Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, Lavazza zachęca do nieco bardziej odważnego podejścia do przygotowania świątecznego śniadania – z jajkiem, grzybami i szpinakiem oraz aromatyczną kawą espresso.
JAJKA, GRZYBY I KAWA
SKŁADNIKI
Na 4 porcje
4 espresso (najlepiej zaparzone z kawy Lavazza Crema e Gusto lub Lavazza Qualità Rossa)
300g opieniek miodowych (wcześniej ugotowanych) – można je zastąpić zblanszowanymi boczniakami
300g pieczarek
300g kurek
2 cebulki szalotki
1600g liści szpinaku
4 jajka
200g masła
sól i pieprz
NA SOS
400g pieczarek
80g masła
400ml mleka
sól i pieprz
Wszystkie te wspaniałości stworzą zaskakującą, aromatyczną kompozycję, która jest dowodem na to, iż kawa może nadać głębi smaku nie tylko klasycznym włoskim deserom, ale także potrawom wytrawnym.
PRZYGOTOWANIE
Szalotkę drobno posiekać i podsmażyć krótko na rozgrzanym maśle. Dodać grzyby pokrojone na większe kawałki. Smażyć wszystko razem przez 6-7 minut, a następnie dodać kawę. Na drugiej patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim szpinak, doprawiając do smaku solą i pieprzem. W rondelku przygotować jajko mollet, czyli na półtwardo – włożyć je ostrożnie do gotującej się na wolnym ogniu wody. Gotować przez 4 minuty, a następnie wyjąć i obrać pod strumieniem zimnej, bieżącej wody. Należy uważać, aby podczas obierania nie uszkodzić białka. Żeby jajko lepiej się obierało warto do gotowania dodać szczyptę soli i łyżeczkę octu.
SOS ŚMIETANOWY
Roztopić masło, dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez 5 minut. Dodać mleko, sól i pieprz, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 6-7 minut, aż sos się zredukuje. Jeśli to konieczne, dodać odrobinę wody. Kiedy grzyby będą miękkie zmiksować sos blenderem, aż stanie się gładki i kremowy.
SPOSÓB PODANIA
Na dno głębokiego talerza wyłożyć sos. Ułożyć na nim porcję szpinaku, pozostawiając na środku miejsce na jajko. Z grzybów utworzyć wianuszek okalający szpinak. Skropić wszystko oliwą z oliwek. Na środku delikatnie położyć jajko.
Wielkanocne śniadanie gotowe! SMACZNEGO!
Specjaliści z Ośrodka Szkoleniowego Lavazzy w Turynie już od 25 lat rozwijają i propagują kulturę włoskiego espresso na całym świecie. To właśnie w tym miejscu pasja do kawy spotyka się z tradycją i… szczególnym upodobaniem do kulinarnych eksperymentów!
W tym unikalnym na skalę światową “laboratorium kawy” powstają nie tylko kolejne produkty marki Lavazza, ale także innowacyjne, często odważne, przepisy na dania z dodatkiem kawy. Wieloletnia współpraca firmy Lavazza z wybitnymi szefami kuchni reprezentującymi świat haute cuisine, owocuje nowymi inspiracjami do zastosowania kawy, nie tylko w postaci klasycznego espresso, czy cappuccino, ale także jako składnik oryginalnych dań – zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych.