KulinariaDrinki i napojeZimne napoje na gorące dni - nadchodzi letnie orzeźwienie

Zimne napoje na gorące dni – nadchodzi letnie orzeźwienie

-

Producenci napojów prześcigają się w wypuszczaniu na rynek coraz to nowszych produktów – gazowanych, niegazowanych, w puszkach, w butelkach i w kartonikach. Do wyboru masz napoje z mniejszą lub większą ilością cukru, ze słodzikiem lub w ogóle nie słodzone. Napoje kuszą nas reklamą, opakowaniem, smakiem…

Ale może są jeszcze gdzieś wśród nas szaleńcy, którzy mają ochotę sami przyrządzić pyszne orzeźwiające napoje w domu – z bezpiecznych składników, z niepowtarzalnym aromatem i dawką letniej euforii.

Lemoniada

Składniki

  • 3 duże cytryny
  • 100g cukru
  • kostki lodu

Przygotowanie

  1. Cytryny trzeba sparzyć i z dwóch ściąć skórkę (tylko żółtą część).
  2. Ze środka trzeciej cytryny wykroić 4 plasterki.
  3. Skórki zalać 800ml wody, dodać cukier i zagotować.
  4. Ostudzić i połączyć z sokiem z wszystkich cytryn.
  5. Nalewamy przez sitko do szklanek i do każdej szklanki wrzucamy po 2 kostki lodu i po plasterku cytryny.

Oranżada

Składniki

    • 2 duże pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 80g cukru
  • kostki lodu

Przygotowanie

    1. Jedną pomarańczę sparzyć i ściąć z niej skórkę (tylko pomarańczową część).
    2. Skórki zalać 500ml wody, dodać cukier i zagotować.
  1. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, ostudzić i połączyć z sokiem z pozostałych pomarańczy i cytryny.
  2. Wlać do szklanek przez sitko, do każdej wrzucić kostki lodu i po plasterku cytryny.

Herbata mrożona

Składniki

  • 4 torebki czarnej herbaty
  • 2 cytryny
  • 8 łyżeczek cukru
  • około 12 kostek lodu

Przygotowanie

  1. Do czajniczka wrzucić torebki herbaty, zalać wrzątkiem,
  2. Czajniczek przykryć i umieścić na podgrzewanej podstawce.
  3. Po kilku minutach (około 6) dolać jeszcze 100ml wrzątku i zaparzać przez 3 minuty.
  4. Z jednej cytryny wycisnąć sok, natomiast drugą sparzyć wrzątkiem i pokroić w plasterki.
  5. Napar herbaciany uzupełnić wrzątkiem do 800ml, dodać cukier, sok z cytryny oraz plasterki cytryny.
  6. Schłodzić (przed podaniem można wstawić na pół godziny do lodówki). Podawać z kostkami lodu.

 

 

 

Najnowsze artykuły

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na zdjęciu i od razu mówi: „ostre, nietypowe, chyba nie dla...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

Musisz przeczytać

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie