Strona głównaKulinariaObiadObiad od A do Z – kotlet schabowy w panierce z ziemniakami...

    Obiad od A do Z – kotlet schabowy w panierce z ziemniakami i mizerią

    Klasyczny polski obiad – kotlet schabowy bez kości w panierce, podawany z ziemniakami (już niedługo młodymi) i mizerią z ogórków. Poznajcie nasz przepis na pyszny kotlet schabowy.

    Kotlet Schabowy bez kości w panierce na masełku

    Składniki

    • 700g schabu bez kości
    • 3 łyżki mąki
    • 3 jajka
    • 5 łyżek bułki tartej
    • 4 łyżki oleju i 1,5 łyżki masła
    • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Schab opłucz, osusz i pokrój w poprzek na 5 porcji.
    2. Pokrojony schab rozbij tłuczkiem z obu stron.
    3. Oprósz solą i pieprzem z obu stron.
    4. Przyprawiony schab obtocz w mące, potem w rozbełtanych jajkach, a następnie w bułce tartej.
    5. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety schabowe na dość dużym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.
    6. Zmniejsz ogień i jeszcze dosmaż kotlety po 4 minuty z obu stron.
    7. Wyjmij usmażone kotlety schabowe z patelni i odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
    8. Przełóż kotlety na drugą patelnię z roztopionym masłem i chwilkę (około 1 minuty) podsmaż z każdej strony.

    Kotlety schabowe możesz podać na przykład z ziemniakami z wody i mizerią z ogórków.

    Ziemniaki z wody

    Składniki

    • 700g ziemniaków
    • 2 łyżki masła
    • pół pęczka koperku

    Przygotowanie

    1. Umyte ziemniaki oskrob. Jeżeli są to młode ziemniaki to zedrzyj z nich delikatnie skórkę.
    2. Zalej ziemniaki taką ilością wody, żeby były całkowicie zakryte.
    3. Do wody wsyp łyżeczkę soli i gotuj ziemniaki na dość mocnym ogniu około 30 minut (jeżeli w trakcie gotowania wyjdzie potrzeba dodania wody, dolej tylko wrzątek)
    4. Po ugotowaniu ziemniaki odcedź, dodaj masło i chwilę trzymaj na niewielkim ogniu, żeby odparowała reszta wody.
    5. Ugotowane ziemniaki posyp koperkiem.

    Mizeria ogórkowa ze śmietaną

    Składniki

    • 3 świeże ogórki (wszystko zależy od wielkości)
    • 150 ml kwaśnej śmietany
    • sok z połowy cytryny
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • 1 płaska łyżeczka cukru
    • pieprz

    Przygotowanie

    1. Umyte ogórki obierz ze skórki, zaczynając od jasnego końca i pokrój w cienkie talarki.
    2. Dodaj soli i zostaw ogórki na kilka minut, by ogórki puściły sok.
    3. Odlej nadmiar wody z ogórków.
    4. Do ogórków dodaj śmietanę, cukier, pieprz, sok z cytryny i wszystko wymieszaj.

    Smacznego!

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,924ObserwującyObserwuj