Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Już sam wygląd i intensywny kolor tego warzywa wprawia nas w doskonały nastrój. Dynia ma rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie i urodę, a w połączeniu z bakaliami, tworzy doskonałą bombę witaminową, która przyda się nam podczas jesiennych wieczorów.
To niezwykłe warzywo przybyło do Europy w XVI wieku z odległej Ameryki Południowej, gdzie ceniono je głównie za walory lecznicze. Europejczycy docenili ją również za walory smakowe, a ilość proponowanych kulinarnych rozwiązań zaskakuje nawet największych smakoszy tego jesiennego warzywa. W tym dyniowym szaleństwie przedstawiamy propozycje dań, które z powodzeniem możemy wykorzystać na śniadanie, obiad, deser i kolację. Zapewniamy, że z pewnością skradną serce i podniebienie niejednego smakosza.
Tosty z twarożkiem, marynowaną dynią i orzechami – idealne na śniadanie
Składniki na tosty
- 250 g białego twarogu
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- Kilka kromek pełnoziarnistego pieczywa
- Kilka łyżek płynnego miodu
Składniki na marynowaną dynię
- 1 duża dynia
- 3 szklanki cukru trzcinowego
- Kilka goździków
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
- 1 szklanka octu winnego
- Szczypta chilli
- Sól do smaku
Przepis na tosty
- Twaróg rozrabiamy z jogurtem, dodajemy posiekane orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Pokrojone kawałki chleba podpiekamy w piekarniku przez ok. 5 minut.
- Na gotowe grzanki nakładamy twaróg, zamarynowaną dynię i posiekane orzechy włoskie.
- Gotowe grzanki polewamy łyżeczką miodu do smaku.
Przepis na marynowaną dynię
- Do garnka wlewamy wodę, ocet i przyprawy (bez soli).
- Ustawiamy garnek na małym ogniu i czekamy aż wszystko się zagotuje.
- Następnie dodajemy łyżeczkę soli i ewentualnie dodatkowo przyprawiamy według uznania.
- W osobnym garnku gotujemy dynię pokrojoną w drobną kostkę, do momentu aż będzie miękka, pamiętajmy o tym, że dynia nie może się rozpadać.
- Tak ugotowaną dynię przekładamy do dużego słoika ze szczelną zakrętką i zalewamy marynatą.
- Słoik odstawiamy do góry dnem i czekamy aż wystygnie.
- Słoik po otwarciu możemy przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.
Sałatka pieczonej dyni i brukselki z orzechami pecan i żurawiną
Składniki
- 1 duża dynia Hokaido
- 0,5 kg brukselki
- 100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- 70 g Orzechów pecan Bakalland
- 1 cytryna
- 1 łyżka płynnego miodu
- kilka łyżek pikantnej smakowej oliwy
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Dynię dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę (proponowany gatunek dyni nie wymaga obierania jej ze skóry), brukselkę przecinamy na połówki.
- Tak pokrojone warzywa, przekładamy do brytfanny.
- Skrapiamy sokiem z połówki cytryny i polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
- Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
- Do gotowych, wystudzonych warzyw dodajemy suszoną żurawinę, orzechy pecan, sok z pozostałej połowy cytryny i łyżkę miodu, w razie konieczności doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem.
- Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę, możemy wyłożyć na talerz.
Wytrawna tarta z dynią, kozim serem i ziarnami
Składniki
- 1 dynia Hokaido
- 40 g sera koziego
- 1 opakowanie ciasta kruchego
- 200 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie Chrupiącej sałatki Bakalland
- Świeże zioła do smaku
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Pokrojoną w kostkę dynię pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut.
- Następnie formę do tarty wykładamy kruchym ciastem, które delikatnie nakłuwamy widelcem.
- Upieczoną dynię przekładamy do formy, dodajemy rozdrobniony kozi ser i przyprawy.
- Wszystko zalewamy delikatnie śmietaną.
- Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut.
- Gotową tarę posypujemy Chrupiącą sałatką i świeżymi ziołami.
Jesienny deser – ciasto dyniowe z migdałami
Składniki na kruche ciasto (możemy użyć gotowego)
- 200 g mąki
- 100 g masła z lodówki
- 2 łyżki zimnej wody
Przepis na dyniowy mus
- 1 dynia średniej wielkości dynia
- 2 duże jajka + 1 żółtko
- 50 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- Pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- Kilka goździków
- 200 ml śmietany
- 100 g migdałów Bakalland (odkładamy garść do dekoracji)
Przepis na ciasto
- Mąkę przesypujemy do miski i dodajemy do niej pokrojone masło oraz 2 łyżki wody.
- Ciasto zagniatamy szybkimi ruchami, aż wszystkie składniki połączą się z sobą.
- Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
- Następnie posypujemy mąką blat, na którym będziemy rozwałkowywać ciasto.
- Rozwałkowanym ciastem, delikatnie wykładamy formę, którą następnie wkładamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut.
- Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do schłodzenia.
Przepis na mus
- Pokrojoną w kostkę dynię pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut, aż stanie się miękka.
- Gotową dynię odstawiamy do wystygnięcia i miksujemy na gładką masę.
- Następnie w osobnej misce miksujemy jajka i dodatkowe żółtko.
- Masę dyniową przekładamy do miski i dodajemy przyprawy, śmietanę, cukier, posiekane migdały.
- Następnie dodajemy zmiksowane jajka i dokładnie mieszamy.
- Masę przelewamy do formy z wyłożonym ciastem.
- Wszystko wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut.
- Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia i dekorujemy całymi migdałami.