Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Mini tartaletki z kremem orzechowo-bananowym i nutą karmelu
Szybkie, smaczne i ekstremalnie sycące – mini tartaletki z kremem orzechowo-bananowym to doskonały deser do zimowej herbaty!Składniki na ok. 12 tartaletek:500 g orzeszków ziemnych
4 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
10 daktyli (opcjonalnie)
1 szklanka cukru
2...
Smaczne przekąski – w sam raz na karnawał
Tradycyjnie karnawał to czas sprzyjający organizowaniu domowych przyjęć, na których nie może zabraknąć dobrej muzyki, wybornego wina, a przede wszystkim smacznego jedzenia. Karnawałowe przekąski warto podać w taki sposób, aby goście nie musieli spędzić całego wieczoru za stołem. Doskonale...
Dlaczego posiadania szybkowaru się opłaca?
Pyszny, domowy obiad w kilka minut? To możliwe, dzięki zastosowaniu szybkowaru. Naczynie pozwoli Ci znacznie przyspieszyć i usprawnić proces gotowania, dzięki czemu nawet jeśli nie masz zbyt wiele czasu, będziesz mógł przyrządzić znakomite posiłki dla swojej rodziny. Sprawdź, dlatego...
Sylwestrowe przekąski
Sylwester to data wyczekiwana na całym świecie. Towarzyszą mu liczne miejskie zabawy, bale i domowe prywatki. Menu na takie okazje również musi być odpowiednio dobrane – tak, aby było smaczne i jednocześnie nie wymagało zbyt wiele pracy. Jakie potrawy...
Karp w makaronowej odsłonie
Polska tradycja wigilijna to menu złożone z 12 potraw. Pośród nich ważne miejsce zajmuje karp, bez którego nie wyobrażamy sobie już świątecznych przygotowań. Tradycyjnych sposobów na przyrządzenie tej słodkowodnej ryby jest wiele, ale warto sięgnąć także po niestandardowe kulinarne...
Klopsiki cielęce w sosie z cytryny i majeranku
Przepis lekki, szybki, a przy tym odświeżający – smażone klopsiki z cytryną i majerankiem to pomysł na szybki, smaczny obiad.Składniki na 24 klopsiki:480 g mielonej cielęciny
4 g suszonego, mielonego majeranku
50 ml soku z cytryn Limmi
20...
Świąteczna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami – przepis
Strucla z makiem i bakaliami to doskonałe ciasto, nieodmiennie kojarzące się ze świętami Bożego Narodzenia.Składniki:Nadzienie400 g maku mielonego BackMit
400 ml mleka
200 g rodzynek Kresto
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Gold Pack
100 g migdałów tartych...
Jogurt BIO – cóż to za nowość?
Truskawkowe, morelowe, wiśniowe, jagodowe, o smaku owoców leśnych - stanowią pożywne śniadanie, drugie śniadanie czy zdrową przekąskę. Jogurty, bo o nich mowa, na dobre zagościły w diecie wielu osób, także tych najmłodszych. Półki sklepowe uginają się od różnorodności smaków...
Wigilijna zupa grzybowa w trzech nowych odsłonach – sprawdź!
Zupa grzybowa to obok barszczu czerwonego najpopularniejsza zupa serwowana na polskich stołach podczas wieczerzy wigilijnej. Wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnego spotkania bez tej potrawy, a w niektórych regionach Polski (na przykład na Mazowszu) to obowiązkowy element tradycyjnych dwunastu...
Jak ekonomicznie frytować potrawy?
Frytkownice gastronomiczne to urządzenia, dzięki którym szybko i wygodnie przygotować można frytowane potrawy. Dania takie to sztandarowa pozycja z menu każdego baru szybkiej obsługi, lecz nie tylko. Chrupkie, smażone przekąski, takie jak np. frytki, sajgonki, pączki, faworki, paluszki rybne...