Muffinki marchewkowe to szybki, prosty a przede wszystkim smaczny deser – ciasto robi się bardzo szybko, dekorowanie również nie zajmie długo. Nasz przepis na muffinki marchewkowe z mąką kokosową z pewnością zrobi wrażenie na gościach i domownikach!
Składniki
Przepis na 12 muffinek
- 2 szklanki drobno startej marchewki
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2/3 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- serek mascarpone, cukier i wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie
- Startą marchewkę, cukier, jajka i olej wymieszaj w dużej misce.
- Do drugiej miski przesiej mąkę kokosową.
- Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia i sól, wymieszaj.
- Połącz zawartość obu misek, wymieszaj za pomocą łyżki.
- Gotowe ciasto przekładaj do wyłożonych papilotkami foremek na muffiny.
- Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po ostygnięciu posmaruj muffinki marchewkowe serkiem i zanurz w mieszance cukru z wiórkami kokosowymi.
Uwaga: mąka kokosowa jest dość słodka i zawiera sporo tłuszczu, więc ilość oleju i cukru powinnaś dopasować na oko (i na smak). Smacznego!