Kulinaria

Jagody goji – zakochaj się w czerwonych diamentach

Często nazywane są "najzdrowszymi owocami świata". Zajmują szczególne miejsce w historii i tradycji żywienia człowieka, w tym medycynie tybetańskiej, gdzie przypisuje się im długowieczność, urodę i odporność. Zachwycają się nią gwiazdy na całym świecie, a ich dużą fanką jest...

Kalafior po chińsku w kokosowej panierce

Kalafior można podawać na wiele sposobów - poza klasycznym gotowanym z bułką tartą, placuszkami czy pizzą kalafiorową dobrze czuje się w towarzystwie orientalnych sosów. Przedstawiamy nasz przepis na kalafiora pieczonego w kokosowej panierce, z miodowo-sojowym sosem. Smacznego!Składniki:1 średni...

Słodkie a’la tiramisu z żurawiną

Ze śmietaną, owocowy, czekoladowy, a może z nutką pikanterii? – desery zaskakują smakiem i propozycjami podania. Wybór przekąski często zależy od dostępności owoców sezonowych i tego, na co w danej chwili mają ochotę najbliżsi. Marka Siesta proponuje przepis na...

Sprawdź przepisy na 4 popularne dania w wegetariańskich odsłonach

Podstawą wielu przepisów popularnych w tradycyjnej kuchni polskiej jest mięso. W zasadzie każda tradycyjna zupa, według pewnego stereotypu, powinna zostać przyrządzona na bazie wywaru mięsnego. Dla wielu z nas burgery bez mięsa wydają się niemożliwe do realizacji, makaron bez...

Słodko-pikantny kurczak

Szukasz przepisu, który będzie jednocześnie prosty i wyszukany? Wypróbuj orientalnego kurczaka w słodko-pikantnym sosie i zakochaj się w mieszance aromatów!Składniki1kg piersi z kurczaka olej sezamowy sól, pieprz 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżeczka ziaren sezamu ...

Mandarynki na słodko i słono – przepisy, które Cię zachwycą!

Owoce cytrusowe mają wielu wielbicieli na całym świecie. Jednym z najpopularniejszych cytrusów jest mandarynka – nazywana młodszą i słodszą siostrą pomarańczy. To owoc, który jest niezwykle ceniony w przemyśle perfumeryjnym, ponieważ pozyskiwany z niego olejek pięknie pachnie i doskonale...

Wytrawne placki ziemniaczane z pastą z bakłażana – wypróbuj, a pokochasz ten smak!

Placki ziemniaczane to potrawa, która od lat króluje na polskich stołach. To pyszne, chrupiące danie powstaje z tartych ziemniaków. Warto jednak nieco odejść od tradycji i spróbować ich w połączeniu z pastą z bakłażana, która nada klasycznym plackom ziemniaczanym...

Sałatka z arbuza śliwek kalifornijskich fety i mięty

Sałatka z arbuzem, fetą i suszonymi śliwkami to aromatyczna, lekka przekąska na popołudniowy posiłek. Jeśli szukasz przepisu na szybkie danie o niebanalnym smaku, to przepis dla Ciebie!Składniki:0,4 kg arbuza 10 dkg śliwek kalifornijskich 15 dkg fety listki miętySos:...

Cannoli – sycylijskie ciastka-rurki z kremem

Cannoli – sycylijskie ciastka-rurki z kremem to doskonały deser. Pasują do świeżych owoców, do herbaty, a schłodzony krem zastąpi lody w upalne popołudnie. A do tego całkiem łatwo je przyrządzić! Składniki Na ciasto:2 szklanki mąki 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki...

3 pasty warzywne na letnie kanapki

Lato to czas kulinarnych eksperymentów. Obfitość świeżych warzyw i owoców zachęca, by stosować je w nietypowych rolach – stąd nasze przepisy na smaczne kanapki z pastami warzywnymi. Smacznego! Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem Składniki:cebula - 1kg cukier brązowy trzcinowy...

Polecane

Social Media

8,530FaniLubię
1,647ObserwującyObserwuj