Sezonowe smaki – tort w 5 minut

    -

    Kokosowy tort, w dodatku na zimno – czy może być coś piękniejszego na letnie upały?

    Składniki:

    • 1 opakowanie ciemnych spodów tortowych (np. Dan Cake)
    • 1/4 szklanki wody
    • 30 ml likieru kokosowego
    • 1/3 szklanki cukru pudru
    • 2x 400 ml mleka kokosowego z puszki
    • 500 g serka mascarpone
    • owoce: truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie
    • wiórki kokosowe do ozdoby

    Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
    Mleko kokosowe schłodzić dobę przed przygotowywaniem tortu.

    Przygotowanie:

    1. Ciemne spody od Dan Cake wyjmujemy z opakowania i każdy z nich delikatnie nasączamy mieszanką wody z likierem.
    2. Wyjmujemy mleczko kokosowe z lodówki i ostrożnie odwracamy puszkę do góry dnem. Otwieramy i odsączamy wodę kokosową pozostawiając tylko gęstą śmietankę, którą przekładamy do miksera wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.
    3. Miksujemy do uzyskania zwartej i jednolitej masy.
    4. Gotowy krem schładzamy przez 2 godziny.
    5. Następnie nasączone wcześniej spody przekładamy przygotowaną masą.
    6. Wierzchnią warstwę dekorujemy kokosowym kremem oraz obsypujemy wiórkami kokosowymi.
    7. Tort schładzamy w lodówce ok. 2 godzin. Przed podaniem ozdabiamy świeżymi owocami.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza