Twaróg – pyszny i pożywny, w sam raz na śniadanie

    -

    Twaróg, nazywany także „serem białym” jest wytwarzany z mleka. Zawiera magnez, potas, cynk i witaminy: A, D, z grupy B, a także E.

    Twaróg z pomidorami i bazylią

    Produkty:

    • 30 dag twarogu
    • 150 ml jogurtu naturalnego gęstego
    • 4 mniejsze pomidory
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka papryki
    • 1 gałązka bazylii
    • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    1. Pomidory opłucz, jeden z nich pokrój w ósemki. Pozostałe pomidory sparz i obierz ze skórki następnie pokrój na kawałki.
    2. Bazylię umyj i osusz.
    3. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
    4. Warzywa wrzuć do malaksera, zmiksuj. Połącz z twarogiem i jogurtem. Dopraw mieloną papryką, solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Nałóż do miseczek.

    Twaróg z ogórkiem

    Produkty:

    • 25 dag twarogu
    • 100 ml jogurtu naturalnego gęstego
    • pęczek rzodkiewek
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 ogórka świeżego
    • 1/2 pęczku koperku
    • natka pietruszki (2 gałązki)
    • garść dowolnych kiełków
    • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    1. Ogórek obierz, usuń pestki i na tarce o dużych oczkach zetrzyj.
    2. Rzodkiewki umyj, pokrój w plastry.
    3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
    4. Koperek, natkę pietruszki i kiełki opłucz i posiekaj.
    5. Twaróg połącz z jogurtem. Dodaj czosnek, koperek i natkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Nałóż do salaterek, każdą porcję ozdób plasterkami rzodkiewki oraz kiełkami.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza