Więcej
    Strona głównaKulinariaSałatki i surówkiChrupiące sałatki na karnawał. Zaskocz swoich gości!

    Chrupiące sałatki na karnawał. Zaskocz swoich gości!

    Karnawał, to czas wspólnej, szalonej zabawy z najbliższymi i spotkań w gronie przyjaciół. Dobre, a jednocześnie odpowiednio dobrane menu to połowa sukcesu. Dlatego warto zadbać, aby na karnawałowym stole nie zabrakło oryginalnych i kolorowych dań, które zaskoczą gości swoim smakiem, jak i apetycznym wyglądem. W menu nie powinno zabraknąć lekkich sałatek i zdrowych przekąsek, które każdy z nas będzie mógł zjeść w czasie przerwy od szaleństwa na parkiecie. Będą one doskonałą alternatywą dla dań mięsnych i pozwolą czuć się lekko podczas zabawy.

    Sałatka brokułowa z żurawiną, słonecznikiem i orzechami

    Składniki:

    • 1 duży brokuł
    • 2 czerwone cebule
    • 1 jabłko
    • 100 g słonecznika Bakalland
    • 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
    • 250 g żurawiny Bakalland
    • 15 plasterków baleronu
    • 1/3 szklanki octu
    • 3 łyżki brązowego cukru
    • 3 łyżki majonezu
    1. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w mocno osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
    2. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, baleron w paseczki.
    3. Dodajemy żurawinę, słonecznik, orzechy, pokrojone jabłko i ugotowany brokuł.
    4. Wszystko delikatnie mieszamy z sobą.
    5. Przygotowujemy sos: podgrzewamy ocet i rozpuszczamy w nim cukier, pozostawiamy do wystygnięcia, dodajemy majonez, mieszamy na gładką masę.
    6. Gotowy sos dodajemy do sałatki i ponownie mieszamy z sobą wszystkie składniki.

    Sałatka z awokado i świeżego szpinaku

    Składniki:

    • 2 awokado
    • 300 g świeżego szpinaku
    • 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
    • 6 pomidorków koktajlowych
    • pieprz
    • sól
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 1/2 łyżki octu jabłkowego
    • 1/2 łyżki musztardy Dijon
    • 1/2 łyżki miodu
    1. Awokado obieramy ze skórki, kroimy w plasterki.
    2. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
    3. Dodajemy liście szpinaku i Chrupiącą sałatkę.
    4. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
    5. Przygotowując sos mieszamy z sobą wszystkie składniki: pieprz, sól, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, ocet jabłkowy, miód i musztardę.
    6. Gotową sałatkę, polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.

    Sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem, grzankami i pestkami dyni

    Składniki:

    • 1 podwójny filet z kurczaka
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 łyżki masła
    • 1 bagietka
    • 1 sałata lodowa
    • 40 g żółtego sera
    • 100 g pestek dyni Bakalland
    • sól
    • pieprz
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka musztardy Dijon
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    1. Filet z kurczaka myjemy, kroimy w cienkie paski.
    2. Smażymy go na patelni, aż uzyska rumiany kolor.
    3. W trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
    4. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pokrojona w kostkę bagietkę, smażymy na złocisty kolor, na małym ogniu.
    5. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną sałatę lodową, pestki dyni, żółty ser pokrojony w większą kostkę.
    6. Żeby przygotować sos, do mniejszego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy musztardę wyciśnięty czosnek, sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
    7. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
    8. Gotową sałatkę polewamy sosem.

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,876ObserwującyObserwuj