Kokosowy tort, w dodatku na zimno – czy może być coś piękniejszego na letnie upały?

Składniki:

  • 1 opakowanie ciemnych spodów tortowych (np. Dan Cake)
  • 1/4 szklanki wody
  • 30 ml likieru kokosowego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2x 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 500 g serka mascarpone
  • owoce: truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie
  • wiórki kokosowe do ozdoby

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Mleko kokosowe schłodzić dobę przed przygotowywaniem tortu.

Przygotowanie:

  1. Ciemne spody od Dan Cake wyjmujemy z opakowania i każdy z nich delikatnie nasączamy mieszanką wody z likierem.
  2. Wyjmujemy mleczko kokosowe z lodówki i ostrożnie odwracamy puszkę do góry dnem. Otwieramy i odsączamy wodę kokosową pozostawiając tylko gęstą śmietankę, którą przekładamy do miksera wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.
  3. Miksujemy do uzyskania zwartej i jednolitej masy.
  4. Gotowy krem schładzamy przez 2 godziny.
  5. Następnie nasączone wcześniej spody przekładamy przygotowaną masą.
  6. Wierzchnią warstwę dekorujemy kokosowym kremem oraz obsypujemy wiórkami kokosowymi.
  7. Tort schładzamy w lodówce ok. 2 godzin. Przed podaniem ozdabiamy świeżymi owocami.

Smacznego!