Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Świąteczna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami – przepis
Strucla z makiem i bakaliami to doskonałe ciasto, nieodmiennie kojarzące się ze świętami Bożego Narodzenia. Składniki: Nadzienie 400 g maku mielonego BackMit
400 ml mleka
200 g rodzynek Kresto
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Gold Pack
100 g migdałów tartych...
Jogurt BIO – cóż to za nowość?
Truskawkowe, morelowe, wiśniowe, jagodowe, o smaku owoców leśnych - stanowią pożywne śniadanie, drugie śniadanie czy zdrową przekąskę. Jogurty, bo o nich mowa, na dobre zagościły w diecie wielu osób, także tych najmłodszych. Półki sklepowe uginają się od różnorodności smaków...
Wigilijna zupa grzybowa w trzech nowych odsłonach – sprawdź!
Zupa grzybowa to obok barszczu czerwonego najpopularniejsza zupa serwowana na polskich stołach podczas wieczerzy wigilijnej. Wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnego spotkania bez tej potrawy, a w niektórych regionach Polski (na przykład na Mazowszu) to obowiązkowy element tradycyjnych dwunastu...
Jak ekonomicznie frytować potrawy?
Frytkownice gastronomiczne to urządzenia, dzięki którym szybko i wygodnie przygotować można frytowane potrawy. Dania takie to sztandarowa pozycja z menu każdego baru szybkiej obsługi, lecz nie tylko. Chrupkie, smażone przekąski, takie jak np. frytki, sajgonki, pączki, faworki, paluszki rybne...
Zupa ziemniaczana z pieczarkami
Szukasz prostego przepisu, który napełni żołądek największego głodomora? Zupa ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem to nasza propozycja na sycący, pożywny i smaczny obiad! Składniki: 500g ziemniaków
500ml wody lub bulionu
kilka łyżek klarowanego masła
100ml gęstej śmietany
2 marchewki
cebula,...
Chrupiąca jesienna przekąska, czyli placuszki warzywne z twarożkiem
Warszawa,-11-2016 r. W listopadowe wieczory zwykle mamy ochotę na małą przekąskę, która poprawi humor i rozgrzeje po całym dniu w biegu. Świetną propozycją na jesienny podwieczorek są chrupkie, proste w przygotowaniu warzywne placuszki z twarożkiem. Wzbogacone aromatycznymi przyprawami Appetita, zamienią...
Czy szybkie gotowanie może być zdrowe?
Zdrowa i zbilansowana dieta to podstawa każdego dnia. Regularne i pożywne posiłki zapewniają energię na cały dzień, jednakże coraz częściej mamy skłonność do wybierania junk food, czyli tzw. „śmieciowego jedzenia”. Brak czasu lub umiejętności kulinarnych to jedne z wielu...
Zapiekanka z dyni makaronowej
Dynia makaronowa to warzywo niezwykłe - wygląda jak zwykła dynia, ale ani dynią nie smakuje, ani po ugotowaniu jej nie przypomina. Zobaczcie, jak przygotować z niej pyszną zapiekankę!
Dynia makaronowa potrafi zaskoczyć. Na sklepowej półce nie wyróżnia się niczym: niewielkie...
Dyniowo-orzechowe muffinki na jesienne spotkania
Królowa jesiennej kuchni – dynia, cieszy się największą popularnością na przełomie października i listopada. Organizowane w ostatni weekend października imprezy w stylu Halloween, to doskonały czas na kulinarne eksperymenty z tym warzywem. Świetną alternatywą dla tradycyjnych przekąsek i ciekawym...
Ciasto biszkoptowe nasączone herbatą i przełożone konfiturą jeżynową
Wszystkim tym, którzy co i rusz poszukują nowych przepisów na słodkie smakołyki, polecamy przepis na ciasto biszkoptowe nasączone herbacianym naparem i przełożone konfiturą jeżynową. Owoce te posiadają wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie, ponieważ zawierają naturalne antyoksydanty. Ponadto...