Gdy już opanujemy sztukę właściwego doboru wina, znajdziemy swoje ulubione rodzaje szczepów prawdopodobnie zechcemy zorganizować odpowiednie miejsce do przechowywania kilku lub kilkunastu butek w zapasie.

Należy pamiętać, że wino dojrzewa w trakcie leżakowania, należy zatem spełnić cztery podstawowe warunki, by właściwie przechowywane smakowało po czasie lepiej i pełniej, a nie zepsuło czy skwaśniało.

Jakie zatem warunki powinna spełniać piwniczka na wino?

Poniżej opisano szerzej cztery podstawowe zasady, jakie powinna spełniać piwniczka na wino.

ŚWIATŁO
Powinno to być ciemne pomieszczenie – maksymalne zabezpieczanie przed dostępem światła zapobiega przyspieszonemu dojrzewaniu wina. Wino powinno dojrzewać powoli, we własnym tempie. Przyspieszenie tego procesu może spowodować niekorzystne zmiany smakowo – zapachowe – nasze wino może najzwyczajniej w świecie zmętnieć bądź skwaśnieć. I będzie nadawać się tylko do wylania. Do oświetlania piwniczki w trakcie przebywania w niej zaleca się zwykłe żarówki o mocy poniżej 60W bądź lampy naftowe czy świece.

WILGOTNOŚĆ
Niezbędne jest też zadbanie o właściwą wilgotność panującą w piwniczce. Powinna ona być w przedziale 70-75% . Wilgotność w pomieszczeniu ma znaczenie w zapobieganiu wysychania korka, co prowadziłoby do rozszczelnienia butelki i zaburzenia dojrzewania wina.

POZYCJA
Podobnie jest z przechowywaniem butelek w pozycji półleżącej – zapobiega to wysychaniu części korka umieszczonego w butelce i, podobnie jak w przypadku wilgotności w pomieszczeniu – zapobiega rozszczelnieniu butelki.

TEMPERATURA
Ostatni, ale równie ważny warunek to panująca w piwniczce temperatura – powinna oscylować w granicach 12-14 stopni Celsjusza. Dzieki temu – jak dzięki wszystkim warunkom, jakie ma spełniać piwniczka – wino dojrzewa spokojnie i harmonijnie. Należy wystrzegać się przeciągów czy gwałtownych zmian temperatury.

Gdy już udało nam się stworzyć idealną piwniczkę do przechowywania naszego wina czas zająć się właściwą formą jego podania by cieszyć się pełnią jego smaku i aromatu. Jako gospodarz zawsze powinniśmy dawać przykład naszym gościom, zwłaszcza jeśli daliśmy się już poznać jako koneserzy wina. Podobnie jak na dobre przechowywanie wina, tak i na jego podanie istotnie wpłynie kilka czynników, które szerzej omawiamy poniżej.

KIELISZKI
Zacznijmy od naczyń. Wino podajemy w kieliszkach z gładkieg, przejrzystego i oczywiście czystego szkła. Kieliszki do wina białego zazwyczaj są nieco smuklejsze i wyższe od kieliszków do wina czerwonego, które są krąglejsze. Ważne by kieliszek był odpowiednio duży, by wino mogło w pełni uwolnić swój bukiet, by można było spokojnie zakręcić zawartością i napowietrzyć wino.

Kieliszek trzymamy za jego dolną część – stopkę bądź nóżkę, nigdy za sam kieliszek. W ten sposób nie podgrzewamy zawartości.

TEMPERATURA
Ważna jest nie tylko przy przechowywaniu wina ale i przy jego podawaniu. Jak wiele innych trunków także wino, nawet najlepsze, podane w niewłaściwej temperaturze nie będzie tak smaczne. Wina białe i różowe kategorycznie podajemy schłodzone, wina czerwone można acz nie trzeba umieścić przed podaniem na 20-25 minut w lodówce. Trzeba tez pamiętać, że roczniki młodsze podajemy schłodzone mocniej niż roczniki starsze.

KOLEJNOŚĆ PODANIA
Jeśli planujemy podać kilka rodzajów wina po sobie należy pamiętać, że wina białe serwujemy zawsze przed winami czerwonymi. Pozwólmy tez, by po otwarciu wino odetchnęło dłuższą chwilę a nawet kilka godzin. Można też przelać je do karafki. Dzięki temu wino wyzwoli więcej smaków i aromatów, a przez to będzie po prostu smaczniejsze. Proces napowietrzania wina jest istotny zwłaszcza przy starszych winach czerwonych oraz młodych, ciężkich winach białych.

WINO A JEDZENIE
Temat doboru wina do posiłku jest omówiony szerzej w osobnym tekście, to przypomnimy tylko, że mając do czynienia z lokalną winnicą zawsze powinniśmy podać trunek jej produkcji, nawet jeśli nie zgadza się to z klasycznymi zasadami doboru rodzaju wina do posiłku.

Artykuł powstał we współpracy z Winopołowy