Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Jagody goji – zakochaj się w czerwonych diamentach
Często nazywane są "najzdrowszymi owocami świata". Zajmują szczególne miejsce w historii i tradycji żywienia człowieka, w tym medycynie tybetańskiej, gdzie przypisuje się im długowieczność, urodę i odporność. Zachwycają się nią gwiazdy na całym świecie, a ich dużą fanką jest...
Kalafior po chińsku w kokosowej panierce
Kalafior można podawać na wiele sposobów - poza klasycznym gotowanym z bułką tartą, placuszkami czy pizzą kalafiorową dobrze czuje się w towarzystwie orientalnych sosów. Przedstawiamy nasz przepis na kalafiora pieczonego w kokosowej panierce, z miodowo-sojowym sosem. Smacznego!Składniki:1 średni...
Słodkie a’la tiramisu z żurawiną
Ze śmietaną, owocowy, czekoladowy, a może z nutką pikanterii? – desery zaskakują smakiem i propozycjami podania. Wybór przekąski często zależy od dostępności owoców sezonowych i tego, na co w danej chwili mają ochotę najbliżsi. Marka Siesta proponuje przepis na...
Sprawdź przepisy na 4 popularne dania w wegetariańskich odsłonach
Podstawą wielu przepisów popularnych w tradycyjnej kuchni polskiej jest mięso. W zasadzie każda tradycyjna zupa, według pewnego stereotypu, powinna zostać przyrządzona na bazie wywaru mięsnego. Dla wielu z nas burgery bez mięsa wydają się niemożliwe do realizacji, makaron bez...
Słodko-pikantny kurczak
Szukasz przepisu, który będzie jednocześnie prosty i wyszukany? Wypróbuj orientalnego kurczaka w słodko-pikantnym sosie i zakochaj się w mieszance aromatów!Składniki1kg piersi z kurczaka
olej sezamowy
sól, pieprz
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka ziaren sezamu
...
Mandarynki na słodko i słono – przepisy, które Cię zachwycą!
Owoce cytrusowe mają wielu wielbicieli na całym świecie. Jednym z najpopularniejszych cytrusów jest mandarynka – nazywana młodszą i słodszą siostrą pomarańczy. To owoc, który jest niezwykle ceniony w przemyśle perfumeryjnym, ponieważ pozyskiwany z niego olejek pięknie pachnie i doskonale...
Wytrawne placki ziemniaczane z pastą z bakłażana – wypróbuj, a pokochasz ten smak!
Placki ziemniaczane to potrawa, która od lat króluje na polskich stołach. To pyszne, chrupiące danie powstaje z tartych ziemniaków. Warto jednak nieco odejść od tradycji i spróbować ich w połączeniu z pastą z bakłażana, która nada klasycznym plackom ziemniaczanym...
Sałatka z arbuza śliwek kalifornijskich fety i mięty
Sałatka z arbuzem, fetą i suszonymi śliwkami to aromatyczna, lekka przekąska na popołudniowy posiłek. Jeśli szukasz przepisu na szybkie danie o niebanalnym smaku, to przepis dla Ciebie!Składniki:0,4 kg arbuza
10 dkg śliwek kalifornijskich
15 dkg fety
listki miętySos:...
Cannoli – sycylijskie ciastka-rurki z kremem
Cannoli – sycylijskie ciastka-rurki z kremem to doskonały deser. Pasują do świeżych owoców, do herbaty, a schłodzony krem zastąpi lody w upalne popołudnie. A do tego całkiem łatwo je przyrządzić!
Składniki
Na ciasto:2 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki...
3 pasty warzywne na letnie kanapki
Lato to czas kulinarnych eksperymentów. Obfitość świeżych warzyw i owoców zachęca, by stosować je w nietypowych rolach – stąd nasze przepisy na smaczne kanapki z pastami warzywnymi. Smacznego!
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Składniki:cebula - 1kg
cukier brązowy trzcinowy...