obrać ze skórki, jeżeli jest starsza, natomiast młoda może pozostać ze skórką.
  2. Następnie pokroić ją na kawałki i podgotować około 10 minut w gorącej wodzie.
  3. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony ząbek czosnku i delikatnie podsmażyć.
  4. Następnie dodać się cukinię, ugotowany makaron i przez chwilę trzymać na ogniu, aby smaki ładnie się wymieszały.
  5. Na koniec dodać parmezan, oregano, bazylię oraz doprawić solą i pieprzem.

Warto wiedzieć, że prawie każde danie mięsne można w większym lub mniejszym stopniu zastąpić jego bezmięsnym odpowiednikiem. A wybór jest ogromny – od zup warzywnych, przez sałatki i pierogi, po sycące drugie dania. I nawet jeśli jesteś miłośnikiem mięsa, warto czasem pokusić się o kulinarną, wegetariańską odmianę. Smacznego!