KulinariaSzybki posiłekParówki w rożnych odsłonach

Parówki w rożnych odsłonach

-

Parówki bywają czasami ostatnią „deską” ratunku, kiedy w domu nie mamy za wiele w lodówce, a masz niespodziewanych gości, których trzeba nakarmić. Z parówek można przyrządzić dania szybkie i łatwe, a przy połączeniu z odpowiednimi dodatkami przyrządzisz fajny posiłek. Przy odrobinie zmysłu kulinarnego ze zwykłych parówek można zrobić unikatowy posiłek dnia.

Jak przygotować parówki?

Musisz jednak pamiętać, żeby nie gotować parówek, tylko je podgrzewać. Parówki obierz z osłonki i włóż do wrzącej wody, od razu zdejmij z ognia. Do parówek możesz używać różnego rodzaju musztard. Super pasuje keczup, sałatki pomidorowe, majonez – zależy co kto lubi. Parówki można również smażyć, grillować, podawać w cieście naleśnikowym, itd. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na parówki:

Parówki smażone

Składniki

  • 6-8 parówek,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta.

Przygotowanie

  1. Parówki obierać ze skórki.
  2. Pokroić parówki na pół, obtoczyć w jajku i bułce tartej.
  3. Smażyć na rozgrzanej patelni na oliwie lub oleju.

Parówki w cieście naleśnikowym

Składniki

  • 1 szklanka mleka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 6 parówek,
  • 1/8 szklanki oleju,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól.

Przygotowanie

  1. Mleko, mąkę, jajko oraz odrobinę soli połączyć i wyrobić ciasto na naleśniki. Smażyć z niego naleśniki.
  2. Następnie na każdym naleśniku ukłożyć połowę parówki, tak aby nie przysmażona strona naleśnika była na wierzchu.
  3. Naleśniki panierować w jajku i bułce tartej, następnie powoli smażyć, tak żeby parówka w środku się nagrzała.

Parówki pikantne

Składniki

  • 1 szklanka mleka,
  • odrobina mleka w proszku,
  • 15 dag startego sera,
  • pieprz, sól,
  • 8 parówek,
  • 1 łyżka chrzanu.

Przygotowanie

  1. Mleko wlać do rondla, dodać trochę mleka w proszku, wsypać utarty ser. Do smaku doprawić solą i pieprzem i mieszać na ogniu, tak żeby sos był gładki.
  2. Obrane parówki przekroić wzdłuż, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, dodać chrzan i wstawić do piekarnika na 15 minut.
  3. Parówki w sosie można podawać z ziemniakami, ryżem, chlebem, makaronem. Można również przygotować do tego dania surówki.

Najnowsze artykuły

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Jak ekologicznie wyczyścić nagrobki przed dniem Wszystkich Świętych

Prace porządkowe na cmentarzu to oznaka troski i pamięci. Trzeba jednak mieć na względzie to, że wybór środków i...

Jak łączyć różne składniki aktywne w pielęgnacji twarzy?

Świadoma pielęgnacja to nie tylko wybór dobrych kosmetyków, ale także umiejętne łączenie składników aktywnych. To właśnie one odpowiadają za...

Od kawy po owsiankę: Inka stawia na napoje roślinne w ogólnopolskiej kampanii

Moja Inka tutaj? Tak! Dzięki nowej kampanii napojów roślinnych każdy może odkryć, że Inka to coś więcej niż kawa...

Musisz przeczytać

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie...

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie, brakuje czasu, a ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę po...

„Miękko” Niny Czarneckiej – nowa książka o wrażliwości i kobiecej sile

Czy w świecie, który nagradza twardość, stanowczość i perfekcję, jest jeszcze miejsce na delikatność? Nina Czarnecka, znana szerzej jako...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie