KulinariaCiasta i deseryDyniowo-orzechowe muffinki na jesienne spotkania

Dyniowo-orzechowe muffinki na jesienne spotkania

-

Królowa jesiennej kuchni – dynia, cieszy się największą popularnością na przełomie października i listopada. Organizowane w ostatni weekend października imprezy w stylu Halloween, to doskonały czas na kulinarne eksperymenty z tym warzywem. Świetną alternatywą dla tradycyjnych przekąsek i ciekawym wykorzystaniem dyni będą słodkie muffinki. Z pewnością pokochają je dorośli i dzieci!

Ogromne kule w energetycznym, ogniście pomarańczowym kolorze właśnie teraz wypełniają stragany, targi i sklepy. Pod koniec października wszyscy mają chęć na dynię! I słusznie, bo jest to bardzo wartościowe (wit. C, A, cynk) i pyszne warzywo, z którego wyczarować można wiele oryginalnych i pysznych potraw. Pikantne leczo, słodkie ciasta, a może rozgrzewające zupy? Dynia jest naprawdę uniwersalna i daje prawdziwe pole do popisu dla kulinarnej wyobraźni.

Na halloweenowe imprezy idealnie sprawdzą się proste w przygotowaniu muffinki. Z dodatkiem Orzechów włoskich Siesta, staną się sycącą przekąską w jesiennym klimacie. Orzechy włoskie będą chrupiącym akcentem w miękkiej babeczce i wzbogacą muffinki o magnez, wit. B6, E i kwas foliowy. Strasznie smaczne muffinki przygotujesz w pół godziny, a ich smak i wyjątkowy aromat zaczarują wszystkich gości podczas halloweenowych imprez.

Dyniowo-orzechowe muffinki

Składniki:

  • 1/4 kg dyni
  • 1 banan
  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g miodu
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 80g łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki Cynamonu mielonego
  • Szczypta Sody oczyszczonej
  • Szczypta Imbiru mielonego
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Dynię zetrzyj na tarce i rozgnieć widelcem z bananem.
  2. Przesianą mąkę połącz z Proszkiem do pieczenia, Sodą oczyszczoną, Imbirem, Cynamonem i solą.
  3. Dodaj do masy dyniowo-bananowej i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Orzechy włoskie Siesta pokrusz na drobne kawałeczki i wsyp do ciasta.
  5. Dodaj miód i olej. Delikatnie wymieszaj.
  6. Masę przełóż do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki.
  7. Piecz ok. kwadrans w temperaturze 200°C.

Smacznego!

www.siestabakalie.pl

Najnowsze artykuły

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na zdjęciu i od razu mówi: „ostre, nietypowe, chyba nie dla...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

Musisz przeczytać

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie...

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie