Gdy jesień już na dobre zagościła za oknem, czas na wykorzystanie zebranych owoców. Nasza propozycja to ciasto z gruszkami, z obowiązkowym dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych: cynamonu i gałki muszkatołowej.

Składniki:

  • Kilka obranych i wydrylowanych gruszek
  • 3/4 szklanki cukru i 2 1/2 szklanki wody do gotowania gruszek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • proszek do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • starta gałka muszkatołowa
  • skórka z 1 cytryny
  • masło i kasza manna do przygotowania formy

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę z cukrem, włóż do niej gruszki i gotuj przez 20 minut. Ostrożnie wyjmij tak, by się nie uszkodziły i odstaw do osuszenia.
  2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cynamon, skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową.
  3. W drugiej misce ubij jajka, dodaj olej i jogurt.
  4. Zawartość obu misek połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj – jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, dodaj nieco syropu, w którym gotowały się gruszki.
  5. Formę do pieczenia przygotuj, wlej ciasto i wstaw do niego gruszki.
  6. Piecz przez 60 minut w temperaturze 170 stopni, przy czym po 40 minutach nakryj formę folią aluminiową, by się nie przesuszyło i nie spiekło.
  7. Podawaj posypane cukrem pudrem bądź z bitą śmietaną – krój tak, by każdy kawałek zawierał część gruszki!