Lubisz pizzę, ale szukasz czegoś wyjątkowego? Wypróbuj nasz przepis – pizza na kalafiorowym cieście to hit, i to nie tylko wśród fanów zdrowego jedzenia!
Ten banalnie prosty przepis na spód do pizzy z kalafiora pozwoli Ci wykluczyć z diety węglowodany zawarte w klasycznym cieście na pizzę, a zamiast nich wprowadzić do codziennego jadłospisu więcej kalafiora.
Przepis na kalafiorowe ciasto do pizzy
Składniki
- 1 średniej wielkości kalafior
- 100g tartej mozzarelli
- 50g tartego parmezanu
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- 2 jajka
Przygotowanie
- Podziel kalafior na różyczki i ugotuj do miękkości.
- Odcedź na durszlaku, następnie rozdrobnij na jednolitą masę przy użyciu blendera.
- Wyłóż masę na ściereczkę, by ją całkowicie odsączyć.
- W misce wymieszaj kalafior z pozostałymi składnikami.
- Gotowe „ciasto” rozprowadź na nagrzanej do 205 stopni blasze wyłożonej pergaminem, formując placek grubości około 1cm.
- Piecz przez 20 minut, wyłóż ulubionymi składnikami i piecz kolejne 10 minut.
Wypieczony placek mozesz traktować dokładnie tak, jak klasyczne ciasto – możesz stosować wszystkie dodatki, sosy i składniki.