KulinariaPrzyprawy niezbędne w każdej kuchni - TOP 10

Przyprawy niezbędne w każdej kuchni – TOP 10

-

Nikogo nie trzeba przekonywać, że przyprawy pomagają wydobyć, podkreślić i wzbogacić smak potraw. I choć można od razu kupić wielki zestaw przypraw „100 w 1”, to w praktyce wystarczy kilka przypraw, by właściwie podkreślić każde danie. Prezentujemy listę 10 przypraw niezbędnych w każdej kuchni.

Pieprz i sól to kuchenny must have, pasujący do wszystkiego – możesz oczywiście wybrać, czy będzie to popularny pieprz czarny, czy biały bądź zielony, a nawet znacznie ostrzejszy pieprz różowy. Ważne, by ten zestaw zawsze był pod ręką.

Bazylia, zwłaszcza świeża, nada potrawom przyjemny zapach. Wzbogaca przy tym smak duszonych warzyw, zup, świeżych sałatek, ryb czy mięs. Doskonale pasuje do dań z pomidorów, a od aromatycznej oliwy z bazylią nie sposób się oderwać!

Cynamon najczęściej występuje w połączeniu z daniami słodkimi. Ten sproszkowany doprawi desery (zwłaszcza te z miodem), ciasta, biszkopty czy potrawy z ryżu. Cynamon w laskach natomiast zwyczajowo pojawia się w kompotach sokach i grzanym winie, często w towarzystwie goździków.

Papryka, ostra i słodka, to kolejna przyprawa niezbędna w kuchni. Papryka słodka ma łagodny smak, jest za to doskonałym czerwonym barwnikiem. Ostra papryka i papryczki chili nadają typowo ostrego smaku (od dość ostrego aż po piekielnie ostry!), pasują do mięs, pizzy – choć i mariaż papryki z czekoladą ma swoich zagorzałych zwolenników.

Gałka muszkatołowa jest bardzo uniwersalną przyprawą. W świecie dodaje się ją do ziemniaków, kapusty, kalafiora, a także do puddingów, gulaszu czy makaronu. Na południu Europy gałka ląduje często w jednym garnku z cielęciną i sosami do makaronu. Gałka muszkatołowa poprawia także smak pierników, ciast i deserów z owocami – często występuje w duecie z cynamonem.

Czosnek, czy to świeży czy granulowany, jest powszechny w polskiej kuchni. Mięsa, wędliny, ryby, sosy czy marynaty nie byłyby kompletne bez ząbka (lub kilku ząbków) czosnku.

Tymianek – jedna z ikon kuchni prowansalskiej, bez problemu wyhodujesz go na parapecie czy w ogrodzie. Komponuje się z mięsem pieczonym i duszonym, z sałatkami i sosami. Tymianek ma na tyle intensywny aromat, że dusi zapach morskich ryb, jeśli więc chcesz przygotować łagodną rybę morską, dodaj do jej wnętrza tymianek – silny aromat zniknie, a mięso będzie nadal smaczne. Tymianek poprawia również trawienie tłuszczu, dlatego warto go dodawać do cięższych potraw.

Rozmaryn również pasuje do dań z ryb. Jego aromat pasuje również do dań z dziczyzny (zwłaszcza zestawiony z jałowcem), można go również dodać do dań z ziemniaków i makaronem.

Mięta odświeży i orzeźwi dania z owoców – zwłaszcza latem sałatka owocowa z miętą orzeźwi i ochłodzi. Miętę możesz także dodać do marchewki, kapusty i sałatek z białego sera wiejskiego.

Pietruszka to kolejna przyprawa, którą możesz uprawiać na parapecie. Poza walorami dekoracyjnymi pietruszka jest cenionym dodatkiem do zup, dań mięsnych i rybnych, podkreśli aromat sosów i sałatek. Świeża nada aromatycznego zapachu nawet kanapkom czy grzankom.

Liść laurowy to ostatnia z niezbędnych przypraw. Ciężko sobie wyobrazić faszerowane warzywa, gulasz czy pieczenie bez charakterystycznego korzennego aromatu liścia laurowego. Można go także dodawać do marynat, by jego aromat przesiąkł do buraków, fasoli i kapusty.

Dowiedz się więcej na temat poszczególnych przypraw na www.kuchnia.wp.pl/kat,1037881,title,Katalog-przypraw,wid,18269757,wiadomosc.html

Najnowsze artykuły

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Musisz przeczytać

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Sztuka łączenia smaków: jak komponować potrawy, które wydobywają głębię aromatów

Kulinarne mistrzostwo rzadko polega na odkrywaniu zupełnie nowych składników. Prawdziwa magia kryje się w umiejętności łączenia tych już znanych...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie