Może się wydawać, że nie ma nic prostszego niż przyrządzenie śniadania. Tylko, że ile można jeść zwykłe kanapki z wędliną lub na szybko płatki z mlekiem. Przedstawiamy propozycje dań na śniadanie – pastę jajeczną, tosty z dżemem i jajecznicę ze szparagami.
Pasta jajeczna
Składniki
- 4 jajka
- 4 łyżki majonezu
- 1/2 pęczek szczypiorku
- 2 gałązki tymianku
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Jajka gotujemy na twardo i studzimy w zimnej wodzie. Obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
- Szczypiorek i tymianek myjemy, osuszamy. Jedną gałązkę tymianku odkładamy do dekoracji. Resztę tymianku oraz szczypiorek siekamy.
- Jajka łączymy z majonezem. Dodajemy posiekany tymianek i szczypiorek.
- Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
- Składniki mieszamy. Pastę przekładamy do miseczek i dekorujemy tymiankiem.
Tosty z dżemem
Składniki
- 6 kromek chleba tostowego
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 5 dag masła
- dżem – w smaku, który najbardziej lubimy
- łyżeczka cynamonu
- sól
Przygotowanie
- Jajko należy roztrzepać i lekko ubić, doprawić szczyptą soli i cynamonem.
- Kromki chleba zanurzamy z obu stron w mleku, czekamy aż nasiąkną mlekiem. Następnie obtaczamy w jajku.
- Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy tosty, smażymy z obu stron na rumiany kolor. Oczywiście uważamy żeby się nie przypaliły.
- Tosty przekładamy na talerz, kroimy po przekątnej na trójkąty.
- Smarujemy naszym ulubionym dżemem.
Jajecznica z boczkiem i szparagami
Składniki
- pęczek zielonych szparagów
- 10 dag boczku
- 6 jajek
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- cukier
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Szparagi myjemy, odcinamy końcówki. Zalewamy niewielką ilością wody, solimy, dodajemy 1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżkę masła. Gotujemy 5 min i osączamy.
- Jajka mieszamy i dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem.
- Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, smażymy aż do jego zarumienienia
- Kiedy boczek się zarumieni wrzucamy szparagi i smażymy jeszcze 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy je z patelni.
- Następnie wlewamy jajka na patelnię i smażymy jajecznicę.
- Na talerze nakładamy jajecznicę i po kilka szparagów.
Smacznego!