Korzenne ciasto gruszkowe

    -

    Gdy jesień już na dobre zagościła za oknem, czas na wykorzystanie zebranych owoców. Nasza propozycja to ciasto z gruszkami, z obowiązkowym dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych: cynamonu i gałki muszkatołowej.

    Składniki:

    • Kilka obranych i wydrylowanych gruszek
    • 3/4 szklanki cukru i 2 1/2 szklanki wody do gotowania gruszek
    • 1 i 1/2 szklanki mąki
    • 1/2 szklanki cukru
    • proszek do pieczenia
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki oleju
    • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • starta gałka muszkatołowa
    • skórka z 1 cytryny
    • masło i kasza manna do przygotowania formy

    Przygotowanie:

    1. Zagotuj wodę z cukrem, włóż do niej gruszki i gotuj przez 20 minut. Ostrożnie wyjmij tak, by się nie uszkodziły i odstaw do osuszenia.
    2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cynamon, skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową.
    3. W drugiej misce ubij jajka, dodaj olej i jogurt.
    4. Zawartość obu misek połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj – jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, dodaj nieco syropu, w którym gotowały się gruszki.
    5. Formę do pieczenia przygotuj, wlej ciasto i wstaw do niego gruszki.
    6. Piecz przez 60 minut w temperaturze 170 stopni, przy czym po 40 minutach nakryj formę folią aluminiową, by się nie przesuszyło i nie spiekło.
    7. Podawaj posypane cukrem pudrem bądź z bitą śmietaną – krój tak, by każdy kawałek zawierał część gruszki!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza