Ze śmietaną, owocowy, czekoladowy, a może z nutką pikanterii? – desery zaskakują smakiem i propozycjami podania. Wybór przekąski często zależy od dostępności owoców sezonowych i tego, na co w danej chwili mają ochotę najbliżsi. Marka Siesta proponuje przepis na żurawinowe małe co nieco, które można przygotować niezależnie od pory roku.

Desery na bazie serka mascarpone stanowią jedną z ulubionych przekąsek zarówno dzieci, jak i dorosłych. Gładka konsystencja, delikatny, głęboki smak i doskonałe połączenie smakowe z różnymi owocami to sekrety popularności serka pochodzącego z północnych Włoch. Mini tiramisu z herbatnikami i owocami żurawiny, przyrządzone na bazie tego pysznego mascarpone, przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Dodatek w postaci lekko kwaskowej żurawiny, bogatej w witaminy A, C i z grupy B, dodatkowo podkreśli smak deseru i będzie świetnie kontrastować z delikatnym serkiem. To znakomita propozycja podczas wizyty niezapowiedzianych gości czy niezobowiązującego przyjęcia. Mini Tiramisu z żurawiną idealnie sprawdzą się, gdy najdzie ochota na coś słodkiego.

Mini Tiramisu z żurawiną

Składniki:

  • 200 g serka mascarpone
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 2 garście Żurawiny suszonej Siesta
  • 10 herbatników typu petit beurre
  • Kawa zbożowa do nasączenia herbatników
  • Łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie

  1. Mleczną czekoladę rozpuść w naczyniu zanurzonym w gorącej wodzie i odstaw do wystygnięcia.
  2. Serek mascarpone utrzyj na gładką masę stopniowo dodając mleczną czekoladę.
  3. Do całości dodaj łyżeczkę cukru pudru, 2 garści Żurawiny suszonej Siesta i całość delikatnie wymieszaj.
  4. Przygotuj kawę zbożową w płaskim naczyniu i pojedynczo zanurzaj na kilka sekund każdy herbatnik.
  5. W szklanych pucharkach układaj warstwami na przemian herbatniki i krem z serka mascarpone.
  6. Udekoruj deser żurawiną i wstaw do lodówki.
  7. Słodką przekąskę podawaj schłodzoną.

Smacznego!