Więcej
    Strona głównaKulinariaSzybki posiłekWegetariańskie burgery – przygotuj je sam!

    Wegetariańskie burgery – przygotuj je sam!

    Słowo burger kojarzy się z jedzeniem typu fast-food, jednak wcale nie musi nim być. Obecnie panuje trend na zdrowe odżywianie, dlatego coraz częściej klasyczne burgery z mięsem, są zastępowane zdrowszą, często wegetariańską wersją. Przygotowanie takiej kanapki to nic trudnego, tym bardziej jeżeli korzystamy z gotowych przepisów.

    Zdrowy burger to danie pełne warzyw z chrupiącą, pełnoziarnistą bułką i własnym sosem. Wegetariańskie burgery są równie sycące jak mięsne, a jednocześnie niezwykle lekkie i mniej kaloryczne. Przepisów na domowe, wegetariańskie burgery jest tyle, co składników, a do tego są one proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

    Burgery z cieciorki

    Składniki na kotlety:

    • 1 puszka cieciorki (np. marki Jasmeen)
    • 1 jajko
    • posiekana pietruszka i szczypiorek
    • garść kaparów
    • garść pokruszonego sera pleśniowego
    • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    • 1 czerwona cebula
    • oliwa z oliwek do smażenia
    • ½ łyżeczki soli
    • 1/3 łyżeczki pieprzu
    • ¼ szklanki bułki tartej
    • łyżeczka octu ryżowego

    Dodatki:

    • 1 czerwona cebula
    • 1 malinowy pomidor
    • liście rukoli
    • kiełki
    • młoda cukinia
    • 2 bułki pełnoziarniste

    Składniki na sos ziołowy:

    • 300 g jogurtu greckiego
    • posiekana pietruszka, koperek i szczypiorek
    • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    • sól i pieprz

    Przygotowanie:

    1. Do miski wkładamy wszystkie składniki na sos ziołowy, mieszamy je ze sobą.
    2. Następnie miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
    3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę.
    4. Całość smażymy na patelni około 3 minuty.
    5. Odsączoną cieciorkę miksujemy za pomocą blendera.
    6. Następnie dodajemy do niej podsmażony czosnek z cebulą, jajko, garść posiekanej pietruszki, szczypiorku, kaparów, ser pleśniowy, bułkę tartą, łyżkę octu ryżowego, sól oraz pieprz.
    7. Całość blendujemy, aż do uzyskania jednolitej masy, z której formujemy płaskie kotlety. Smażymy je około 3 minuty z każdej strony.
    8. Bułki do burgerów kroimy na pół i wkładamy na kilka minut do piekarnika. Kolejno smarujemy je od środka sosem ziołowym.
    9. Następnie wkładamy do bułek plasterki malinowych pomidorów, piórka czerwonej cebuli, plasterki cukinii i gotowe kotlety warzywne.
    10. Całość spinamy patyczkiem do szaszłyków i podajemy na liściach rukoli i kiełkach.

    Burgery z bakłażana

    Składniki na kotlety:

    • 1 puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen)
    • 125 g suchej kaszy jaglanej
    • 1 jajko
    • 5 łyżek parmezanu
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka oliwy
    • sól i pieprz
    • 2 łyżki pikantnej papryki w proszku
    • 1 łyżka lubczyku
    • 1 łyżka rozmarynu

    Dodatki:

    • liście zielonej sałaty
    • garść rukwi wodnej
    • garść kiełków rzodkiewki
    • 3 pomidory
    • 1 cebula czerwona
    • 2 ogórki kiszone
    • 4 łyżki majonezu
    • 4 łyżki keczupu
    • 2 bułki pełnoziarniste

    Przygotowanie:

    1. W osolonej wodzie gotujemy kasze jaglaną, według przepisu na opakowaniu.
    2. Do miski przekładamy pastę z bakłażana, ugotowaną kaszę jaglaną, parmezan, jajko, sos sojowy, łyżkę papryki, lubczyku i rozmarynu, szczyptę soli i pieprzu. Zawartość miski mieszamy na jednolitą masę za pomocą blendera.
    3. Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia i za pomocą łyżki formujemy z powstałej masy płaskie kotlety. Pieczemy je przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
    4. Bułki kroimy na pół i każdą z połówek smarujemy keczupem i majonezem.
    5. Układamy na nich liście sałaty, rukiew wodną, kiełki rzodkiewki, plastry pomidorów, czerwonej cebuli i ogórka kiszonego.
    6. Następnie wkładamy kotlety z bakłażana, które posypujemy parmezanem.

    Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

    Zobacz też:

    Wegańskie słodycze bezglutenowe – zdrowe wypieki, które przypadną do gustu każdemu

    Superfoods – gdzie znajdziemy cenne dla zdrowia składniki?

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,876ObserwującyObserwuj