Kokosowy tort, w dodatku na zimno – czy może być coś piękniejszego na letnie upały?
Składniki:
- 1 opakowanie ciemnych spodów tortowych (np. Dan Cake)
- 1/4 szklanki wody
- 30 ml likieru kokosowego
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2x 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 500 g serka mascarpone
- owoce: truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie
- wiórki kokosowe do ozdoby
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Mleko kokosowe schłodzić dobę przed przygotowywaniem tortu.
Przygotowanie:
- Ciemne spody od Dan Cake wyjmujemy z opakowania i każdy z nich delikatnie nasączamy mieszanką wody z likierem.
- Wyjmujemy mleczko kokosowe z lodówki i ostrożnie odwracamy puszkę do góry dnem. Otwieramy i odsączamy wodę kokosową pozostawiając tylko gęstą śmietankę, którą przekładamy do miksera wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.
- Miksujemy do uzyskania zwartej i jednolitej masy.
- Gotowy krem schładzamy przez 2 godziny.
- Następnie nasączone wcześniej spody przekładamy przygotowaną masą.
- Wierzchnią warstwę dekorujemy kokosowym kremem oraz obsypujemy wiórkami kokosowymi.
- Tort schładzamy w lodówce ok. 2 godzin. Przed podaniem ozdabiamy świeżymi owocami.
Smacznego!