Cytrynowe muffinki z serową pianką to wykwintny przepis dla prawdziwych smakoszy!
Składniki ciasta (około 10 sztuk)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
Składniki pianki
- 150ml śmietanki 30%
- 100g serka Cremetta marki Lactima
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania
- Przygotuj dwie miski (na składniki mokre i suche).
- Do jednej wlej olej, mleko i sok z cytryny i wbij jajka. Dokładnie połącz wszystkie składniki.
- Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz startą skórkę z cytryny, całość wymieszaj.
- Składniki suche wsyp do masy jajecznej i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przelej do papierowych papilotek na 2/3 wysokości, a następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
- Śmietankę ubij na sztywno.
- Wsyp cukier puder i dodaj serek.
- Dokładnie połącz składniki.
- Muffinki udekoruj serową pianką. Smacznego!