Gdy jesień już na dobre zagościła za oknem, czas na wykorzystanie zebranych owoców. Nasza propozycja to ciasto z gruszkami, z obowiązkowym dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych: cynamonu i gałki muszkatołowej.
Składniki:
- Kilka obranych i wydrylowanych gruszek
- 3/4 szklanki cukru i 2 1/2 szklanki wody do gotowania gruszek
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- proszek do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- starta gałka muszkatołowa
- skórka z 1 cytryny
- masło i kasza manna do przygotowania formy
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę z cukrem, włóż do niej gruszki i gotuj przez 20 minut. Ostrożnie wyjmij tak, by się nie uszkodziły i odstaw do osuszenia.
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cynamon, skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową.
- W drugiej misce ubij jajka, dodaj olej i jogurt.
- Zawartość obu misek połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj – jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, dodaj nieco syropu, w którym gotowały się gruszki.
- Formę do pieczenia przygotuj, wlej ciasto i wstaw do niego gruszki.
- Piecz przez 60 minut w temperaturze 170 stopni, przy czym po 40 minutach nakryj formę folią aluminiową, by się nie przesuszyło i nie spiekło.
- Podawaj posypane cukrem pudrem bądź z bitą śmietaną – krój tak, by każdy kawałek zawierał część gruszki!