Twaróg, nazywany także „serem białym” jest wytwarzany z mleka. Zawiera magnez, potas, cynk i witaminy: A, D, z grupy B, a także E.
Twaróg z pomidorami i bazylią
Produkty:
- 30 dag twarogu
- 150 ml jogurtu naturalnego gęstego
- 4 mniejsze pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki
- 1 gałązka bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pomidory opłucz, jeden z nich pokrój w ósemki. Pozostałe pomidory sparz i obierz ze skórki następnie pokrój na kawałki.
- Bazylię umyj i osusz.
- Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
- Warzywa wrzuć do malaksera, zmiksuj. Połącz z twarogiem i jogurtem. Dopraw mieloną papryką, solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Nałóż do miseczek.
Twaróg z ogórkiem
Produkty:
- 25 dag twarogu
- 100 ml jogurtu naturalnego gęstego
- pęczek rzodkiewek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 ogórka świeżego
- 1/2 pęczku koperku
- natka pietruszki (2 gałązki)
- garść dowolnych kiełków
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ogórek obierz, usuń pestki i na tarce o dużych oczkach zetrzyj.
- Rzodkiewki umyj, pokrój w plastry.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Koperek, natkę pietruszki i kiełki opłucz i posiekaj.
- Twaróg połącz z jogurtem. Dodaj czosnek, koperek i natkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Nałóż do salaterek, każdą porcję ozdób plasterkami rzodkiewki oraz kiełkami.
Smacznego!