Wielkanocne śniadanie z jajkiem, grzybami i… kawą!

    -

    Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, Lavazza zachęca do nieco bardziej odważnego podejścia do przygotowania świątecznego śniadania – z jajkiem, grzybami i szpinakiem oraz aromatyczną kawą espresso.

    JAJKA, GRZYBY I KAWA

    SKŁADNIKI

    Na 4 porcje

    4 espresso (najlepiej zaparzone z kawy Lavazza Crema e Gusto lub Lavazza Qualità Rossa)

    300g opieniek miodowych (wcześniej ugotowanych) – można je zastąpić zblanszowanymi boczniakami

    300g pieczarek

    300g kurek

    2 cebulki szalotki

    1600g liści szpinaku

    4 jajka

    200g masła

    sól i pieprz

    NA SOS

    400g pieczarek

    80g masła

    400ml mleka

    sól i pieprz

    Wszystkie te wspaniałości stworzą zaskakującą, aromatyczną kompozycję, która jest dowodem na to, iż kawa może nadać głębi smaku nie tylko klasycznym włoskim deserom, ale także potrawom wytrawnym.

    PRZYGOTOWANIE

    Szalotkę drobno posiekać i podsmażyć krótko na rozgrzanym maśle. Dodać grzyby pokrojone na większe kawałki. Smażyć wszystko razem przez 6-7 minut, a następnie dodać kawę. Na drugiej patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim szpinak, doprawiając do smaku solą i pieprzem. W rondelku przygotować jajko mollet, czyli na półtwardo – włożyć je ostrożnie do gotującej się na wolnym ogniu wody. Gotować przez 4 minuty, a następnie wyjąć i obrać pod strumieniem zimnej, bieżącej wody. Należy uważać, aby podczas obierania nie uszkodzić białka. Żeby jajko lepiej się obierało warto do gotowania dodać szczyptę soli i łyżeczkę octu. 

    SOS ŚMIETANOWY

    Roztopić masło, dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez 5 minut. Dodać mleko, sól i pieprz, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 6-7 minut, aż sos się zredukuje. Jeśli to konieczne, dodać odrobinę wody. Kiedy grzyby będą miękkie zmiksować sos blenderem, aż stanie się gładki i kremowy. 

    SPOSÓB PODANIA

    Na dno głębokiego talerza wyłożyć sos. Ułożyć na nim porcję szpinaku, pozostawiając na środku miejsce na jajko. Z grzybów utworzyć wianuszek okalający szpinak. Skropić wszystko oliwą z oliwek. Na środku delikatnie położyć jajko. 

    lavazza zdjecie przepisu

    Wielkanocne śniadanie gotowe! SMACZNEGO!

     Specjaliści z Ośrodka Szkoleniowego Lavazzy w Turynie już od 25 lat rozwijają i propagują kulturę włoskiego espresso na całym świecie. To właśnie w tym miejscu pasja do kawy spotyka się z tradycją i… szczególnym upodobaniem do kulinarnych eksperymentów! 

    W tym unikalnym na skalę światową “laboratorium kawy” powstają nie tylko kolejne produkty marki Lavazza, ale także innowacyjne, często odważne, przepisy na dania z dodatkiem kawy. Wieloletnia współpraca firmy Lavazza z wybitnymi szefami kuchni reprezentującymi świat haute cuisine, owocuje nowymi inspiracjami do zastosowania kawy, nie tylko w postaci klasycznego espresso, czy cappuccino, ale także jako składnik oryginalnych dań – zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza