KulinariaSzybki posiłekParówki w rożnych odsłonach

Parówki w rożnych odsłonach

-

Parówki bywają czasami ostatnią „deską” ratunku, kiedy w domu nie mamy za wiele w lodówce, a masz niespodziewanych gości, których trzeba nakarmić. Z parówek można przyrządzić dania szybkie i łatwe, a przy połączeniu z odpowiednimi dodatkami przyrządzisz fajny posiłek. Przy odrobinie zmysłu kulinarnego ze zwykłych parówek można zrobić unikatowy posiłek dnia.

Jak przygotować parówki?

Musisz jednak pamiętać, żeby nie gotować parówek, tylko je podgrzewać. Parówki obierz z osłonki i włóż do wrzącej wody, od razu zdejmij z ognia. Do parówek możesz używać różnego rodzaju musztard. Super pasuje keczup, sałatki pomidorowe, majonez – zależy co kto lubi. Parówki można również smażyć, grillować, podawać w cieście naleśnikowym, itd. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na parówki:

Parówki smażone

Składniki

  • 6-8 parówek,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta.

Przygotowanie

  1. Parówki obierać ze skórki.
  2. Pokroić parówki na pół, obtoczyć w jajku i bułce tartej.
  3. Smażyć na rozgrzanej patelni na oliwie lub oleju.

Parówki w cieście naleśnikowym

Składniki

  • 1 szklanka mleka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 6 parówek,
  • 1/8 szklanki oleju,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól.

Przygotowanie

  1. Mleko, mąkę, jajko oraz odrobinę soli połączyć i wyrobić ciasto na naleśniki. Smażyć z niego naleśniki.
  2. Następnie na każdym naleśniku ukłożyć połowę parówki, tak aby nie przysmażona strona naleśnika była na wierzchu.
  3. Naleśniki panierować w jajku i bułce tartej, następnie powoli smażyć, tak żeby parówka w środku się nagrzała.

Parówki pikantne

Składniki

  • 1 szklanka mleka,
  • odrobina mleka w proszku,
  • 15 dag startego sera,
  • pieprz, sól,
  • 8 parówek,
  • 1 łyżka chrzanu.

Przygotowanie

  1. Mleko wlać do rondla, dodać trochę mleka w proszku, wsypać utarty ser. Do smaku doprawić solą i pieprzem i mieszać na ogniu, tak żeby sos był gładki.
  2. Obrane parówki przekroić wzdłuż, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, dodać chrzan i wstawić do piekarnika na 15 minut.
  3. Parówki w sosie można podawać z ziemniakami, ryżem, chlebem, makaronem. Można również przygotować do tego dania surówki.

Najnowsze artykuły

W harmonii z naturą – codzienny moment relaksu z Pharma Care

Pod koniec lata powietrze wypełnia aromat kwiatów i ziół, a wieczory niosą ze sobą przyjemny, chłodny powiew wiatru. Natura zwalnia tempo, a my coraz bardziej...

„Tenis to sport przegranych”. Rodzice Huberta Hurkacza o wychowywaniu młodego sportowca

Rodzice mogą być dla młodych sportowców ogromnym wsparciem – wszystko zależy od tego, czy potrafią stworzyć atmosferę zaufania i...

Regeneracja skóry po lecie — czas na nawilżające i odżywcze maseczki!

Lato to czas plażowania, kąpieli w morzu, czy magicznych choć nieprzespanych festiwalowych nocy! Jednak dla naszej skóry wakacje oznaczają...

Skróć czas stylizacji włosów z nową szczotką Olivia Garden

Suszenie włosów szybsze o 25%? Z nową szczotką Olivia Garden to możliwe! Model Expert Blowout Speed zmienia podejście do...

Musisz przeczytać

W harmonii z naturą – codzienny moment relaksu z Pharma Care

Pod koniec lata powietrze wypełnia aromat kwiatów i ziół, a wieczory niosą...

Regeneracja skóry po lecie — czas na nawilżające i odżywcze maseczki!

Lato to czas plażowania, kąpieli w morzu, czy magicznych...

Czas na CURL FLOW – pielęgnacja włosów kręconych, która działa!

Loki, fale, sprężynki – kręcone włosy pełne są naturalnego uroku. Choć czasem bywają niesforne, potrafią odwdzięczyć się spektakularnym efektem...

Czyszczenie grilla po weekendzie – naturalne sposoby na tłuszcz i przypalenia

Po udanej grillowej imprezie przychodzi moment prawdy – ruszt pokryty zaschniętym tłuszczem i przypalonymi resztkami nie wygląda już tak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie