KulinariaSprawdź przepisy na 4 popularne dania w wegetariańskich odsłonach

Sprawdź przepisy na 4 popularne dania w wegetariańskich odsłonach

-

Podstawą wielu przepisów popularnych w tradycyjnej kuchni polskiej jest mięso. W zasadzie każda tradycyjna zupa, według pewnego stereotypu, powinna zostać przyrządzona na bazie wywaru mięsnego. Dla wielu z nas burgery bez mięsa wydają się niemożliwe do realizacji, makaron bez mięsa smakuje gorzej, a pierogi z serem czy owocami stanowić mogą jedynie przystawkę. Warto jednak lekko zmodyfikować swoje kulinarne przyzwyczajenia i odkryć niesamowite smaki tradycyjnych dań – pozbawionych mięsa, ale tak samo smacznych!

wegeburger - Sprawdź przepisy na 4 popularne dania w wegetariańskich odsłonach

Domowy fast-food, czyli przepis na wegetariańskie burgery

Popularność burgerów w wersji wegetariańskiej rośnie – nawet osoby lubiące mięso potrafią docenić walory smakowe wegeburgerów. Bezmięsne kotlety można przyrządzić z kalafiora, ciecierzycy, kaszy jaglanej czy też soczewicy. Szczególnie polecamy ostatnią propozycję:

Składniki:

  • 350 g czerwonej soczewicy,
  • 3 cebulki dymki lub 1 duża cebula biała,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (można też dodać rukolę),
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • sól himalajska,
  • chili,
  • 1/2 szklanki bułki tartej lub płatków jaglanych,
  • sezam,
  • kaszka kukurydziana lub mąka gryczana do obtoczenia kotletów,
  • 1 jajko,
  • olej do smażenia (najlepiej kokosowy).

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody.
  2. W tym czasie drobno posiekać cebulę oraz czosnek i delikatnie je podsmażyć.
  3. Następnie połączyć ugotowaną na papkę soczewicę z cebulą, czosnkiem, posiekaną pietruszką (rukolą).
  4. Masę zmiksować.
  5. Dodać przyprawy, a także jajko i bułkę, po czym sformować płaskie kotlety.
  6. Kotlet należy obtoczyć w mące, kaszce lub sezamie i smażyć z obu stron na złoty kolor.

pierogi ze szpinakiem - Sprawdź przepisy na 4 popularne dania w wegetariańskich odsłonach

Pomysł na wegetariański farsz do pierogów

Pierogi z mięsem lub z kapustą i grzybami znamy chyba najlepiej, ale można czasami pokombinować z farszem, aby zaskoczyć domowników wyjątkowym smakiem innych pierogów. Możesz spróbować farszu z kaszy gryczanej i pieczarek, farszu z dyni czy farszu ze szpinaku i fety:

Składniki:

  • 500 g świeżego szpinaku,
  • 250 g sera feta (zamiennie może być oscypek lub ser kozi),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy do smaku – pieprz biały oraz gałka muszkatołowa,
  • olej lub inny tłuszcz do podsmażenia cebuli.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz na patelnię i delikatnie podsmażyć.
  2. Następnie dodać opłukany szpinak i całość dusić pod przykryciem około 10 minut.
  3. Na końcu dodać przyprawy , jednak nie przesadzać z solą (feta jest wystarczająco słona).
  4. Kiedy farsz trochę przestygnie należy dodać pokruszony ser.

warzywa - Sprawdź przepisy na 4 popularne dania w wegetariańskich odsłonach

Przepis na kapuśniak bez dodatku mięsa

Tradycyjny przepis na kapuśniak nie może obyć się bez wędzonych żeberek, ale czy wegetarianie muszą rezygnować z tej pysznej i pożywnej zupy? Niekoniecznie. Kapuśniak przygotowany na aromatycznym wywarze warzywno-ziołowym jest wyśmienity, zwłaszcza kiedy dorzucimy do zupy garść suszonych grzybów.

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 duża cebula,
  • garść suszonych grzybów,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera i pora,
  • 250 g ziemniaków,
  • po jednej łyżeczce lubczyku, oregano i majeranku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz,
  • 3 litry zimnej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie.
  2. Obraną i umytą włoszczyznę wrzucić do dużego garnka i zalać wodą, po czym dodać ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, oregano i pieprz.
  3. Gotować 20 minut i wyjąć włoszczyznę.
  4. Dorzucić do wywaru warzywno-ziołowego odciśniętą i poszatkowaną kapustę.
  5. Gotować mniej więcej godzinę.
  6. W tym czasie w małym rondelku lub na parze ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki.
  7. Cebulę obrać i delikatnie szklić na rozgrzanej patelni, po czym dodać namoczone grzyby.
  8. Następnie cebulkę z grzybami dorzucić do kapusty i jeszcze przez 20 minut gotować.
  9. Dodać ugotowane wcześniej i pokrojone warzywa oraz ziemniaki, a następnie doprawić solą i majerankiem.

makaron z parmezanem - Sprawdź przepisy na 4 popularne dania w wegetariańskich odsłonach

Makaron – szybkie i łatwe danie bezmięsne

Niektórzy uważają, że najłatwiejszym sposobem na szybki i w miarę tani obiad jest przyrządzenie makaronu z mięsem. Mięso możesz jednak z powodzeniem zastąpić cukinią i parmezanem. To wersja wegetariańska, ale naprawdę wyjątkowa w smaku.

Składniki:

  • 1 duża cukinia lub dwie małe,
  • 1 ząbek czosnku,
  • świeżo starty parmezan,
  • świeże oregano i bazylia,
  • pieprz,
  • olej,
  • ugotowany makaron,
  • opcjonalnie kilka czarnych oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię obrać ze skórki, jeżeli jest starsza, natomiast młoda może pozostać ze skórką.
  2. Następnie pokroić ją na kawałki i podgotować około 10 minut w gorącej wodzie.
  3. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony ząbek czosnku i delikatnie podsmażyć.
  4. Następnie dodać się cukinię, ugotowany makaron i przez chwilę trzymać na ogniu, aby smaki ładnie się wymieszały.
  5. Na koniec dodać parmezan, oregano, bazylię oraz doprawić solą i pieprzem.

Warto wiedzieć, że prawie każde danie mięsne można w większym lub mniejszym stopniu zastąpić jego bezmięsnym odpowiednikiem. A wybór jest ogromny – od zup warzywnych, przez sałatki i pierogi, po sycące drugie dania. I nawet jeśli jesteś miłośnikiem mięsa, warto czasem pokusić się o kulinarną, wegetariańską odmianę. Smacznego!

Najnowsze artykuły

„Miękko” Niny Czarneckiej – nowa książka o wrażliwości i kobiecej sile

Czy w świecie, który nagradza twardość, stanowczość i perfekcję, jest jeszcze miejsce na delikatność? Nina Czarnecka, znana szerzej jako...

Błoga i pełna przyjemności jesień z kosmetycznymi niespodziankami od PURE BEAUTY!

Jesień to czas oddechu, otulenia i małych przyjemności tylko dla siebie. Gdy za oknem wiatr tańczy z liśćmi, coraz...

Nowa era pielęgnacji: Resveratrol-Lift od Caudalie – młodsza i jędrniejsza skóra każdego dnia

Piękno przyszłości ma swoje źródło w naturze. Francuska marka Caudalie prezentuje przełomową linię Resveratrol-Lift – innowacyjną pielęgnację opartą na...

Nowości MIYA Cosmetics – pielęgnacja skóry, wzmocnienie bariery hydrolipidowej i efekt glow

MIYA Cosmetics prezentuje serię innowacyjnych produktów, które odpowiadają na aktualne potrzeby skóry. Kosmetyki te wspierają mikrobiom, wzmacniają naturalną barierę...

Musisz przeczytać

NAOKO otwiera immersyjny butik w Manufakturze i prezentuje kolekcję BARBIE × NAOKO

Polska marka NAOKO wkracza w nowy rozdział swojej historii....

Błoga i pełna przyjemności jesień z kosmetycznymi niespodziankami od PURE BEAUTY!

Jesień to czas oddechu, otulenia i małych przyjemności tylko...

NAOKO otwiera immersyjny butik w Manufakturze i prezentuje kolekcję BARBIE × NAOKO

Polska marka NAOKO wkracza w nowy rozdział swojej historii. W samym sercu łódzkiej Manufaktury otwarto NAOKO Studio – butik,...

YOPE MEN – naturalna pielęgnacja dla mężczyzn, którą poczujesz od pierwszego użycia

Marka YOPE wprowadza na rynek nową linię kosmetyków YOPE MEN – naturalną pielęgnację stworzoną specjalnie z myślą o potrzebach...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie