Lubisz pizzę, ale szukasz czegoś wyjątkowego? Wypróbuj nasz przepis – pizza na kalafiorowym cieście to hit, i to nie tylko wśród fanów zdrowego jedzenia!

Ten banalnie prosty przepis na spód do pizzy z kalafiora pozwoli Ci wykluczyć z diety węglowodany zawarte w klasycznym cieście na pizzę, a zamiast nich wprowadzić do codziennego jadłospisu więcej kalafiora.

Przepis na kalafiorowe ciasto do pizzy

Składniki

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 100g tartej mozzarelli
  • 50g tartego parmezanu
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 jajka

Przygotowanie

  1. Podziel kalafior na różyczki i ugotuj do miękkości.
  2. Odcedź na durszlaku, następnie rozdrobnij na jednolitą masę przy użyciu blendera.
  3. Wyłóż masę na ściereczkę, by ją całkowicie odsączyć.
  4. W misce wymieszaj kalafior z pozostałymi składnikami.
  5. Gotowe „ciasto” rozprowadź na nagrzanej do 205 stopni blasze wyłożonej pergaminem, formując placek grubości około 1cm.
  6. Piecz przez 20 minut, wyłóż ulubionymi składnikami i piecz kolejne 10 minut.

Wypieczony placek mozesz traktować dokładnie tak, jak klasyczne ciasto – możesz stosować wszystkie dodatki, sosy i składniki.

Materiał przygotowany przez sieć pizzerii Domino’s Pizza