Ze śmietaną, owocowy, czekoladowy, a może z nutką pikanterii? – desery zaskakują smakiem i propozycjami podania. Wybór przekąski często zależy od dostępności owoców sezonowych i tego, na co w danej chwili mają ochotę najbliżsi. Marka Siesta proponuje przepis na żurawinowe małe co nieco, które można przygotować niezależnie od pory roku.
Desery na bazie serka mascarpone stanowią jedną z ulubionych przekąsek zarówno dzieci, jak i dorosłych. Gładka konsystencja, delikatny, głęboki smak i doskonałe połączenie smakowe z różnymi owocami to sekrety popularności serka pochodzącego z północnych Włoch. Mini tiramisu z herbatnikami i owocami żurawiny, przyrządzone na bazie tego pysznego mascarpone, przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Dodatek w postaci lekko kwaskowej żurawiny, bogatej w witaminy A, C i z grupy B, dodatkowo podkreśli smak deseru i będzie świetnie kontrastować z delikatnym serkiem. To znakomita propozycja podczas wizyty niezapowiedzianych gości czy niezobowiązującego przyjęcia. Mini Tiramisu z żurawiną idealnie sprawdzą się, gdy najdzie ochota na coś słodkiego.
Mini Tiramisu z żurawiną
Składniki:
- 200 g serka mascarpone
- 60 g mlecznej czekolady
- 2 garście Żurawiny suszonej Siesta
- 10 herbatników typu petit beurre
- Kawa zbożowa do nasączenia herbatników
- Łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie
- Mleczną czekoladę rozpuść w naczyniu zanurzonym w gorącej wodzie i odstaw do wystygnięcia.
- Serek mascarpone utrzyj na gładką masę stopniowo dodając mleczną czekoladę.
- Do całości dodaj łyżeczkę cukru pudru, 2 garści Żurawiny suszonej Siesta i całość delikatnie wymieszaj.
- Przygotuj kawę zbożową w płaskim naczyniu i pojedynczo zanurzaj na kilka sekund każdy herbatnik.
- W szklanych pucharkach układaj warstwami na przemian herbatniki i krem z serka mascarpone.
- Udekoruj deser żurawiną i wstaw do lodówki.
- Słodką przekąskę podawaj schłodzoną.
Smacznego!