Miłość do gotowania często idzie w parze z poczuciem estetyki. Urodzonym kucharzom zależy nie tylko na smaku, ale także wyglądzie potrawy. Do niedawna jednak potrawy dekorowało się dopiero na talerzu, nie skupiając się na wcześniejszej fazie. Samo gotowanie nie niesie w sobie jednak aż tyle piękna- brudne garnki, nieporządek w kuchni, rozsypana mąka, obierki i skrawki krojonych warzyw i mięs…
Dlatego odnieść można wrażenie, że patelnia ceramiczna została stworzona dla wielbicieli kulinariów. Nawet jej wygląd wizualny przywodzi na myśl ład i porządek. Zastosowanie białych lub kremowych powłok ceramicznych (tylko jeden producent oferuje czarną) sprawia, że patelnia wygląda bardzo estetycznie. Smażenie na takim naczyniu przygotowywane jedzenie czyni apetycznym już w fazie gotowania.
Jakie są zalety i minusy patelni ceramicznych?
- Największą zaletą patelni tego typu są powłoki non-stick, dzięki czemu potrawa nie przywiera i nie przypala się nawet bez użycia tłuszczu.
- Kolejna zaleta to wysoka trwałość na lata. Dzięki dużej zwartości i gęstości powłoki nie zostaje ona przerwana nawet po zarysowaniu. Odpowiedni sposób jej nakładania to gwarancja braku odprysków, rys oraz uszkodzeń. Przy odpowiednim używaniu patelnia ceramiczna starcza na całe lata.
- Minusem natomiast jest wysoka cena, spowodowana przez skomplikowany proces nakładania powłoki. Na rynku znaleźć można co prawda patelnie ceramiczne w cenie 20-30 złotych, ale najczęściej ich powłoki nie są ceramiczne, a jedynie barwione na biało. Jedynie markowe produkty spełniają odpowiednie wymogi.
- Istotną cechą jest fakt, że powłoka ceramiczna jest nieszkodliwa dla zdrowia. W czasie smażenia nie wydzielają się z niej żadne szkodliwe substacje.
- Gładka i śliska powierzchnia powoduje, że czyszczenie takiej patelni to chwila. Można też nie używać wody i detergentów, przecierając patelnię po użyciu papieru, taka czynność dodatkowo konserwuje patelnię i poprawia smak potraw na niej przyrządzanych. Zalecam ostrożność przy myciu w zmywarce – zawsze zwróćmy uwagę na oznaczenia producenta.
Ciekawostki na temat patelni ceramicznych
- Choć nazwa patelnia ceramiczna może wskazywać na kruchość produktu, tak naprawdę są do one nie do zbicia. Ceramiczna jest jedynie powłoka, reszta materiału, z jakiego produkuje się markowe patelnie ceramiczne to aluminium.
- Niektóre, szczególnie te tańsze i gorszej jakości patelnie ceramiczne po przegrzaniu lub przypaleniu potrawy ciemnieją lub tracą swe właściwości. By temu zaradzić lepiej wybierać patelnie markowe, a w trakcie smażenia stosować się do zaleceń producenta.
Część producentów dopuszcza do użytku metalowe łopatki, jednak lepiej być z nimi ostrożnym. Co prawda, nie mogą one uszkodzić patelni ani wpłynąć na jakość smażonej potrawy, jednak lepiej używać łopatki drewniane, plastikowe lub silikonowe. - By patelnia ceramiczna służyła przez lata nie należy rozgrzanej studzić zimnym strumieniem wody. Najlepiej sprawdzić jej temperaturę specjalnym termometrem thermpoint lub poczekać, aż zupełnie przestygnie.
Na zakończenie stwierdzić można, że patelnie ceramiczne są świetnym produktem, który może nam służyć przez lata. Decydując się na taki zakup warto jednak wybrać produkt markowy.
Źródło Inspiracją do napisania artykułu były m.in. materiały dostępne na stronie polskiego dystrybutora naczyń kuchennych Ballarini. |