Muffinki marchewkowe z kokosem

    -

    Muffinki marchewkowe to szybki, prosty a przede wszystkim smaczny deser – ciasto robi się bardzo szybko, dekorowanie również nie zajmie długo. Nasz przepis na muffinki marchewkowe z mąką kokosową z pewnością zrobi wrażenie na gościach i domownikach!

    Składniki

    Przepis na 12 muffinek

    • 2 szklanki drobno startej marchewki
    • 2/3 szklanki cukru
    • 3 jajka
    • 2/3 szklanki oleju
    • 1 i 1/2 szklanki mąki kokosowej
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • sól
    • serek mascarpone, cukier i wiórki kokosowe do dekoracji

    Przygotowanie

    1. Startą marchewkę, cukier, jajka i olej wymieszaj w dużej misce.
    2. Do drugiej miski przesiej mąkę kokosową.
    3. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia i sól, wymieszaj.
    4. Połącz zawartość obu misek, wymieszaj za pomocą łyżki.
    5. Gotowe ciasto przekładaj do wyłożonych papilotkami foremek na muffiny.
    6. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
    7. Po ostygnięciu posmaruj muffinki marchewkowe serkiem i zanurz w mieszance cukru z wiórkami kokosowymi.

    Uwaga: mąka kokosowa jest dość słodka i zawiera sporo tłuszczu, więc ilość oleju i cukru powinnaś dopasować na oko (i na smak). Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza