Karnawał, to czas wspólnej, szalonej zabawy z najbliższymi i spotkań w gronie przyjaciół. Dobre, a jednocześnie odpowiednio dobrane menu to połowa sukcesu. Dlatego warto zadbać, aby na karnawałowym stole nie zabrakło oryginalnych i kolorowych dań, które zaskoczą gości swoim smakiem, jak i apetycznym wyglądem. W menu nie powinno zabraknąć lekkich sałatek i zdrowych przekąsek, które każdy z nas będzie mógł zjeść w czasie przerwy od szaleństwa na parkiecie. Będą one doskonałą alternatywą dla dań mięsnych i pozwolą czuć się lekko podczas zabawy.
Sałatka brokułowa z żurawiną, słonecznikiem i orzechami
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 2 czerwone cebule
- 1 jabłko
- 100 g słonecznika Bakalland
- 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 250 g żurawiny Bakalland
- 15 plasterków baleronu
- 1/3 szklanki octu
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki majonezu
- Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w mocno osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Cebulkę kroimy w drobną kostkę, baleron w paseczki.
- Dodajemy żurawinę, słonecznik, orzechy, pokrojone jabłko i ugotowany brokuł.
- Wszystko delikatnie mieszamy z sobą.
- Przygotowujemy sos: podgrzewamy ocet i rozpuszczamy w nim cukier, pozostawiamy do wystygnięcia, dodajemy majonez, mieszamy na gładką masę.
- Gotowy sos dodajemy do sałatki i ponownie mieszamy z sobą wszystkie składniki.
Sałatka z awokado i świeżego szpinaku
Składniki:
- 2 awokado
- 300 g świeżego szpinaku
- 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
- 6 pomidorków koktajlowych
- pieprz
- sól
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżki octu jabłkowego
- 1/2 łyżki musztardy Dijon
- 1/2 łyżki miodu
- Awokado obieramy ze skórki, kroimy w plasterki.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
- Dodajemy liście szpinaku i Chrupiącą sałatkę.
- Doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
- Przygotowując sos mieszamy z sobą wszystkie składniki: pieprz, sól, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, ocet jabłkowy, miód i musztardę.
- Gotową sałatkę, polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.
Sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem, grzankami i pestkami dyni
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- 1 bagietka
- 1 sałata lodowa
- 40 g żółtego sera
- 100 g pestek dyni Bakalland
- sól
- pieprz
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Filet z kurczaka myjemy, kroimy w cienkie paski.
- Smażymy go na patelni, aż uzyska rumiany kolor.
- W trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
- Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pokrojona w kostkę bagietkę, smażymy na złocisty kolor, na małym ogniu.
- Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną sałatę lodową, pestki dyni, żółty ser pokrojony w większą kostkę.
- Żeby przygotować sos, do mniejszego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy musztardę wyciśnięty czosnek, sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
- W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
- Gotową sałatkę polewamy sosem.