Pomysł na śniadanie i kolację w trochę innym, niekanapkowym stylu.
Placki z Jabłkami
Produkty
- 5 jabłek
 - 1 jajko
 - 3 szklanki mąki
 - 2 szklanki mleka
 - 1 cytryna
 - olej
 - sól
 - cukier puder do posypania
 
Przygotowanie
- Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny
 - Oddzielić żółtko od białka. Połączyć mąkę, żółtko, mleko i zmiksować.
 - Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i wymieszać.
 - Niewielką ilość oleju rozgrzać na patelni. Plasterki jabłka zanurzać w cieście, kłaść na patelnię, placki smażyć z obu stron na złoty kolor.
 - Jak placki będą gotowe oprószyć je cukrem pudrem.
 
Bułeczki drożdżowe
Produkty
- 5 dag drożdży
 - 3-4 łyżki cukru
 - 1 jajko
 - szklanka mleka
 - łyżka masła
 - 60 dag mąki
 - 2 łyżki rodzynek
 - tabliczka gorzkiej czekolady
 - 2 żółtka
 - tłuszcz do formy
 - sól
 
Przygotowanie
- Drożdże pokruszyć i rozetrzeć z łyżką cukru i 3 łyżkami mleka. Dodać tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencję śmietany i odstawić w ciepłe miejsce.
 - Masło roztopić i przestudzić.
 - Rodzynki zalać ciepłą wodą, po napęcznieniu odsączyć.
 - Czekoladę pokruszyć na małe kawałki- można posiekać.
 - Do przygotowanego zaczynu dodać resztę cukru i mąki, jajko, mleko oraz szczyptę soli, wszystko wymieszać. Dodać masło i wyrobić ciasto. W tej postaci przykryć i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
 - Do ciasta dodać rodzynki i czekoladę, wymieszać.
 - Z ciasta uformować niewielkie wałeczki, ułożyć w dość dużych odstępach na dwóch natłuszczonych blachach. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 - Każdą bułeczkę naciąć dwukrotnie w poprzek i posmarować rozmąconymi żółtkami.
 - Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec około 15 minut.
 
Jabłka w cieście francuskim
Produkty
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
 - 5 jabłek
 - 1 cytryna
 - 1 gałązka rozmarynu
 - 3 łyżki cukru
 - 1 jajko
 - 1 łyżka mleka
 
Przygotowanie
- Opłukany rozmaryn posiekać.
 - Umyte jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Posypać cukrem i rozmarynem, odstawić na 10 minut.
 - Ciasto francuskie lekko rozwałkować i pociąć na kwadraty. Na każdy ułożyć po połówce jabłka, zwinąć brzegi, zlepić formując kulkę.
 - Kulki ułożyć na blaszce. Posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
 - Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec 20 minut.