KulinariaZupyŁatwe, smaczne i zdrowe - zupy kremowe

Łatwe, smaczne i zdrowe – zupy kremowe

-

Pomysłów na łatwe, smaczne i zdrowe zupy kremowe jest co niemiara. Na pewno zadajesz sobie pytanie – jak takie przetwarzanie warzyw ma ochronić ich walory zdrowotne i jak ich przegotowywanie ma sprawić, że będzie to proces krótkotrwały? Rozwiejemy twoje wątpliwości w tym zakresie! A do smaku licznych propozycji zup kremowych przekonasz się natychmiast!

Zdrowotna wartość zup kremowych

Zupy kremowe mogą spotkać się z zarzutem obniżenia wartości warzyw w trakcie ich gotowania i przygotowywania z nich kremowej masy. Negatywny wpływ na pogorszenie ich jakości ma tutaj zarówno samo gotowanie w wodzie, jak i poddawanie obróbce termicznej. I rzeczywiście długotrwałe gotowanie obniża zawartość witamin w warzywach – m.in. kwasu foliowego i witaminy C. Niektóre witaminy rozpuszczają się w wodzie, dlatego zaleca się gotowanie na parze, blanszowanie warzyw lub zwyczajnie krótkotrwałe ich przygotowywanie. Pozwoli to uniknąć utraty tych witamin przy wylewaniu wody po gotowaniu w niej. Jednak kremowe zupy bronią się przed tym zarzutem. Ich przyrządzanie opiera się właśnie na wywarze, który spożywasz, zatem nie utracisz i witamin ukrytych w przetworzonej masie. Kremowe zupy mają także dodatkową wartość – są niezwykle sycące, nawet niewielkie porcje zaspokajają głód i dają poczucie najedzenia na długi czas. Dlatego bardzo często z tej propozycji żywieniowej korzystają osoby przebywające na diecie.

latwe-smaczne-zdrowe-i-zupa-krem-kreatywne-iglotex_dzien110190.jpg

Zupy krem – pomysły na szybki, zdrowy i smaczny obiad

Właściwie niemal każde warzywo możesz poddać obróbce termicznej i przetworzyć na masę kremową. W zdecydowanej większości przypadków nie utracisz ich wartości, a jedynie wesprzesz swoje postanowienie traktujące o zdrowym odżywianiu. Ugotuj wywar lub bulion – będzie ci potrzebny do przygotowania takiej zupy. Możesz przygotować krem na uroczystą kolację, będzie to świetne, wykwintne danie, rozpoczynające wieczorną ucztę. Podaj go w bulionówkach, zadbaj o przystrojenie i dodatki, a zapewnisz daniu elegancki wygląd.

latwe smaczne zdrowe - Łatwe, smaczne i zdrowe - zupy kremowe

Z jakich warzyw najlepsze zupy kremowe?

Pierwszą rzeczą, którą warto się kierować, decydując na robienie zupy kremu jest… pora roku! Sięgaj po sezonowe warzywa, korzystając z ich świeżej, niemrożonej wersji. Najpopularniejsze propozycje to kremy z zielonego groszku, kalafiora, brokułów, dyni, pieczarek, marchwi. Prostym przykładem takiego dania, które możesz na trwałe wprowadzić do swojego jadłospisu jest zupa krem z zielonych warzyw. Jej przyrządzenie warto wzbogacić przygotowanym uprzednio dodatkiem meksykańskim, co doda daniu swoistej pikanterii. Inną, kolorową alternatywą, jest krem z czerwonych warzyw Proste historie, interesująca kompozycja marchwi, buraków, papryki i pomidorów. Kluczem do jej przygotowania są właśnie warzywa, które w opakowaniu występują w kawałkach – w gotowości do zblendowania, co po ostatecznym ugotowaniu zupy pozwala uzyskać ok. 1 kg tego dania. Inne oferty rynkowe udostępniają produkty gotowe do rozmrożenia, gdzie głównym składnikiem jest woda, przez co finalnie utrzymuje się co najmniej o połowę mniej zupy. Nie dysponując dostateczną ilością czasu na przygotowanie zupy kremu, możesz sięgnąć po zupę krem z żółtych warzyw Proste historie. Gotowe składniki do zmiksowania (kawałki dyni, żółtej papryki, żółtej marchewki) posiadają duże walory witaminowe, które smakowo możesz dodatkowo wzmocnić prażonymi pestkami z dyni, dołączonymi w oddzielnej saszetce.

latwe-smaczne-zdrowe-zupa-krem-z-krewetkami-zupa-krem-z-czerwonych-warzyw.jpg

Wywar, warzywa – czy to wszystko?

Absolutnie nie! Wywar to podstawa, równie ważna jak same warzywa, na które się zdecydujesz, gotując konkretną zupę. Jednak warto zadbać także o przygotowanie dodatków do kremu – spełnią one nie tylko dekoracyjną rolę, ale także zdrowotną – jeśli sięgniesz po pestki dyni, słonecznika, groszek ptysiowy. Mniej zdrowe elementy, ale równie smaczne i dobrze komponujące się z taką zupą, to parmezan i grzanki. Tak naprawdę możesz uzupełnić swoją kremową zupę o dowolne dodatki – takie, które najbardziej przypadną do gustu twojej rodzinie. Wszystko w rękach kulinarnej inwencji!

Najnowsze artykuły

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na zdjęciu i od razu mówi: „ostre, nietypowe, chyba nie dla...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

Musisz przeczytać

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie