Więcej
    Strona głównaKulinariaCiasta i deseryMus cytrynowy z migdałowymi ciasteczkami

    Mus cytrynowy z migdałowymi ciasteczkami

    Szukasz lekkiego deseru o orzeźwiającym smaku, łatwego w przygotowaniu i wygodnego w podaniu? Nasza propozycja to mus cytrynowy z migdałowymi ciasteczkami!

    Składniki na mus dla 4 osób:

    • 60 ml soku z cytryn Limmi
    • 10 g żelatyny
    • 400 ml śmietanki kremówki
    • 250 g cukru pudru
    • 4 jajka średniej wielkości

    Składniki na ciasteczka migdałowe:

    • 30 g masła
    • 30 g mąki pszennej
    • 80 g zmielonych migdałów
    • 2 białka
    • 1 laska wanilii
    • 100 g cukru pudru

    Sposób przygotowania:

    Przygotowanie musu:

    1. Umieść garnek ( z cienkim dnem) na palniku. Wlej do niego sok z cytryny i wsyp 150g cukru pudru.
    2. Gotuj na ‘małym ogniu’ dopóki cukier się nie rozpuści.
    3. Ubij 4 białka jajek(możesz użyć miksera) na sztywną masę. Dodaj 100g cukru pudru.
    4. Użyj termometru kuchennego i mierz temperaturę przygotowywanego syropu. Kiedy temperatura syropu osiągnie 120°C, powoli dodawaj do ubitej masy syrop, cały czas miksując jajka.
    5. Odstaw powstały krem do schłodzenia.
    1. Przygotuj żelatynę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
    2. W garnuszku podgrzej 50 ml kremówki.
    3. Połącz ją razem z żelatyną i schłódź powstałą masę.
    4. Pozostałą część kremówki ubij.

    Wszystkie powstałe kremy połącz ze sobą, delikatnie mieszając. Umieść w lodowce na 2 godziny w celu ponownego schłodzenia.

    Przygotowanie ciasteczek:

    1. Umieść masło w garnuszku, rozpuść je na ‘małym ogniu’.
    2. Mielone migdały wsyp do dużej miski, polej roztopionym masłem i zostaw do ostudzenia.
    3. Przemieszaj składniki łyżką, tak aby masło zostało całkowicie wchłonięte przez migdały.
    4. Przetnij laskę wanilii i dodaj do mieszaniny jej nasionka. Dodawaj mąkę, mieszając delikatnie.
    5. Dodaj białka i zmiksuj wszystkie składniki mikserem aż do powstania jednolitej masy, dodaj cukier puder i kontynuuj miksowanie.
    1. Na blasze do pieczenia rozłóż papier do pieczenia.
    2. Z powstałej masy uformuj kółeczka (10g) i rozkładaj na blasze w odległości około 3 cm od siebie.
    3. Piekarnik nagrzej do 180°C i piecz ciasteczka około 8 minut (aż się zarumienią).
    4. Pozostaw w piekarniku aż do ostygnięcia.

    Ciasteczka podawaj w miseczce razem ze schłodzonym musem cytrynowym!

    Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,874ObserwującyObserwuj