Szukasz lekkiego deseru o orzeźwiającym smaku, łatwego w przygotowaniu i wygodnego w podaniu? Nasza propozycja to mus cytrynowy z migdałowymi ciasteczkami!
Składniki na mus dla 4 osób:
- 60 ml soku z cytryn Limmi
- 10 g żelatyny
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g cukru pudru
- 4 jajka średniej wielkości
Składniki na ciasteczka migdałowe:
- 30 g masła
- 30 g mąki pszennej
- 80 g zmielonych migdałów
- 2 białka
- 1 laska wanilii
- 100 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Przygotowanie musu:
- Umieść garnek ( z cienkim dnem) na palniku. Wlej do niego sok z cytryny i wsyp 150g cukru pudru.
- Gotuj na ‘małym ogniu’ dopóki cukier się nie rozpuści.
- Ubij 4 białka jajek(możesz użyć miksera) na sztywną masę. Dodaj 100g cukru pudru.
- Użyj termometru kuchennego i mierz temperaturę przygotowywanego syropu. Kiedy temperatura syropu osiągnie 120°C, powoli dodawaj do ubitej masy syrop, cały czas miksując jajka.
- Odstaw powstały krem do schłodzenia.
- Przygotuj żelatynę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- W garnuszku podgrzej 50 ml kremówki.
- Połącz ją razem z żelatyną i schłódź powstałą masę.
- Pozostałą część kremówki ubij.
Wszystkie powstałe kremy połącz ze sobą, delikatnie mieszając. Umieść w lodowce na 2 godziny w celu ponownego schłodzenia.
Przygotowanie ciasteczek:
- Umieść masło w garnuszku, rozpuść je na ‘małym ogniu’.
- Mielone migdały wsyp do dużej miski, polej roztopionym masłem i zostaw do ostudzenia.
- Przemieszaj składniki łyżką, tak aby masło zostało całkowicie wchłonięte przez migdały.
- Przetnij laskę wanilii i dodaj do mieszaniny jej nasionka. Dodawaj mąkę, mieszając delikatnie.
- Dodaj białka i zmiksuj wszystkie składniki mikserem aż do powstania jednolitej masy, dodaj cukier puder i kontynuuj miksowanie.
- Na blasze do pieczenia rozłóż papier do pieczenia.
- Z powstałej masy uformuj kółeczka (10g) i rozkładaj na blasze w odległości około 3 cm od siebie.
- Piekarnik nagrzej do 180°C i piecz ciasteczka około 8 minut (aż się zarumienią).
- Pozostaw w piekarniku aż do ostygnięcia.
Ciasteczka podawaj w miseczce razem ze schłodzonym musem cytrynowym!
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska