Cytrynowe muffinki z serową pianką to wykwintny przepis dla prawdziwych smakoszy!

Składniki ciasta (około 10 sztuk)

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny

Składniki pianki

  • 150ml śmietanki 30%
  • 100g serka Cremetta marki Lactima
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj dwie miski (na składniki mokre i suche).
  2. Do jednej wlej olej, mleko i sok z cytryny i wbij jajka. Dokładnie połącz wszystkie składniki.
  3. Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz startą skórkę z cytryny, całość wymieszaj.
  4. Składniki suche wsyp do masy jajecznej i ponownie dokładnie wymieszaj.
  5. Ciasto przelej do papierowych papilotek na 2/3 wysokości, a następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
  1. Śmietankę ubij na sztywno.
  2. Wsyp cukier puder i dodaj serek.
  3. Dokładnie połącz składniki.
  4. Muffinki udekoruj serową pianką. Smacznego!