Muffinki marchewkowe to szybki, prosty a przede wszystkim smaczny deser – ciasto robi się bardzo szybko, dekorowanie również nie zajmie długo. Nasz przepis na muffinki marchewkowe z mąką kokosową z pewnością zrobi wrażenie na gościach i domownikach!

Składniki

Przepis na 12 muffinek

  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • serek mascarpone, cukier i wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie

  1. Startą marchewkę, cukier, jajka i olej wymieszaj w dużej misce.
  2. Do drugiej miski przesiej mąkę kokosową.
  3. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia i sól, wymieszaj.
  4. Połącz zawartość obu misek, wymieszaj za pomocą łyżki.
  5. Gotowe ciasto przekładaj do wyłożonych papilotkami foremek na muffiny.
  6. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Po ostygnięciu posmaruj muffinki marchewkowe serkiem i zanurz w mieszance cukru z wiórkami kokosowymi.

Uwaga: mąka kokosowa jest dość słodka i zawiera sporo tłuszczu, więc ilość oleju i cukru powinnaś dopasować na oko (i na smak). Smacznego!