Klasyczny polski obiad – kotlet schabowy bez kości w panierce, podawany z ziemniakami (już niedługo młodymi) i mizerią z ogórków. Poznajcie nasz przepis na pyszny kotlet schabowy.
Kotlet Schabowy bez kości w panierce na masełku
Składniki
- 700g schabu bez kości
- 3 łyżki mąki
- 3 jajka
- 5 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki oleju i 1,5 łyżki masła
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Schab opłucz, osusz i pokrój w poprzek na 5 porcji.
- Pokrojony schab rozbij tłuczkiem z obu stron.
- Oprósz solą i pieprzem z obu stron.
- Przyprawiony schab obtocz w mące, potem w rozbełtanych jajkach, a następnie w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety schabowe na dość dużym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.
- Zmniejsz ogień i jeszcze dosmaż kotlety po 4 minuty z obu stron.
- Wyjmij usmażone kotlety schabowe z patelni i odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Przełóż kotlety na drugą patelnię z roztopionym masłem i chwilkę (około 1 minuty) podsmaż z każdej strony.
Kotlety schabowe możesz podać na przykład z ziemniakami z wody i mizerią z ogórków.
Ziemniaki z wody
Składniki
- 700g ziemniaków
- 2 łyżki masła
- pół pęczka koperku
Przygotowanie
- Umyte ziemniaki oskrob. Jeżeli są to młode ziemniaki to zedrzyj z nich delikatnie skórkę.
- Zalej ziemniaki taką ilością wody, żeby były całkowicie zakryte.
- Do wody wsyp łyżeczkę soli i gotuj ziemniaki na dość mocnym ogniu około 30 minut (jeżeli w trakcie gotowania wyjdzie potrzeba dodania wody, dolej tylko wrzątek)
- Po ugotowaniu ziemniaki odcedź, dodaj masło i chwilę trzymaj na niewielkim ogniu, żeby odparowała reszta wody.
- Ugotowane ziemniaki posyp koperkiem.
Mizeria ogórkowa ze śmietaną
Składniki
- 3 świeże ogórki (wszystko zależy od wielkości)
- 150 ml kwaśnej śmietany
- sok z połowy cytryny
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- pieprz
Przygotowanie
- Umyte ogórki obierz ze skórki, zaczynając od jasnego końca i pokrój w cienkie talarki.
- Dodaj soli i zostaw ogórki na kilka minut, by ogórki puściły sok.
- Odlej nadmiar wody z ogórków.
- Do ogórków dodaj śmietanę, cukier, pieprz, sok z cytryny i wszystko wymieszaj.
Smacznego!