Królowa jesiennej kuchni – dynia, cieszy się największą popularnością na przełomie października i listopada. Organizowane w ostatni weekend października imprezy w stylu Halloween, to doskonały czas na kulinarne eksperymenty z tym warzywem. Świetną alternatywą dla tradycyjnych przekąsek i ciekawym wykorzystaniem dyni będą słodkie muffinki. Z pewnością pokochają je dorośli i dzieci!
Ogromne kule w energetycznym, ogniście pomarańczowym kolorze właśnie teraz wypełniają stragany, targi i sklepy. Pod koniec października wszyscy mają chęć na dynię! I słusznie, bo jest to bardzo wartościowe (wit. C, A, cynk) i pyszne warzywo, z którego wyczarować można wiele oryginalnych i pysznych potraw. Pikantne leczo, słodkie ciasta, a może rozgrzewające zupy? Dynia jest naprawdę uniwersalna i daje prawdziwe pole do popisu dla kulinarnej wyobraźni.
Na halloweenowe imprezy idealnie sprawdzą się proste w przygotowaniu muffinki. Z dodatkiem Orzechów włoskich Siesta, staną się sycącą przekąską w jesiennym klimacie. Orzechy włoskie będą chrupiącym akcentem w miękkiej babeczce i wzbogacą muffinki o magnez, wit. B6, E i kwas foliowy. Strasznie smaczne muffinki przygotujesz w pół godziny, a ich smak i wyjątkowy aromat zaczarują wszystkich gości podczas halloweenowych imprez.
Dyniowo-orzechowe muffinki
Składniki:
- 1/4 kg dyni
- 1 banan
- 250 g mąki pszennej
- 80 g miodu
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 80g łuskanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki Proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki Cynamonu mielonego
- Szczypta Sody oczyszczonej
- Szczypta Imbiru mielonego
- Szczypta soli
Przygotowanie
- Dynię zetrzyj na tarce i rozgnieć widelcem z bananem.
- Przesianą mąkę połącz z Proszkiem do pieczenia, Sodą oczyszczoną, Imbirem, Cynamonem i solą.
- Dodaj do masy dyniowo-bananowej i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Orzechy włoskie Siesta pokrusz na drobne kawałeczki i wsyp do ciasta.
- Dodaj miód i olej. Delikatnie wymieszaj.
- Masę przełóż do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki.
- Piecz ok. kwadrans w temperaturze 200°C.
Smacznego!