Wigilijna zupa grzybowa w trzech nowych odsłonach – sprawdź!

    -

    Zupa grzybowa to obok barszczu czerwonego najpopularniejsza zupa serwowana na polskich stołach podczas wieczerzy wigilijnej. Wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnego spotkania bez tej potrawy, a w niektórych regionach Polski (na przykład na Mazowszu) to obowiązkowy element tradycyjnych dwunastu potraw. Nic tak nie podkreśla świątecznego nastroju, jak unoszący się w powietrzu zapach grzybów – to znak, iż rozpoczynają się przygotowania do świąt.

    Tradycyjna zupa grzybowa z suszonych grzybów jest postna, prosta i pozbawiona wyszukanych dodatków. Jednak warto nieco ją zmodyfikować i sięgnąć po produkty, które nadadzą jej nowego charakteru. Dzięki temu tradycyjna zupa zyska nieco egzotyki i na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Sprawdź nasze propozycje na wigilijną zupę grzybową w trzech nowych odsłonach!

    Zupa grzybowa z suszonych grzybów z podlaskim serem korycińskim

    Jednym ze sposobów na urozmaicenie wigilijnej zupy grzybowej jest sięgniecie po smaki Podlasia – między innymi po ser wytwarzany w Korycinie. Zupa grzybowa z suszonych grzybów z dodatkiem sera korycińskiego zaskakuje smakiem i aromatem. Jej przygotowanie jest niezwykle proste.

    Składniki:

    • 200 g suszonych grzybów,
    • porcja warzyw (1 seler, 2 pory, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 kapusty oraz 1 cebula),
    • 2 łyżki masła,
    • 200 g sera korycińskiego z czarnuszką,
    • koperek do posypania.

    Sposób przygotowania:

    1. Suszone grzyby należy opłukać, namoczyć w niewielkiej ilości wody i pozostawić na noc.
    2. Następnego dnia powinny zostać wyjęte z wody (której nie wolno wylewać) i pokrojone w drobne plasterki bądź paseczki.
    3. W garnku do zupy należy zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone warzywa i grzyby, a całość zalać dwoma litrami wody uzupełnionej przecedzoną wodą z moczenia grzybów.
    4. Po około 40 minutach wszystkie składniki są już miękkie i dopiero wtedy można dodawać pokrojony w kostkę ser koryciński.
    5. Tak przygotowana zupa grzybowa z suszonych grzybów doskonale smakuje podana ze świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.

    Zupa grzybowa z suszonych grzybów z rozgrzewającym rozmarynem

    Inną alternatywą dla tradycyjnej wigilijnej zupy jest zupa grzybowa z suszonych prawdziwków z dodatkiem rozmarynu. Dodanie tego aromatycznego zioła sprawi, iż potrawa nie tylko nabierze niebanalnego i niezwykle smakowitego zapachu, ale dodatkowo rozgrzeje wszystkich uczestników kolacji wigilijnej.

    Składniki:

    • 200 g suszonych prawdziwków,
    • 1 litr bulionu warzywnego,
    • 3 ziemniaki,
    • 1 cebula,
    • 1 łyża masła,
    • 1 gałązka rozmarynu.

    Sposób przygotowania:

    1. Grzyby należy namoczyć na noc, a następnie – po opłukaniu, wysuszeniu i pokrojeniu – razem z cebulą podsmażyć na maśle.
    2. Kolejnym krokiem jest umieszczenie zawartości patelni w garnku z bulionem warzywnym, dodanie rozmarynu i gotowanie na małym ogniu przez 1,5 godziny.
    3. Kilkanaście minut przed końcem gotowania należy wyjąć gałązkę rozmarynu i wrzucić ziemniaki, a gdy będą już miękkie całość garnka zmiksować na jednolitą masę.
    4. Zupę można doprawić solą i pieprzem oraz dodać śmietanę (według uznania).
    5. Zupa grzybowa z rozmarynem bardzo dobrze komponuje się z grzankami bądź makaronem.

    Zupa grzybowa z suszonych grzybów po meksykańsku – z fasolą i pomidorami

    Chociaż polska wigilia opiera się przede wszystkim na potrawach tradycyjnych, to sięgnięcie po egzotyczne przepisy z dalekich krajów może ją nieco urozmaicić i nadać wyjątkowego charakteru. Pewną odmianą w przygotowaniu tradycyjnej zupy grzybowej może być jej wersja meksykańska – z fasolą i pomidorami.

    Składniki:

    • 120 g suszonych grzybów,
    • 1 marchewkę,
    • 250 g pomidorów,
    • 80 g fasoli,
    • 1 cebulę,
    • 1 seler.

    Sposób przygotowania:

    1. Pierwszym krokiem w przygotowaniu tej smacznej i łatwej zupy jest wymoczenie grzybów i fasoli.
    2. Następnego dnia pokrojone pomidory, cebulę, seler, grzyby oraz fasolę należy zalać litrem wody i gotować przez około godzinę – do czasu, aż warzywa będą już miękkie.
    3. Następnie trzeba dodać pokrojoną marchewkę i całość pogotować przez kolejne kilkanaście minut.
    4. W przypadku zbyt gęstej konsystencji można dolać nieco wody, a następnie przyprawić wedle uznania.
    5. Tak przygotowana zupa grzybowa będzie ciekawą i nieco egzotyczną propozycją potrawy wigilijnej.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza