Strona głównaKulinariaCiasta i deseryDyniowo-orzechowe muffinki na jesienne spotkania

    Dyniowo-orzechowe muffinki na jesienne spotkania

    Królowa jesiennej kuchni – dynia, cieszy się największą popularnością na przełomie października i listopada. Organizowane w ostatni weekend października imprezy w stylu Halloween, to doskonały czas na kulinarne eksperymenty z tym warzywem. Świetną alternatywą dla tradycyjnych przekąsek i ciekawym wykorzystaniem dyni będą słodkie muffinki. Z pewnością pokochają je dorośli i dzieci!

    Ogromne kule w energetycznym, ogniście pomarańczowym kolorze właśnie teraz wypełniają stragany, targi i sklepy. Pod koniec października wszyscy mają chęć na dynię! I słusznie, bo jest to bardzo wartościowe (wit. C, A, cynk) i pyszne warzywo, z którego wyczarować można wiele oryginalnych i pysznych potraw. Pikantne leczo, słodkie ciasta, a może rozgrzewające zupy? Dynia jest naprawdę uniwersalna i daje prawdziwe pole do popisu dla kulinarnej wyobraźni.

    Na halloweenowe imprezy idealnie sprawdzą się proste w przygotowaniu muffinki. Z dodatkiem Orzechów włoskich Siesta, staną się sycącą przekąską w jesiennym klimacie. Orzechy włoskie będą chrupiącym akcentem w miękkiej babeczce i wzbogacą muffinki o magnez, wit. B6, E i kwas foliowy. Strasznie smaczne muffinki przygotujesz w pół godziny, a ich smak i wyjątkowy aromat zaczarują wszystkich gości podczas halloweenowych imprez.

    Dyniowo-orzechowe muffinki

    Składniki:

    • 1/4 kg dyni
    • 1 banan
    • 250 g mąki pszennej
    • 80 g miodu
    • 5 łyżek oleju kokosowego
    • 80g łuskanych orzechów włoskich
    • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki Cynamonu mielonego
    • Szczypta Sody oczyszczonej
    • Szczypta Imbiru mielonego
    • Szczypta soli

    Przygotowanie

    1. Dynię zetrzyj na tarce i rozgnieć widelcem z bananem.
    2. Przesianą mąkę połącz z Proszkiem do pieczenia, Sodą oczyszczoną, Imbirem, Cynamonem i solą.
    3. Dodaj do masy dyniowo-bananowej i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
    4. Orzechy włoskie Siesta pokrusz na drobne kawałeczki i wsyp do ciasta.
    5. Dodaj miód i olej. Delikatnie wymieszaj.
    6. Masę przełóż do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki.
    7. Piecz ok. kwadrans w temperaturze 200°C.

    Smacznego!

    www.siestabakalie.pl

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,924ObserwującyObserwuj