Więcej
    Strona głównaKulinariaPrzekąskiAlternatywna kanapka z indykiem

    Alternatywna kanapka z indykiem

    Dzień przeciętnej Polki zazwyczaj zaczyna się od kanapki. W badaniu „Style śniadaniowe wśród Polek”, większość respondentek wskazała, że w dni powszednie wybiera właśnie ten rodzaj dania. Poranny posiłek jest zazwyczaj komponowany na bazie czterech grup produktów: wędlin, pieczywa jasnego i ciemnego oraz sera żółtego.

    Skoro często sięgamy po kanapki to zadbajmy o ich różnorodność, bo jak wiadomo różne produkty są źródłem różnych składników odżywczych. W tym przypadku świetnie sprawdzą się suszone śliwki kalifornijskie. Alternatywą dla miłośników szynki i żółtego sera może być kanapka z pastą śliwkową i pieczonym indykiem w marynacie ze śliwek kalifornijskich. Przepis autorstwa Mariety Mareckiej.

    Kanapka z pastą śliwkową i pieczonym indykiem w marynacie ze śliwek kalifornijskich

    2 porcje, czas przygotowania: 35 minut + czas marynowania

    Składniki:

    • Pierś z indyka (ok. 300 g)
    • 10 śliwek kalifornijskich
    • 1 łyżka świeżego imbiru
    • Sól, pieprz
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 1 łyżeczka kolendry
    • 1 łyżeczka kuminu

    Pasta:

    • 1/2 szklanki śliwek kalifornijskich
    • 2 ząbki czosnku
    • 3-4 łyżki dobrego ketchupu
    • 1 łyżeczka sosu sojowego
    • Pieprz

    Do podania:

    • 4 kromki ciemnego pieczywa pełnoziarnistego
    • 2 łyżeczki masła
    • 2 liście sałaty

    Przygotowanie:

    1. Kolendrę i kumin krótko prażymy na suchej patelni, aż ziarenka zaczną pachnieć.
    2. Następnie ucieramy je w moździerzu, dodajemy sól, pieprz i kurkumę.
    3. Mieszanką nacieramy pierś z indyka i odkładamy do lodówki.
    4. Śliwki i starty imbir zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aż śliwki zmiękną na 15 minut.
    5. Do rękawa do pieczenia przekładamy indyka, zalewamy płynem spod śliwek i dorzucamy owoce. Całość można wstawić do lodówki na noc, żeby się zamarynowała. Następnie wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 35 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
    6. Śliwki na pastę zalewamy wodą, krótko podgrzewamy i odcedzamy.
    7. Czosnek przeciskamy przez praskę i razem z ketchupem, sosem sojowym i pieprzem dodajemy do śliwek. Miksujemy blenderem na pastę.
    8. Kromki pieczywa smarujemy masłem, układamy listki sałaty, na to plaster pieczeni z indyka. Całość smarujemy 1-2 łyżeczkami pasty i przykrywamy drugą kromką pieczywa.

    Cały raport „Style śniadaniowe wśród Polek” jest dostępny pod linkiem: http://goo.gl/m1FDBN

    W informacji prasowej cytowane są wyniki badania „Style śniadaniowe wśród Polek” przygotowanego na zlecenie California Prune Board, przez IQS, w kwietniu 2016, metodą CAWI na grupie N=1000 kobiet w wieku 25-45.

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,876ObserwującyObserwuj