Początek lata to doskonała okazja na poszerzenie menu o owocowe desery. Gdy w ogródkach dojrzewają pierwsze owoce, nie ma nic lepszego niż świeżo przygotowane z nimi danie. Nasza propozycja na dziś to domowej roboty lody truskawkowe!

Składniki:

  • 250ml mleka
  • 250ml śmietany-kremówki
  • 6 żółtek
  • 125g cukru
  • 400g truskawek

Przygotowanie

  1. Mleko i śmietanę wlej do garnka, podgrzej.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem, dolej do letniego mleka.
  3. Całość zagotuj i gotuj przez 10 minut, aż masa zgęstnieje.
  4. Truskawki zblenduj, wymieszaj z przestygniętą masą, przelej do wysokiego naczynia i wstaw do zamrażarki.
  5. Po 3 godzinach lody wyjmij i zmiksuj, odstaw na kolejne 30 minut. Zabieg powtórz kilka razy.
  6. Przed podzieleniem na porcje wyciągnij lody z zamrażarki, by nieco zmiękły. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!