Cannoli – sycylijskie ciastka-rurki z kremem to doskonały deser. Pasują do świeżych owoców, do herbaty, a schłodzony krem zastąpi lody w upalne popołudnie. A do tego całkiem łatwo je przyrządzić!
Składniki
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki posiekanego masła
- 1 żółtko
- 100ml białego wytrawnego wina
- opakowanie polewy czekoladowej lub rozpuszczona czekolada do pokrycia wnętrza rurek
Na krem:
- 2 szklanki serka ricotta
- 3/4 szklanki cukru-pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100ml śmietany kremówki
- 1 cytryna
Dodatkowo:
- mąka
- cukier-puder
- olej
- metalowe rurki-foremki
Przygotowanie:
- W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
- Dodaj masło, dokładnie wymieszaj – mieszanka powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
- Dodaj żółtko i wino, zagnieć i odstaw do lodówki, by je schłodzić.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 2mm, wycinaj kółka o średnicy 10-12cm.
- Kółka zawijaj na metalowych rurkach i smaż przez 2-3 minuty na głębokim tłuszczu.
- Usmażone rurki wyciągaj ostrożnie szczypcami, wyciągaj metalowe rurki i do gotowego ciastka wlej nieco czekolady – obracaj nim, by czekolada pokryła całą wewnętrzną powierzchnię.
- Serek ricotta dokładnie wymieszaj w dużej misce, dodając cynamon i cukier-puder.
- W oddzielnej misce ubij śmietanę, delikatnie połącz ją z serkiem.
- Dodaj startą skórkę z cytryny, krem odstaw na godzinę do lodówki.
- Cannoli napełniaj kremem tuż przed podaniem, by ciastko pozostało chrupiące.