Cannoli – sycylijskie ciastka-rurki z kremem

    -

    Cannoli – sycylijskie ciastka-rurki z kremem to doskonały deser. Pasują do świeżych owoców, do herbaty, a schłodzony krem zastąpi lody w upalne popołudnie. A do tego całkiem łatwo je przyrządzić!

    Składniki
    Na ciasto:

    • 2 szklanki mąki
    • 1 łyżka cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 łyżki posiekanego masła
    • 1 żółtko
    • 100ml białego wytrawnego wina
    • opakowanie polewy czekoladowej lub rozpuszczona czekolada do pokrycia wnętrza rurek

    Na krem:

    • 2 szklanki serka ricotta
    • 3/4 szklanki cukru-pudru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 100ml śmietany kremówki
    • 1 cytryna

    Dodatkowo:

    • mąka
    • cukier-puder
    • olej
    • metalowe rurki-foremki

    Przygotowanie:

    1. W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
    2. Dodaj masło, dokładnie wymieszaj – mieszanka powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
    3. Dodaj żółtko i wino, zagnieć i odstaw do lodówki, by je schłodzić.
    4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 2mm, wycinaj kółka o średnicy 10-12cm.
    5. Kółka zawijaj na metalowych rurkach i smaż przez 2-3 minuty na głębokim tłuszczu.
    6. Usmażone rurki wyciągaj ostrożnie szczypcami, wyciągaj metalowe rurki i do gotowego ciastka wlej nieco czekolady – obracaj nim, by czekolada pokryła całą wewnętrzną powierzchnię.
    1. Serek ricotta dokładnie wymieszaj w dużej misce, dodając cynamon i cukier-puder.
    2. W oddzielnej misce ubij śmietanę, delikatnie połącz ją z serkiem.
    3. Dodaj startą skórkę z cytryny, krem odstaw na godzinę do lodówki.
    4. Cannoli napełniaj kremem tuż przed podaniem, by ciastko pozostało chrupiące.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza