Śniadanie – zastrzyk energii już od rana

    -

    Może się wydawać, że nie ma nic prostszego niż przyrządzenie śniadania. Tylko, że ile można jeść zwykłe kanapki z wędliną lub na szybko płatki z mlekiem. Przedstawiamy propozycje dań na śniadanie – pastę jajeczną, tosty z dżemem i jajecznicę ze szparagami.

    Pasta jajeczna

    Składniki

    • 4 jajka
    • 4 łyżki majonezu
    • 1/2 pęczek szczypiorku
    • 2 gałązki tymianku
    • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Jajka gotujemy na twardo i studzimy w zimnej wodzie. Obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
    2. Szczypiorek i tymianek myjemy, osuszamy. Jedną gałązkę tymianku odkładamy do dekoracji. Resztę tymianku oraz szczypiorek siekamy.
    3. Jajka łączymy z majonezem. Dodajemy posiekany tymianek i szczypiorek.
    4. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    5. Składniki mieszamy. Pastę przekładamy do miseczek i dekorujemy tymiankiem.

    Tosty z dżemem

    Składniki

    • 6 kromek chleba tostowego
    • 2 jajka
    • szklanka mleka
    • 5 dag masła
    • dżem – w smaku, który najbardziej lubimy
    • łyżeczka cynamonu
    • sól

    Przygotowanie

    1. Jajko należy roztrzepać i lekko ubić, doprawić szczyptą soli i cynamonem.
    2. Kromki chleba zanurzamy z obu stron w mleku, czekamy aż nasiąkną mlekiem. Następnie obtaczamy w jajku.
    3. Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy tosty, smażymy z obu stron na rumiany kolor. Oczywiście uważamy żeby się nie przypaliły.
    4. Tosty przekładamy na talerz, kroimy po przekątnej na trójkąty.
    5. Smarujemy naszym ulubionym dżemem.

    Jajecznica z boczkiem i szparagami

    Składniki

    • pęczek zielonych szparagów
    • 10 dag boczku
    • 6 jajek
    • 1/4 szklanki mleka
    • 1 łyżka masła
    • cukier
    • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki. Zalewamy niewielką ilością wody, solimy, dodajemy 1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżkę masła. Gotujemy 5 min i osączamy.
    2. Jajka mieszamy i dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem.
    3. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, smażymy aż do jego zarumienienia
    4. Kiedy boczek się zarumieni wrzucamy szparagi i smażymy jeszcze 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy je z patelni.
    5. Następnie wlewamy jajka na patelnię i smażymy jajecznicę.
    6. Na talerze nakładamy jajecznicę i po kilka szparagów.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza