Cannoli – sycylijskie ciastka-rurki z kremem to doskonały deser. Pasują do świeżych owoców, do herbaty, a schłodzony krem zastąpi lody w upalne popołudnie. A do tego całkiem łatwo je przyrządzić!

Składniki
Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki posiekanego masła
  • 1 żółtko
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • opakowanie polewy czekoladowej lub rozpuszczona czekolada do pokrycia wnętrza rurek

Na krem:

  • 2 szklanki serka ricotta
  • 3/4 szklanki cukru-pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100ml śmietany kremówki
  • 1 cytryna

Dodatkowo:

  • mąka
  • cukier-puder
  • olej
  • metalowe rurki-foremki

Przygotowanie:

  1. W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
  2. Dodaj masło, dokładnie wymieszaj – mieszanka powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
  3. Dodaj żółtko i wino, zagnieć i odstaw do lodówki, by je schłodzić.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 2mm, wycinaj kółka o średnicy 10-12cm.
  5. Kółka zawijaj na metalowych rurkach i smaż przez 2-3 minuty na głębokim tłuszczu.
  6. Usmażone rurki wyciągaj ostrożnie szczypcami, wyciągaj metalowe rurki i do gotowego ciastka wlej nieco czekolady – obracaj nim, by czekolada pokryła całą wewnętrzną powierzchnię.
  1. Serek ricotta dokładnie wymieszaj w dużej misce, dodając cynamon i cukier-puder.
  2. W oddzielnej misce ubij śmietanę, delikatnie połącz ją z serkiem.
  3. Dodaj startą skórkę z cytryny, krem odstaw na godzinę do lodówki.
  4. Cannoli napełniaj kremem tuż przed podaniem, by ciastko pozostało chrupiące.