Wybór zlewu kuchennego warto poprzedzić analizą potrzeb. Nie każdy model będzie odpowiedni. W wyborze zlewozmywaka warto kierować się nawykami (zmywamy ręcznie czy w zmywarce), zasobnością portfela oraz preferencjami estetycznymi. Poniżej omówimy rodzaje zlewów kuchennych i pomożemy wybrać najlepszy.
Zlewozmywak jednokomorowy czy dwukomorowy?
Pierwszym kryterium, według którego rozróżniamy zlewozmywaki, jest liczba komór. To właśnie ten parametr wpływa w głównej mierze na funkcjonalność tego rodzaju wyposażenia. Pod kątem liczby komór, do wyboru są zlewy:
- jednokomorowe,
- dwukomorowe,
- z jedną i pół komory,
- dwuipółkomorowe.
Liczba przegród zlewozmywaka będzie wpływać na wygodę korzystania. Zlewy dwukomorowe to najbardziej klasyczne i praktyczne rozwiązanie dla dużych rodzin. Podczas gdy w jednej części zlewozmywaka spoczywają brudne naczynia, druga pozostaje wolna i gotowa do wykorzystania np. w celu umycia warzyw.
Te osoby, które dysponują mniejszą przestrzenią kuchennego blatu, mogą wybrać zlewy jednokomorowe z dodatkową połową komory. Jednokomorowe zlewozmywaki sprawdzą się u osób, które dysponują zmywarką, mają małą kuchnię lub mieszkają samodzielnie.
Zlewy jednokomorowe mogą, ale wcale nie muszą być małe, czego przykładem jest zlew farmerski. Ten model jest nowinką na polskim rynku. Rozmiarami dorównuje znanym z większości kuchni w naszym kraju zlewom dwukomorowym.
Zlewy występują w wielu kształtach, z których najpopularniejsze są te prostokątne, okrągłe i nieco rzadziej wybierane zlewozmywaki owalne. Każdy z wymienionych rodzajów może być wzbogacony o ociekacz, który znakomicie nadaje się do osuszania szklanek czy umytej żywności.
Ceramiczny, stalowy czy granitowy zlew?
Drugim kryterium dzielącym zlewozmywaki na rodzaje jest materiał, z którego są one wykonane. Parametr ten bardzo często mocno determinuje cenę. Do wyboru mamy zlewozmywaki:
- stalowe,
- granitowe,
- ceramiczne.
Spośród zlewozmywaków stalowych do wyboru są modele różniące się wykończeniem. Powierzchnia komory może być gładka lub o strukturze lnu, satynowa, a także matowa.
Granitowe zlewy dają największą możliwość dopasowania do wystroju kuchni. Do wyboru masz m.in. zlewy czarne, białe czy beżowe w wielu wariantach kształtów i rozmiarów.
Ceramiczne zlewy również dają wybór w zakresie kolorystyki. To jednak nie jest główny powód ich rosnącej popularności. A wpływa na nią przede wszystkim niezwykła trwałość na uszkodzenia mechaniczne i wysoką temperaturę.
Każdy z wymienionych rodzajów zlewozmywaka ma swoje wady i zalety. Stalowe są estetyczne, łatwe w utrzymaniu w czystości, ładnie się starzeją, jednak nie kojarzą się z luksusem i elegancją. Granitowe czy ceramiczne zlewy są trwałe i odporne na uszkodzenia, ale za to kosztują o wiele więcej od swoich stalowych odpowiedników.
Sposób montażu zlewozmywaka kuchennego
Innym ważnym parametrem doboru zlewu do kuchni jest sposób montażu. Przykładowo najtańsze wersje zlewozmywaków stalowych nakłada się na szafki kuchenne. Obecnie w nowopowstałych lub remontowanych kuchniach stawia się na zlewy montowane w blacie kuchennym.
Od sposobu montażu danego modelu zlewu będzie zależało to, czy ta część wyposażenia kuchennego będzie wyeksponowana, czy ukryta. Zlewy wpuszczane montuje się pod krawędzią blatu, co daje efekt spójności. Zlewozmywaki podwieszane dają podobny rezultat jak wpuszczane, ale w przeciwieństwie do nich montowane są od dołu.
Dla odmiany zlewy farmerskie należą do zlewów nakładanych i wyróżniają się charakterystycznym, wyeksponowanym kołnierzem. Ten rodzaj wyposażenia pasuje do kuchni w stylu vintage, rustykalnym lub innym nawiązującym do ciepłego, swojskiego klimatu.
Jaki zlew do kuchni wybrać? Oto jest pytanie!
Szeroki wybór zlewów i zlewozmywaków nie ułatwia sprawy. Sytuacji nie poprawia założenie, że zakupione wyposażenie ma służyć przez wiele lat, bez konieczności kosztownej i kłopotliwej wymiany.
Spośród wszystkich omówionych przez nas parametrów zlewu kuchennego, najbardziej problematyczny wydaje się wybór pod kątem materiału. Rozmiar, liczbę komór czy sposób montażu każdy jest w stanie dosyć szybko dobrać na podstawie dotychczasowych kuchennych doświadczeń. W materiale natomiast drzemie potencjał nie tylko praktyczny, ale i estetyczny, do czego dochodzi kwestia rozbieżności cenowych poszczególnych rozwiązań. To ostatnie powoduje, że szczególnej wagi nabiera pytanie – zlew stalowy czy granitowy.
Jak wybrać idealny zlew? W udzieleniu odpowiedzi pomoże metoda eliminacji. Kryterium będą wady danego materiału.
Zlewozmywaki stalowe należą do najtańszych rozwiązań, aczkolwiek są modele charakteryzujące się wysoką jakością wykonania, za które trzeba zapłacić więcej. Ich istotną wadą jest tworzenie się zacieków, a podczas czyszczenia mogą na jego powierzchni powstawać rysy.
Ceramiczne zlewozmywaki bywają kłopotliwe w czyszczeniu, ponieważ dopuszczają użycie wyłącznie miękkiej ścierki lub gąbki i łagodnego detergentu. Do trudniejszych zabrudzeń można użyć kwasu octowego 9%.
Podobną wadą wykazują się zlewy granitowe. Należy je czyścić regularnie, aby uniknąć konieczności stosowania żrących substancji. Dodatkowo zlewozmywaki te są dość ciężkie i wymagają wzmocnionej konstrukcji meblowej.
Mamy nadzieję, że chociaż odrobinę ułatwiliśmy wybór zlewu do kuchni.