Domowe lody truskawkowe

    -

    Początek lata to doskonała okazja na poszerzenie menu o owocowe desery. Gdy w ogródkach dojrzewają pierwsze owoce, nie ma nic lepszego niż świeżo przygotowane z nimi danie. Nasza propozycja na dziś to domowej roboty lody truskawkowe!

    Składniki:

    • 250ml mleka
    • 250ml śmietany-kremówki
    • 6 żółtek
    • 125g cukru
    • 400g truskawek

    Przygotowanie

    1. Mleko i śmietanę wlej do garnka, podgrzej.
    2. Żółtka utrzyj z cukrem, dolej do letniego mleka.
    3. Całość zagotuj i gotuj przez 10 minut, aż masa zgęstnieje.
    4. Truskawki zblenduj, wymieszaj z przestygniętą masą, przelej do wysokiego naczynia i wstaw do zamrażarki.
    5. Po 3 godzinach lody wyjmij i zmiksuj, odstaw na kolejne 30 minut. Zabieg powtórz kilka razy.
    6. Przed podzieleniem na porcje wyciągnij lody z zamrażarki, by nieco zmiękły. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza