Sól, pieprz, mieszanka ziołowa do mięs – znasz to? Przyprawy pomagają podkreślić smak różnych gatunków mięsa, pogłębić i rozwinąć go, a nawet ułatwić jego późniejsze trawienie. Podpowiadamy, jakie przyprawy do mięsa drobiowego, jakie pasują do wołowiny, a czym najlepiej przyprawiać rybę.
Przyprawy do drobiu
Kurczaka do smażenia warto przyprawić wcześniej – na dwie godziny przed przyrządzeniem posyp obficie posiekanym estragonem, curry, tymiankiem czy cząbrem. Do pieczenia dla odmiany najlepszym wyborem jest rozmaryn i majeranek (ten ostatni poprawia trawienie tłustszych rodzajów mięsa). Chili, pieprz kajeński, bazylia i tymianek również sprawdzą się jako przyprawy wzbogacające smak mięsa drobiowego.
Mięsa szlachetniejsze – gęś i kaczkę – możesz przyprawić kardamonem, kolendrą czy nawet cynamonem. Smak i aromat gotowego dania zmienią się diametralnie!
Przyprawy do wieprzowiny i wołowiny
Mięso wieprzowe spokojnie możesz przyprawiać identycznie, jak drób – majeranek, rozmaryn, cząber czy czosnek będą odpowiednim dodatkiem. Zwłaszcza czosnek jest polecany do ciężkich gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, baranina, cielęcina, tłuste pieczenie).
Fantastycznym dodatkiem do wieprzowiny jest również czubrica, przygotowywana z cząbru górskiego. Ta pochodząca z półwyspu bałkańskiego przyprawa jest znacząco różna od znanego nam cząbru ogrodowego. Zwróć uwagę również na mieszankę trapezna czubrica – to połączenie soli, cząbru górskiego i sproszkowanej papryki.
Przyprawy do dziczyzny
Wszelkie odmiany dziczyzny najlepiej „czują się” w towarzystwie mocno aromatycznych przypraw. Z tego powodu tego typu mięsa warto łączyć z jałowcem, majerankiem, tymiankiem, estragonem czy goździkami. Także imbir i liść laurowy są dobrymi przyprawami do dziczyzny.
Dla złagodzenia ciężkości dań z dziczyzny warto uzupełnić przepis o zioła i przyprawy poprawiające trawienie. Świeży i suszony lubczyk poprawia trawienie, zawiera przy tym cenne składniki mineralne i witaminę C i E. Także korzeń chrzanu poprawi trawienie tłuszczu i wesprze organizm w radzeniu sobie z obciążeniem żołądka.
Przyprawy do ryb
Z rybami trzeba być ostrożnym – ich smak jest delikatny, więc i przyprawy nie mogą być zbyt intensywne. Szczególną uwagę zwróć na solenie. Powinno się odbyć tuż przed obróbką termiczną, by sól nie wchłonęła zbyt dużo wody z mięsa. Część gatunków (w tym pstrąg) nie powinien być w ogóle solony przed podaniem na talerz!
Najlepszą przyjaciółką ryb jest cytryna. Podkreśla smak ryby, zapobiega przesuszeniu, a sok z cytryny dodany do tłuszczu zapobiega rozpadaniu się rybiego mięsa przy jej przewracaniu na patelni! Żeby było łatwiej, powinnaś zaopatrzyć się w pieprz cytrynowy, dzięki czemu ułatwisz sobie przyprawianie ryb.
Nieco bardziej skomplikowana jest sprawa z rybami marynowanymi i gotowanymi: tutaj ciężko o proste przepisy i uniwersalne metody. Dlatego w przypadku przygotowywania potraw bardziej złożonych powinnaś się kierować informacjami podanymi w przepisie.
A co z gotowymi mieszankami? Gotowe mieszanki ziół mają mieszaną reputację – jedni chwalą sobie gotowe bukiety aromatów, inni krytykują za obecność soli w każdej mieszance i wątpliwą jakość składników. Jeśli więc chcesz korzystać z gotowych mieszanek przyprawowych, koniecznie sprawdź skład. Obecność soli lub innego wypełniacza powinna skłonić Cię do samodzielnego odtworzenia tej kompozycji. Rada ta dotyczy wszystkich mieszanek: tak klasycznych, jak i orientalnych; sprawdzaj, co w mieszance się pojawia i w jakich proporcjach i oceniaj chłodnym okiem, czy warto dopłacać za 0,01% ciekawej przyprawy w 99,99% podstawowego, mało charakterystycznego i taniego składnika.