Strona głównaKulinariaŚniadanieTwaróg - pyszny i pożywny, w sam raz na śniadanie

Twaróg – pyszny i pożywny, w sam raz na śniadanie

Twaróg, nazywany także „serem białym” jest wytwarzany z mleka. Zawiera magnez, potas, cynk i witaminy: A, D, z grupy B, a także E.

Twaróg z pomidorami i bazylią

Produkty:

  • 30 dag twarogu
  • 150 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 4 mniejsze pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 gałązka bazylii
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pomidory opłucz, jeden z nich pokrój w ósemki. Pozostałe pomidory sparz i obierz ze skórki następnie pokrój na kawałki.
  2. Bazylię umyj i osusz.
  3. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
  4. Warzywa wrzuć do malaksera, zmiksuj. Połącz z twarogiem i jogurtem. Dopraw mieloną papryką, solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Nałóż do miseczek.

Twaróg z ogórkiem

Produkty:

  • 25 dag twarogu
  • 100 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 ogórka świeżego
  • 1/2 pęczku koperku
  • natka pietruszki (2 gałązki)
  • garść dowolnych kiełków
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ogórek obierz, usuń pestki i na tarce o dużych oczkach zetrzyj.
  2. Rzodkiewki umyj, pokrój w plastry.
  3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  4. Koperek, natkę pietruszki i kiełki opłucz i posiekaj.
  5. Twaróg połącz z jogurtem. Dodaj czosnek, koperek i natkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Nałóż do salaterek, każdą porcję ozdób plasterkami rzodkiewki oraz kiełkami.

Smacznego!

Popularne posty

Social Media

8,530FaniLubię
1,858ObserwującyObserwuj