Początek lata to doskonała okazja na poszerzenie menu o owocowe desery. Gdy w ogródkach dojrzewają pierwsze owoce, nie ma nic lepszego niż świeżo przygotowane z nimi danie. Nasza propozycja na dziś to domowej roboty lody truskawkowe!
Składniki:
- 250ml mleka
- 250ml śmietany-kremówki
- 6 żółtek
- 125g cukru
- 400g truskawek
Przygotowanie
- Mleko i śmietanę wlej do garnka, podgrzej.
- Żółtka utrzyj z cukrem, dolej do letniego mleka.
- Całość zagotuj i gotuj przez 10 minut, aż masa zgęstnieje.
- Truskawki zblenduj, wymieszaj z przestygniętą masą, przelej do wysokiego naczynia i wstaw do zamrażarki.
- Po 3 godzinach lody wyjmij i zmiksuj, odstaw na kolejne 30 minut. Zabieg powtórz kilka razy.
- Przed podzieleniem na porcje wyciągnij lody z zamrażarki, by nieco zmiękły. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!