KulinariaDlaczego bekon jest tak popularny?

Dlaczego bekon jest tak popularny?

-

Za co kochamy bekon? Dlaczego Polacy tak chętnie dodają go do wielu dań? Postanowiliśmy to sprawdzić – tym bardziej, że fenomen popularności tej wędzonki fascynował naukowców już od bardzo dawna, a producenci nieustannie oferują nowe produkty z boczkiem w roli głównej. Oto, co udało nam się ustalić.

Co nauka mówi o naszej miłości do bekonu?

Dla wielu osób nie ma nic przyjemniejszego niż zapach skwierczącego na patelni bekonu. Fenomen ten fascynował naukowców już od dawna. Pierwsze badania na ten temat zostały przeprowadzone już na początku XX w. Francuski fizyk i chemik Louis Camille Maillard próbował odkryć zagadkę tego, co zachodzi pomiędzy nosem a mózgiem podczas pieczenia, gotowania czy grillowania różnych produktów. Wyniki swoich doświadczeń (znane do dziś jako reakcja Maillarda) opublikował po kilku latach w pracy doktorskiej. Maillard twierdził, że w trakcie obróbki cieplnej wytwarzają się unikalne związki zapachowe i smakowe, które są dla nas niezwykle miłe.

Uczucia, które budzi w nas bekon nie uszły również uwadze psychologów, którzy są zdania, że ludzie lubiący bekon są z reguły pogodniejsi i przyjaźnie nastawieni do świata i ludzi. Bekon to zatem doskonały wybór, a szczególnie lubiany jest jako propozycja na grilla czy na śniadanie. Zjedzone rano jajka na bekonie, tosty czy sałatka z boczkiem nie tylko wprawią nas w doskonały nastrój, ale są również zastrzykiem energii potrzebnej nam każdego dnia.

Bekon na stole

Nasz swojski boczek ma swoich odpowiedników w różnych kuchniach. Jest bardzo popularny w Anglii, Niemczech, Włoszech, Hiszpanii. Różne nazwy: speck, bacon, boczek łączy wspólny mianownik: boski smak, zapach i kuszący wygląd. – Boczek znany jest na całym świecie, nawet w najbardziej egzotycznych krajach, a sposób jego serwowania bywa niekiedy dla nas bardzo zaskakujący. Na Kubie np.: jest składnikiem śniadania, a podaje się go z puszystym chlebem i bułkami o jasnej skórce, razem z marmoladą z guawy i sałatką owocową. Na Wybrzeżu Kości Słoniowej boczek z grilla z czosnkiem jest jedną z najbardziej znanych potraw. Na Mauritiusie wielkim przysmakiem są małe ośmiornice w pikantnym sosie z boczkiem i kiełbasą, a w Japonii boczek glazurowany w sosie sojowym, słodkiej sace i porze należy do tradycyjnych dań kuchni japońskiej. – mówi Daniel Ratajczak Marketing & PR Manager z firmy Kaminiarz.

Konsumenci mogą dobierać boczek kierując się swoimi potrzebami i upodobaniami kulinarnymi. Na rynku dostępne są bowiem różne rodzaje boczku: pieczony, parzony, wędzony, gotowany, na grilla, od niedawna również smażony czy wreszcie boczek krojony w kostkę lub plastry

Miłość do bekonu niejedno ma imię

Bekon doczekał się też swojego miejsca w szeroko pojętej popkulturze. W USA odbywają się Festiwale Boczku, ma on również swoje własne święto. Dzień Boczku obchodzony jest w sobotę przed Świętem Pracy. Jak grzyby po deszczu wyrastają na świecie blogi poświęcone tylko naszemu ulubieńcowi, gdzie słowo bekon i boczek odmieniane są na wszystkie sposoby, a przepisów na ich podanie wprost nie da się zliczyć. Podobne serwisy internetowe powstają również i u nas. Najbardziej znani blogerzy kulinarni zachwycają się boczkiem, a z ich przepisów czerpią inspirację tysiące rodaków.

Jak jeść bekon i nie tylko

Znany i lubiany w kuchni polskiej tradycyjny sposób na podanie bekonu to tak naprawdę jeden z najmniej oryginalnych i zaskakujących pomysłów na ten produkt. Na świecie popularne są już lody z boczku, bekon w czekoladzie, czy podawany w formie chrupiącego plasterka do whisky lub wódki. Warto wspomnieć, że to tylko nieliczne przykłady mniej popularnych w naszym kraju sposobów na bekon.

Zachwyt bekonem ma wymiar także materialny – na rynku amerykańskim są dostępne np.: pościel z motywem boczku, koperty, odświeżacze powietrza o zapachu smażonego boczku, czy … pasta do zębów o smaku bekonu.

Nasze narodowe upodobanie do boczku nie jest odosobnione. Boczekmania – fenomen występujący na całym świecie – doczekał się już nawet poważnych naukowych opracowań. Niezależnie od tego, co sądzą najbardziej poważane autorytety, nasza intuicja podpowiada nam jedno: bez boczku życie nie byłoby takie samo. Jeśli więc chodzi za Wami boczek, to czas wyruszyć do kuchni. Dań z boczkiem jest bez liku, więc jeśli chcecie poprawić sobie humor, dodać energii, albo po prostu zjeść coś pysznego, to o tej porze roku nie znajdziecie nic lepszego od potrawy z boczkiem.

Najnowsze artykuły

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na zdjęciu i od razu mówi: „ostre, nietypowe, chyba nie dla...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

Musisz przeczytać

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie